Wat gaan we doen tegen de eikenprocessierups?

Wat gaan we doen tegen de eikenprocessierups?

Landgenoten. Het zal jullie allemaal niet ontgaan zijn, maar we hebben overlast van eikenprocessierupsen. Jeukende bultjes, afgezette eiken en massahysterie in de media. Er is een strijd los gebarsten. Bewapend met chemische bestrijding en oma’s met een verfafbrander trekt ons land ten strijden tegen deze invasie. Maar zal dit effect gaan hebben?

Ik zou de boswachter niet zijn als ik daar niet een mening over had. Maar wat belangrijker is dan mijn mening is de oproep tot tegengas. Geen tegengas tegen het doodmaken van de rupsen, maar tegengas tegen onze manier van omgaan met ons eigen milieu.  Deze rupsenplaag is namelijk door onszelf veroorzaakt. Allereerst door de opwarming van de aarde. De rups komt normaal voor in Zuid-Europa en is door klimaatverandering opgekropen naar ons landje. Nu komt hij hier al jaren voor, maar de laatste jaren is het explosief gestegen. Dit komt met name ook vooral om hoe wij met de natuur omgaan. Wij geven deze rupsen namelijk vrij baan om te gaan en staan waar ze willen. We geven ze letterlijk alle ruimte om hun wilde haren te verliezen.

Zoals goed te zien is in het filmpje van Attie, die met haar verfbrander de rupsen te lijf gaat, is dat deze eiken omringd worden door een zee van gras. En dit is waar het fout gaat. Wat Attie namelijk doet is symptoombestrijding. Ze maakt nu een aantal rupsen dood en heeft er dan even geen last van. Maar deze rups als soort kan verder wel vrolijk zijn gang gaan. Die hebben namelijk alleen eiken nodig als voedselbron en die staan er genoeg in heel Nederland. Nadat ze volgevreten zijn, verpoppen ze en worden ze nachtvlinders. Deze kunnen zich gemakkelijk verspreiden naar iedere willekeurige eikenboom in de omgeving en nog meer eitjes produceren. Er zijn namelijk geen vijanden die het in toom houden. Beetje zoals de Oostvaardersplassen, maar dan in het klein, en met brandharen. Als er in de Oostvaardersplassen een roedel wolven zou leven, zouden de aantallen herten en paarden ook niet de pan uit reizen. Deze zou beheerst worden. Dit is wat er ontbreekt in het leven van de eikenprocessierups en dat is aan ons te danken.

Wat doen wij nou fout dan? Nou dat zal ik jullie eens (brand)haar fijn uitleggen.

In onze woonkernen ontbreekt het aan ecologisch groen. Alles is een biljartlaken van gras. Het is net alsof ze kleine stukjes golfbaan over hadden en dat ergens kwijt moesten. Niemand golft er alleen. Zoals ik zei heeft de eikenprocessierups alleen eiken nodig. Meer niet. Maar de dieren die de rupsen eten, hebben meer nodig dan alleen eiken. Je moet het zeg maar zo zien. Sommige mensen leven en slapen op hun werk, eikenprocessierups. Maar de meeste mensen gaan na het werk liever thuis slapen en zo werkt dat ook met de insecten die de rups eten. Zo zijn er inmiddels een aantal predatoren van de rupsen bekend en deze komen gewoon weelderig voor in onze omgeving. Dat is, als we ze een thuis bieden. Momenteel hebben ze dat niet en kan de rups dus ongeremd zijn gang gaan.

Dit is een foto van mijn balkon. Mijn toenmalige vriendin wilde groente verbouwen en zodoende hebben we een pallet daarvoor ingericht. Nooit echt iets mee gedaan en de rucola was lekker doorgeschoten. Prima plek voor allerlei insecten om in te wonen. Even voor de niet natuurliefhebbers, onkruid is woonaanbod voor insecten. Door een klein stukje te doneren aan de natuur, wierp dat meteen zijn vruchten af. Zie foto hieronder.

Dit is het eitje van de groene gaasvlieg. Dat is minuscuul en zit op een klein steeltje, zodat de mieren er niet bij kunnen. Dat alleen al vind ik briljant. De larve van deze vlieg, die dus uit dit eitje komt, eet rupsen van de eikenprocessierups. Dat is dus een insect wat je wil hebben. Die dunt een populatie uit. Stel er zijn 1000 rupsen. 1 gaasvlieg legt 100 eitjes en iedere larve eet 10 rupsen. Dan hou je 0 rupsen over. Dit is natuurlijk maar een voorbeeld, maar zo werkt het wel. Maar belangrijkste is dat de gaasvlieg zijn eitje heeft gelegd in ‘onkruid’. Die legt zijn eitje niet in gras of in een begonia. En daaruit bestaat het huidige woonaanbod in de meeste woonkernen. En als je dan een beetje ‘onkruid’ ergens laat staan, dan krijg je commentaar van mensen die dat niet netjes vinden. Dat zijn gedachten die vrij baan geven aan vervelende soorten als de eikenprocessierups. laat je dus niet beïnvloeden door mensen die zeggen dat je tuin netjes moet zijn of dat er onkruid tussen je tegels staat. Dat staat er met een functie. En die functie is dat je niet van plaagdieren houdt.

En wat ik bijna helemaal vergeet te melden zijn natuurlijk onze gevederde vrienden. Mezen oa zijn erg fanatiek als het aankomt op rupsen eten. Nu denk je, maar die haren dan? Die zijn toch helemaal niet lekker, klopt, maar daar heeft de mees wat op gevonden. Zie filmpje. De mees slaat de haren van de rups af en eet daarna de rups op. De larve van de gaasvlieg eet er misschien 100, maar koolmezen hebben nog jongen en die eten er veel meer. Stimuleren die hap. Ophangen van kastjes en ook zorgen voor habitat om in te wonen. Dan helpen ze ons vanzelf.

Deze rups is maar een voorbode. Het klimaat verwarmt ons land en straks is het geschikt voor allerlei tropische muggensoorten met tropische ziekten. De rupsen zitten alleen op eiken, maar muggen zitten in alle vormen van water die er te vinden zijn. Ga die maar eens met een verfbrander bestrijden. En gif is ook geen optie, aangezien wij in grote delen van ons land drinkwater halen uit oppervlakte water. Zit je lekker van je eigen gif te nippen. Muggen zijn nu al vervelend en ook die kunnen ingedamd worden door insecten. Muggen zijn bulk voedsel voor zo ontzettend veel dieren. Juffers, vleermuizen, gierzwaluwen, zwaluwen, roofvliegen, strontvliegen, wespen en ga zo maar door. Ook muggen maken we het veel te makkelijk. Net als de rupsen zijn muggen ook heel makkelijk in hun behoeften. Die hebben 2 dingen nodig; ons mensen en water. Laten we daar nu toevallig knetter veel van hebben. Waar we niet veel van hebben is ecologisch groen. Stukjes slootkant waar wat riet, lisdodde, gele lis, wolfspoot, egelskop en kattenstaart staan. Planten waar de waterjuffers zich in thuis voelen. Die pikken de muggen vers van het water af, zodat ze niet eens je huis bereiken. Deze juffers leven niet in gras. Ik mag hopen dat het beeld nu wel duidelijk is, toch? Wil je gras en je bent geen voetbalvereniging, golfbaan of weiland, dan stem je met plaagdieren in. Natuurlijk is niet ieder beetje gras slecht, het is de overdaad aan gras en niets anders. Gras is zeer nuttig op plaatsen waar gespeeld wordt door kinderen, voor overzicht bij wegen en rondom bankjes. Op die plaatsen moet dat ook gewoon zeker bijgehouden worden, maar nu is dat overal het geval en is er voor de predator en dus ook onze verlossing geen woonaanbod. Tijd dus om die te realiseren.

Want wat kun jij doen?

 1. niet zeuren bij de gemeente als er een keer niet gemaaid is.
 2. tegengeluid bieden aan mensen die klagen dat het openbaar groen niet netjes is. En vooral ook de gemeente laten weten hoe jij er over denkt. Zij horen immers enkel en alleen de klagende mensen die blijkbaar fan zijn van eikenproocessierupsen en muggen.
 3. een deel van jouw tuin laten verwilderen. Het hoeft maar een klein deel te zijn. Hier kunnen predatoren in wonen zodat jij minder oa muggen hebt.
 4. adopteer een stukje gemeentelijk groen. Al die kaalgeschoffelde grond met 5 rozen vervangen door wilde bloemen en kruiden en dit zelf bijhouden. Gemeenten staan hier erg voor open.
 5. hang een mezenkastje op. Je kunt bij mij terecht voor informatie over waar je hem het beste op kunt hangen en welke kastjes geschikt zijn. Ik kan zelfs een kastje voor je maken of de bouwtekening leveren. Klik hier voor de Bouwtekening.

Mocht je vragen hebben of advies nodig hebben rondom een van deze tips, stuur mij gerust een mailtje. Want dit is belangrijk. Als we muggen en rupsen de overhand laten nemen de komende jaren, en dat zullen ze zeker gaan doen, dan gaan we alleen maar negatiever tegen de natuur aankijken. En dat zou zorgen voor een neerwaartse spiraal. Terwijl we de natuur keihard nodig gaan hebben in de strijd tegen de vervelende kant van de natuur. Het zou zonde zijn als we die ramen in gooien. Tijd voor actie dus. Who’s with me?


119 thoughts on “Wat gaan we doen tegen de eikenprocessierups?

 1. Goed verhaal! Maar waarom zijn er in het bos dan ook zo veel rupsen? Daar zijn toch genoeg vijanden? In het Amsterdamse Bos zijn alle speel- en zwemplekken gesloten omdat het barst van de nesten!! En ikzelf zit onder de verschrikkelijk jeukende bulten😨😨

  1. Goeie vraag Elly. Dat heeft te maken met de gewenningstijd. Zelfde als met de buxusmot. Die grijpen nu enorm om zich heen, omdat vogels nog de tijd nodig hebben om ze te ontdekken. Als wij alles weg blijven halen, dan krijgen vogels ook niet de tijd om ze te ontdekken. Ze hebben haren en als ze die er af willen krijgen, moeten ze eerst leren hoe ze dat moeten doen. Steeds meer vogels zullen dit ontdekken. Want het is een voedselbron die enorm aanwezig is. Er is veel van, het is makkelijk te vinden en als je eenmaal weet hoe je de haren moet verwijderen is het een koud kunstje. Als we ze overal weghalen dan duurt die gewenningstijd alleen maar langer. Maar overal laten zitten is ook niet echt een optie natuurlijk. maar dat is waarom het nog zo explosief is. Door nu te investeren in openbaar groen kweken wij ook het bestand aan roofdieren. Die kunnen nu, omdat er zoveel rupsen zijn, veel eten vinden en dus ook veel jongen produceren. Zo zijn er de komende jaren steeds meer roofdieren en wordt het langzaam de kop ingedrukt.
   Echter zal het ene probleem blijven aangezien wij de aarde opwarmen en de rups daar op mee lift. Dus naast dat het roofdieren aantrekt, heeft het creëren van natuur nog een ander belangrijk doel, C02 binding.

  2. Kom lekker naar ons toe. Wij verhuren compleet ingerichte safaritenten voor 300€ per week. Hebben een meer in eigen beheer. Hierop treft je de waterjuffertjes aan. En ons gras is zeker geen biljarttafel. Hier tref je allerlei vlinders, zoals Koninginnepages aan. We hebben plekken met brandnetels speciaal voor de vlinders. Hagen voor de mezen en mussen. We hebben zelfs valken die ieder jaar een nest van 5 hebben. Vleermuizen in de gleuven van muren, lizzys,….zoveel. Zelfs vliegend hert die er maar 7jaar over doet om te ontwikkelen. De larven voeden zich met vermolmd hout dat wij hier dan ook op verschillende plekken tussen de bomen laten liggen. Geïnteresseerd in hoe wij ‘t doen? Kom kijken en genieten van de omgeving en zijn (niet-)geluiden. http://www.lamaisonauromarin.com

 2. Super artikel.
  Mijn tuin is al een lekker rommeltje, ga maandag gemeente bellen om te vragen niet meer te maaien .
  Net gedaan onder alle eiken…😭

 3. Er hangen 2 mezenkasten bordje opgehangen gratis wonen. Komt geen mees op af. Wel een stukje om over na te denken .

  1. U bedoelt om er over na te denken waarom ze er niet in zitten? @ kastjes naast elkaar ophangen heeft bij voorbaat al geen zin. Mezen zijn territoriaal en dulden geen buren die te dichtbij wonen. Zorg dus dat er flink ruimte tussen de kasten zit. Daarnaast is er nog een hele trits aan redenen waarom er geen mezen in komen. Huisje is wellicht ongeschikt, verkeerde gatmaat of te krappe binnenkant. Huisje hangt op de verkeerde windrichting. Als hij op het zuiden of westen hangt vangt het huisje veel zon en koken de jongen in het huisje. Huisje is zonder vrije invliegroute. Er hangt misschien een tak voor waardoor het moeilijk is om direct het huisje in te duiken. Er zijn teveel katten in de buurt waardoor ouders het niet riskeren. Er is geen veilige struik of boom in de buurt om in weg te duiken voor de sperwer.
   Dit zijn allemaal factoren die er voor kunnen zorgen dat huisjes niet gebruikt worden.Dus maakt u zich geen zorgen. Daar denk ik allemaal over na bij het ophangen en adviseren van ophangen van een mezenkast.

   1. Mooi verhaal, maar inderdaad nestkasten voor mezen zijn een uitstekend idee maar let op het volgende: nestkastjes minimum 10meter van elkaar, invlieg-opening richting Oost of Noord-Oost of Zuid-Oost. Opening 28mm doormeter voor de kleine pimpelmees, 32mm voor de grotere koolmees en zorg voor dekking rond de nestkasten zodat de jongen veilig kunnen schuilen bij het uitvliegen! Dichte struiken zijn een must en gedoornde beplanting is ook leuk meegenomen… En vergeet het niet, spuiten met chemische stoffen is moorddadig en ook voor de mens zeer ongezond…

 4. Heel nuttig stuk! Het mezenkastje incl 3 jongen hebben we, stukje “wilde” bloemen gezaaid in voortuin en ik overweeg na het lezen van dit artikel zeker ook een stuk gras aan de waterkant wild (on) kruid te zaaien, tussen de wilgjes daar komt de gemeentelijke grasmaaier niet.☺️

 5. Hallo, ik wil heel erg graag informatie over mezenkastjes! We waren ze sowieso al van plan te maken voor volgend jaar dus alle advies is welkom. We hebben 3 grote eiken bij ons huis en genoeg tuin om iets mee te doen.
  Ook een sloot voor de deur.
  Alvast bedankt, Hermine

 6. Tja, hier in het buitengebied staan alle wegen vol met eikenbomen. In iedere boom minstens 1 nest met processierups. We wonen tussen 2 natuurgebieden en menigeen heeft hier in het buitengebied stukjes wilde tuin. Bovendien worden de bermen niet tot nauwelijks gemaaid en staat het onkruid met veel bloemen bijna een meter hoog. Koolmeesjes bij de vleet, maar hoeveel zullen ze eten denkt u? Een stuk of 3 per dag? En halen ze ze ook uit de spinragnesten? Je hebt dus minstens een koolmeesplaag nodig om de hoeveelheid rupsen te bestrijden.

  1. Beste Hansje, Deze plaag is in de natuur vrij nieuw. Niet iedere mees is nog op de hoogte van de eetbaarheid van de rupsen of weet hoe ze eetbaar te maken zijn. Dit is iets wat helaas tijd kost. Ongetwijfeld zullen in die tijd er ook nog andere predatoren naar voren komen die blijken wel een rups te lusten. Mijn theorie is alleen dat als we ze continue weg blijven halen, geen enkele diersoort ze leert op te eten en we op ten duur ieder jaar een explosie krijgen van deze rupsen. De natuur is altijd op zoek naar een balans. Als er overal berenklauw groeit, dat alles overschaduwd, zal er ongetwijfeld een ‘berenklauwrups’ naar voren stappen die in een paar jaar de hele berenklauw populatie om zeep zal helpen. De eikenprocessierups is eetbaar en dat zal zeker niet onopgemerkt gaan. Tot die tijd is het even aanpoten. Maar wegzuigen en verbranden, zal geen gelegenheid geven tot het leren fijnproeven door roofdieren.

   1. Theorieën zat maar als u al
    Aankaart dat de larve van gaasvlieg 10 rupsen eet, dan ga ik van de rest ook niets geloven. De larve van de gaasvlieg is, naar schattig, misschien wel 10 keer zo klein als 1 rups. Heel nuttig beestje, dat wel! Eet luizen, luizen en nog meer luizen. Zo veel en zoooo graag dat deze larve zelfs als biologische bestrijding wordt gebruikt tegen luizen in kassen e.d. Maar voor rupsen…..?????

    1. Klik aub even op de link die in het verslag vermeld staat. Heeft u wel eens rupsen eitjes gezien? Die zijn een heel stuk kleiner dan de rupsen die u waarschijnlijk voor u heeft. De rups verveld een flink aantal keer voordat hij zo groot is. Het eitje is namelijk maar een speldenknop. Op dat moment zijn de rupsen vele malen kleiner als de gaasvlieg. Prima moment voor de larve van de gaasvlieg om ze op te eten.

     1. Ik citeer: ‘De larve van deze vlieg, die dus uit dit eitje komt, eet rupsen van de eikenprocessierups. Dat is dus een insect wat je wil hebben. Die dunt een populatie uit. Stel er zijn 1000 rupsen. 1 gaasvlieg legt 100 eitjes en iedere larve eet 10 rupsen. Dan hou je 0 rupsen over.’

      Lees hier niets over de eitjes van de rups.

      Woon zelf achteraf. De straat waar ik woon zijn aan beide kanten de bermen niet gemaaid. Hoog gras, schietmelde, klaproos, brandnetel en al van dat spul, mooi hoog in de berm. Ook eikenbomen, geheel vol met de processierups. Mezen zitten hier genoeg, had zelfs 2 vogelhuisjes vol!

      De processierups is een plaag, dit jaar, door warm voorjaar, op zijn top. Net zo als in 94 95. Volgend jaar kan t weer goed minder zijn, maar of dit dan door de mees of larve van gaasvlieg komt…..

      Ben voor groenstroken en minder gemaaid gras. Ben voor biologische bestrijding. Maar het verhaal dat u er aan hangt, vind ik verre van realistisch

     2. Sorry, dat je niets over eitjes leest, maar ik ga er van uit dat u niet geloofd dat jonge rupsen met de ooievaar worden meegebracht.
      Daarnaast is dit van de gaasvlieg slechts een voorbeeld. Een voorbeeld van een diersoort die kan helpen een plaag in toom te houden. Ieder jaar heb je ook luizen, terwijl we overal lieveheersbeestjes hebben. Die roeien de luizen niet uit, maar kunnen wel helpen om de plaag minder massaal te maken. Kijk bijvoorbeeld naar onze grote vriend Mao. Die dacht dat de mussen alle zaden van het graan opaten, dus moesten die massaal worden afgeschoten. Het jaar daarop was er een insectenplaag, omdat er geen vogels meer waren die de insecten opaten. Zo steekt dit verhaal ook elkaar. Daarnaast is dit gewoon een goed moment, nu iedereen op de natuur gefocust is, om te ons te richten op hoe het beter kan. Feit is dat de aarde aan het opwarmen is en dat is iets wat niet zomaar gestopt gaat worden. Niet met de huidige ‘wereldleiders’ die we hebben. We moeten dus gaan roeien met de riemen die we hebben. En daar is dit er 1 van. Daar mag je het niet mee eens zijn, maar alle beetjes helpen.

 7. Superartikel! Goed om deze informatie in een grote krant te krijgen of op het journaal!

 8. Goed stukje,

  Wij houden alles netjes bij maar We laten ook onkruid staan. Wij hebben veel eiken in ons bos maar ik zie ze nog niet. Dacht vorige week dat we ze ook hadden maar de web is helemaal leeg zie geen rubs zitten. Onze vleermuizen regelen dat we geen tot bijna geen muggen hebben. Uilen hebben we tegenwoordig ook al in het bos. Hoop dat wij het goed doen.

   1. Ik zou het fijn vinden als we. Iet meer over onkruid
    praten, maar over wilde planten. Onkruid suggereert dat we er van af moeten……

    1. Mee eens, Ik gebruik het ook niet. Alleen af en toe om snel en makkelijk aan mensen duidelijk te maken dat je het hebt over wilde kruiden. Ik ben dan altijd bang dat ze puur en alleen aan bassilicum en tijm denken.

 9. Mooi stuk.
  Stel het nest word weggehaald.. Zijn ze dan echt weg de processierupsen.. Kan je dan met je tent onder die boom staan.

  Dank u

  1. De rupsen slapen overdag met ze alle in een kluwen tegen de stam aan en gaan snachts in een processie naar de kroon om te eten. Ik denk wel dat ze weg zijn als je ze allemaal weghaalt ja. Maar let er wel op dat dit symptoombestrijding is. Symptoom is de rups, probleem is de opwarming van de aarde en te weinig woongelegenheid voor rups etende predatoren.

 10. Ik ben mee!!! Vandaag nog een heel gesprek met de buren gehad over al het onkruid in mijn tuin….. Uitgelegd dat dat de bedoeling is. De buurman is van de violen, begonias en geeft iedere dag water. Zowel mijn voor als achtertuin hebben dit jaar nog niks nodig gehad. Kaasjeskruid, dovenetel, clematissen, frambozen, vlinderstruik, klaprozen, gpudsbloemen, papavers…. Etc….. En allerlei onkruid met bloemen waar ik de naam niet van weet. Veel slakken die hun gang mogen gaan, een kikker doe onder de schuur woont en mega groeit, bezoek van egels. Twee jaar geleden braak liggende niwuwbouwtuin. Nu nog een boom en ieder jaar minder gras. Ik ben blij!

 11. Leuk om wilde bloemen in te zaaien maar laten ze dan het Jacobs kruiskruid er aub uit laten.
  In Drenthe is het een regelrechte plaag en ik heb nu eindelijk na 4 jaar mijn paardenweide vrij van jacobskruiskruid.
  Ook iets om over na te denken het is namelijk een vreselijke plant die de dieren ernstige leverschade brengt.

  1. Zover ik weet eten de paarden zelf geen jacobskruiskruid aangezien ze weten dat het giftig is. Je kunt het natuurlijk zelf maaien en afvoeren of zorgen dat er omstandigheden ontstaan voor de Sint Jacobsvlinder. Die eet de plant.

   1. Boswachter & co…
    Er wordt in de bestrijding alleen gesproken over predatoren van de rups…..maar wat zijn de predatoren voor de volwassen vlinder/mot…?? Want voorkomen is beter als….

    1. Ik quote vanuit de link die u mij geeft:
     “De paarden zullen er in de wei wel omheen eten, maar eenmaal gedroogd herkennen ze het niet meer. Voer dus nooit hooi dat afkomstig is uit weiden waarop Jacobskruiskruid staat en let op als je kruidenmengsels met wilde bloemen gebruikt.”

     Ofwel ze eten het niet, tenzij jij het ze voert.

     1. Zolang er genoeg gras staat zullen paarden het niet eten, maar als dat schaars is en ze hebben honger c.q. de behoefte om te grazen dan zullen ze er wel degelijk aan beginnen.

 12. Wij wonen in een deel van Friesland waar het kappen van bomen een nationale sport lijkt te zijn. Herplanten? Hoezo? Weg is weg, we moeten toch onbelemmerd de horizon kunnen zien. In 2015 werden bomen langs de provinciale weg gekapt. Helaas een habitat van ransuilen, die een nieuwe plek zochten in de bomen aan de rand van het dorp. Zo ook bij ons in de tuin. Het begon met een paartje, dat 3 kuikens groot bracht. Enige tijd later hadden we 10 ransuilen in de tuin. Een ransuil eet ongeveer 6 muizen per dag. Dat kwam goed van pas omdat er in 2015 een muizenplaag was in de provincie. Onhandig natuurlijk om de natuurlijke vijanden de huur op te zeggen.

  1. Ja, in mijn optiek zou er een wetgeving moeten komen voor het kappen van bomen. 1 boom weghalen is er 3 weer terug planten die minstens 2 jaar mogen staan. Als er trouwens ransuilen aanwezig zijn in de bomen, mogen ze niet zomaar gekapt worden. Zorg dat je waarnemingen invoert van ransuilen op waarneming.nl en maak foto’s, zeker wanneer ze op een nest zitten. Dit is een beschermde vogel in Nederland. Zelfs zo beschermd dat een kraaiennest niet zomaar weggehaald mag worden. Daar kunnen ze immers in gaan broeden. Na de broedperiode mag kappen echter nog wel. maar goed, met behulp van dit soort gegevens en de lokale vogelwerkgroep, kun je wel tegengas bieden.

   1. Inderdaad, bomen terugplanten zou de oplossing moeten zijn. Ik houd de ransuilen bij en heb daarover contact met het Natuur Museum Fryslan. Daar houden ze waarnemingen bij. Ook die van dit jaar. Een paartje dat 5 kuikens kreeg. Ik heb veel mooie foto’s van de ransuilen en wil ze wel delen als daar interesse voor is.

 13. Kan ik, aan de rand van een dorp, wat wel aan 3 zijden huizen heeft, iets doen om het voor uilen aantrekkelijk te maken?
  We hebben al een natuurlijke tuin met veel m2’s voor insecten, insectenhotels en “rotzooihoeken” met oude dakpannen en onkruid. Snoeiafval laat ik ook gewoon liggen grotendeels. Wat picea abies erin en een pinus sylvestris, goede waardbomen dacht ik zo. Vlinderstruiken, een ligusterhaag en een laurierhaag(voor de mussen).
  De bomen zijn wel nog klein maar we zouden erg graag zo veel mogelijk “wild” in de tuin hebben.

  Wat kunnen we doen? Mooi artikel btw. Ik werk zelf bij een gemeente en ook altijd heel erg geinteresseerd geweest in het maaibeleid van bermen, onkruidbeheer etc. Zelf heb ik er nauwelijks inspraak op, maar ik denk inderdaad dat de eerste 2 stappen zijn:

  1* Minder maaien (buiten de uitzichthoeken e.d. kost minder en is beter voor de biodiversiteit. Dus je hoeft eigenlijk “niets” te doen en het is nog goed ook!

  2* Mensen ervan bewust maken dat je ook gewoon over tegels kunt lopen die groene voegen hebben. Dat het beeld u eenmaal wat groener wordt dan het vroeger ooit was, in de tijd van gifspuiten. Minder druk maken om je “rommelige” tuin.

  Hier kunnen we iedere dag naar buiten en iedere dag zien we andere vormen van leven.

  Heerlijk!!!

  1. O heerlijk…. Dat ga ik onthouden, dat je ook kunt lopen over tegels met groene voegen!! Goed in de eeuwige discussie met mijn buurmannen! 💚

 14. Hoi boswachter, ik heb 103 eiken aan onze weg staan, die vol zitten met nesten. De bermen worden niet gemaaid. Dus je zou denken dat er genoeg vijanden zijn. Nu wil ik uit eigen zak nestkastjes regelen, want onze gemeente wil niet meewerken helaas en ik zit steeds onder de bulten en wordt gek van de jeuk. Alleen al als het waait durf ik niet naar buiten. Zou jij voor een leuke prijs een stuk of 50 kastjes kunnen regelen?

  Met vriendelijke groet, Linda.

  1. Hoi Linda, Ik maak ze zelf en daar ben ik best wel een tijdje mee bezig. Zeker 50 stuks. Dus wat is een leuke prijs?
   Wist je trouwens dat je met een goede warme douche de bultjes en daarmee de jeuk kunt verwijderen?

 15. een heel goed streven maar er zijn ook mensen met Hooikoorts
  dus dat bloeiende gras wordt echt een plaag voor mij om mee te leven aangezien er steeds meer pollen in de lucht blijven hangen omdat het steeds minder regent ,verder heb ik wel een verwilderde tuin uitraard zonder gras maar wel veel wilde bloemen

  1. Ja, alleen pollen wegen helemaal niets, dus als we daar iets tegen willen doen, moeten we Duitsland, België en Groot Brittanië ook helemaal maaien. Of het moet stoppen met waaien. Maar ik snap dat het erg vervelend is.

 16. Beste boswachter,
  Zeer verhelderend en ik heb nu een wilde tuin met veel bloemen.
  Een wespennest tussen de druiven. Mieren onder de stenen
  en libelles in een vijvertje etc etc.
  Ik die mijn best om mensen in mijn omgeving wakker te schudden.
  In Dwingeloo maaien ze de bermen vlakbij het Dwingelerveld!!! Ze begrijpen er niets van.

 17. kun je ook eens een stukje schrijven over kouwtjes kraaien en ander zwart tuig dat alle jonge vogels opvreet, in mijn beleving zijn er veel te veel van die zwarte bendes in steden en omgeving. Ja, ook is dat onze eigen schuld doordat zij graag genieten van ons afval én onze niet meer gebruikte schoorstenen.

  1. Ja dat wil ik wel. Ik denk alleen niet dat het u gaat bevallen. Kauwtjes zijn namelijk hetzelfde als de eikenprocessierups. Die geven we veel te veel ruimte en maken het ze veel te makkelijk. Overal ligt een buffet aan hondendrollen en er is weinig schuilmogelijkheden voor kleine vogels. Daarnaast is dat gewoon wat bij de natuur hoort. Een ekster of kraai is een roofdier voor jonge vogels. Daar is niets mis mee. Wat we kunnen doen is er voor zorgen dat er meer openbaar groen is. Dan is er meer plek voor vogeltjes om te nestelen en dan valt het allemaal niet zo op dat er wat jongen geroofd worden. Een koolmees legt niet voor niets bijna 10 eieren. Daarnaast moeten we onze poep en afval goed opruimen. Gisteren lag er een half opgegeten lasagna met bak en al in de slootkant. Veel kauwen er omheen, want die dieren zijn slim. Die weten wanneer ze gratis eten kunnen scoren. Betere wereld begint bij onszelf.

   1. Van mij mogen ze de natuur ook tijdelijk een handje helpen door wat kauwtjes te lozen. Het valt me al een jaar of drie op hoeveel het er zijn. Enorme familie bijeenkomsten houden ze en een wekelijks vechtpartijtje tegen de familie eksters. Voorheen zoveel kleine vogeltjes in de tuin, nu blijven ze weg, op een enkele dappere mus of mees na. Geef de kleintjes weer de ruimte!

    1. Ook dit is een puur een gevolg van onze handelingen. Kauwtjes profiteren van het enorme voedselaanbod wat wij achterlaten. Afvalbakken met voedsel, maar ook hondenpoep. Dat ligt ook overal. Kauwtjes foerageren in grasvelden. Die zijn er ook overal vanwege het maaibeheer. Je zult ze niet zien in hoog gras. En dat er minder vogeltjes zijn is het gevolg van verstening van de tuinen. Iedere kapt z’n bomen en struiken en plant er tegels. Daar kunnen kleine vogeltjes niets, maar kauwen vinden het prima. Dat geeft ze overzicht. Kunnen ze goed in de gaten houden wat er om hen heen gebeurt. Tot slot heeft iedereen een schutting en geen heg meer. Dat alleen al is een reden om je huismussen te verliezen. Kauwtje is ook gewoon een vogel de profiteert van onze manier van omgaan met het milieu. Dat hebben we zelf in de hand, alleen zien we het niet.

 18. Beste boswachter
  Mooi stukje! In de tuin voldoende groen, maar in mijn straat staan zo’n 30 grote eiken. Is het zinvol om op de eik zelf mezenkasten op te hangen (voor volgend jaar😉) en zo ja hoe groot is het teritorium van de koolmees?

  1. De kasten van een koolmees moeten geloof ik minimaal 10 meter uit elkaar hangen. Anders vechten ze elkaar de straat uit. Dus zorg dat er een aantal meter tussen zit.

   1. IK heb verschillende kastjes dichter bij elkaar, in de ene kast zit de Pimpelmees – in de andere kast een Koolmees, dit jaar zelfs 2 kasten die bewoond worden door de Boomkruiper en een oude kast met een veel te grote opening, waar een spreeuw zijn nest in heeft gebouwd 😀

 19. Geweldige artikel. Ben heel blij dat hier in gemeente Amsterdam Zuid-Oost wachten ze lang voor dat ze gaan maaien. Langs de stoep is nu veel onkruid te zien (er groeit zelfs weegbree uit de stoeptegel randjes). Door dit artikel kan mens meer begrip hebben over waarom dit is zo gelaten en niet klagen over ‘bezuiniging’ als reden. Bedankt voor de uitleg, en de duidelijke acties we zelf kunnen ondernemen.

 20. Boswachter & co…
  Er wordt in de bestrijding alleen gesproken over predatoren van de rups…..maar wat zijn de predatoren voor de volwassen vlinder/mot…?? Want voorkomen is beter als….

  1. Goed punt Roel. Iedereen houdt zich bezig met de rups en daardoor heb ik de vlinder ook over het hoofd gezien. Grote vleermuizen als de laatvlieger eten nachtvlinders. Deze komt op veel plaatsen wel voor, maar nooit in grote aantallen. Hoe deze exact te stimuleren zijn vind ik lastig te vertellen. over vleermuizen is niet super veel bekend. maar ook hier heb ik het idee dat het verbeteren van het openbaar groen een positief effect kan hebben op vleermuizen. Meer eten, is meer draagvlak voor individuen. Nu zeg je al snel, ja er zijn zat eikenprocessievlinders, maar deze vliegen niet het hele jaar. En de vleermuis moet wel het hele jaar door eten vinden. Als er eten is zijn er dieren, zo werkt de natuur. Deze dieren zitten in de de spouwen van woningen en maken ook gebruik van vleermuiskasten. Die ophangen zou dus evt ook kunnen helpen, maar daarvan is het succes niet zo groot als die van de mezen. Vleermuizen is toevallig wel het volgende aandachtpunt voor een blog. Aangezien ze ook heel veel muggen eten.

 21. Ik ben blij met deze uitleg.
  Ik heb mijn tuin helemaal niet op orde en netjes voor een ander ziet het er mooi uit met alle bloeiende bloemen maar ook deze keer geen vlinder gezien.
  Met het warme weer wel dus ik wacht met smart of ze nog komen.
  Ik zou graag willen dat er echt andere bomen werden geplaatst want de bladeren van de eik zijn niet op te ruimen zoveel.
  En ik heb een zakje met wilde bloemen gehad en gezaaid Hopend dat er toch wat moois uit komt.

  1. als je die bladeren laat liggen kunnen de insecten daar hun eitjes in leggen en heb je meer kans op insecten in je tuin….

 22. Onze gemeente heeft de gemeentelijke eikenbomen biologisch gespoten en maaien de bermen. Volgens mij verhuizen de rupsen nu naar onze (particuliere) bomen. 😬 Daar is geen gras en we hebben mezen hokjes. Maar stikt vd rupsen maar we kunnen er niet bij.

  1. Je kunt nog zo veel spuiten, maar er zijn altijd bomen waar dat niet gebeurd. Vanuit die bomen hoor je de eikenprocessierups de gemeente uitlachen. En terecht.

 23. Vind dit echt een super stuk !
  Denk dat het momenteel erg belangrijk word om dit te leren aan de nieuwe generatie.
  Ze zouden in plaats lessen te laten vervallen deze in laten vullen met boswachters met belangrijke informatie over onze toekomst en wat ze er zelf in kunnen betekenen.
  Gelukkig is onze gemeente al heel erg bezig met het laten staan van berm begroeiing en je ziet dan ook dat de meest mooie bloemen weer tot zijn recht komen(laat staan de beestje) ben best wel bereid om eens naar de gemeente te gaan voor goede voorstellen.
  Misschien ook een idee om zakjes te maken met bloemen waar juist die bloemen in zitten waar de goede beetje baad bij hebben.
  Zou wel graag met u in contact willen komen hier over.

 24. Misschien handig, maar natuurmonumenten geeft tot nu toe jaarlijks zakjes wilde bloemen weg voor het behoud van de bijen. Dit zijn uiteraard ook prima plekken voor andere beestjes. Ik heb in onze tuin 2 plantenbakken vol met die bloemen, en het zijn heerlijk volle bakken met vrolijke bloemen. Ze zitten helemaal vol diertjes, en onze kinderen vinden het prachtig.

 25. Onze achtertuin is de tien jaar dat we hier nu wonen bijna altijd een tegelwoestijn geweest. Dit jaar besloten we dat we dat anders wilden, maar we hebben volgend jaar pas budget ervoor. Dus ben ik zelf maar begonnen om tegels eruit te halen. Vervolgens kreeg ik aanbod van een vriendin om uit haar overvolle tuin wat plantjes te halen, ze had nog zaad voor een bloementuin. Een paar dingen heb ik zelf gekocht. En nu, nog geen twee maanden na het verwijderen van de eerste tegel, hebben we dagelijks vlinders, bijen, zweefvliegen, hommels en nog veel meer insecten in onze achtertuin. Ik kan niet wachten tot de struikjes echte struiken zijn, de krulhazelaar groter is en de klimhortensia groot is. De musjes gebruiken het zandbadje al regelmatig, komen ook lekker snoepen van het strooivoer dat ik regelmatig strooi. Rond de voerplek laat ik de zaadjes uit het voer die willen ontkiemen gewoon hun gang gaan. En al bloeit er nog niet veel in onze tuin, de insecten komen er toch al wel op af. Ik heb ook een plekje gereserveerd waar ik wat snoeiafval (bijvoorbeeld van onze beukenhaag in de voortuin) en afval van bladgroenten neerleg. Als we volgend jaar een deel van de schutting gaan vervangen, komt er een doorgang voor de egels in, zodat zij van de bladerhoop en de slakken in de tuin kunnen genieten. Kortom, ik doe m’n best om een oase voor diverse dieren te creëren. Zo lag de achtertuin er een week geleden bij: https://www.flickr.com/gp/fotogravinnetje/6E80Vc

 26. Goed verhaal. Maar helaas leven we in zo’n muf land waar je kunt wachten op een ambtenaar die het voorstel gaat doen om alle eiken te gaan kappen!

 27. Mooi, vrolijk en duidelijk geschreven stuk! Kan dit alleen maar toejuichen. Enige kritische puntje vanuit mijn kant is het vingerwijzen naar de mens vwb opwarmen aarde. Dat is namelijk ook negatief kritisch, en demotivieert. Ja, de aarde warmt op. Ja, daar hebben we op sommige plekken ongemakken door. Maar nee, het komt niet alléén door de mens. We helpen aardig mee, maar het is unfair alleen de mens de schuld te geven. Daar is namelijk geen bewijs voor en we hebben simpelweg onvoldoende data om dit te staven. Dat gezegd hebbende, moeten we uiteraard wél aan de slag! En laten we proberen dit breder te trekken dat alleen dat kleine “druppel op de gloeiende plaat” kikkerlandje ergens in een klein rothoekje van Europa…

 28. Mooi stuk! Ik zie er hier en daar wel een paar kruipen maar tot zover nog geen grote web gezien. Wij wonen in het Reestdal midden in de natuur met zowel vogels, ooievaars en kippen met kleintjes, vleermuizen (nu kan ik ze meer waarderen), aantal eikenbomen en in het bos onkruid. De natuur weet wat zij doet.

  Met vriendelijke groet,

  Anouk

 29. Ik zou indd eens kijken in hoeverre dit verhaal een nog groter bereik kan krijgen!
  Ikzelf woon in een woongroep waar niks of niemand iets aan de tuin doet. Dit betekent dus dat het inmiddels een oerwoud aan het worden is.
  Vooralsnog hebben we geen vogelhuisjes hangen maar was zeker bezig met kijken of hier iets aan gedaan kan worden.
  Hebben al wel de afgelopen 2 zomers dat ik er woon een/ meerdere duivennesten in de boom zitten.
  Zou u mij kunnen vertellen hoe ik nog meer kan helpen om mijn tuin te verbeteren voor/ tegen insecten zoals nu??

 30. Als ik lees dat de mezen de rupsen eten, maar eerst de (brand)haren er af schudden… dan schiet dat dus niet op als ik ook lees dat die haren 7 jaar!! voor ongemak kunnen zorgen.
  Laatst kon ik met spoed de dierenarts laten komen omdat mijn oude paard blijkbaar haren had binnen gekregen en een hele opgezwollen mond had vanwege de reactie hierop. En an had ze nog geluk, want als de haren dieper in de keel waren gekomen had ze het niet overleefd want dan was ze gestikt.
  Hooi kon ze al niet meer eten en nu kan ze dus ook al niet meer de wei op ;(

  1. Als die rups niet wordt opgegeten komen er door die ene rups nog meer rupsen bij en nog meer haartjes..

 31. Goed artikel, hopelijk wordt dit ook opgepakt door mensen die bij Gemeenten werken. De gemeente waar ik werk doet weinig aan groenvoorziening. Ik woon dan dus ook langs een straat met – jawel- eikenbomen en daaronder een haagje. ziet er niet uit maar is zo makkelijk rechtuit te snoeien he……
  Ook het Utrechts Landschap heeft veel weides hier in de buurt waar inmiddels wat koeien op staan maar voor de rest ook niks gebeurt qua bloemen. Ook zijn wij omringd door sloten. Tegen de tijd dat deze mooi dichtgroeien worden ze uitgebaggerd door het Waterschap. Mijn vraag gaat over de laatste: is dit ook echt nodig om te doen? De sloot bevat een sluis en is aangesloten op groter water. Hoe mooi zou het zijn als dit wat meer zijn gang zou kunnen gaan……
  Alvast bedankt voor het antwoord.

  1. Sloten uitbaggeren is nodig voor de doorstroming er van. Veel van Nederland ligt onderwater en daardoor is het goed bijhouden van sloten van levensbelang. Als hij hevige regenval of zoiets dergelijks de sloten het niet kunnen afvoeren, stromen ze over de wijken in, met allerlei schade als gevolg. De waterschappen zijn hier verantwoordelijk voor (geloof ik). Die gaan dus dat risico niet nemen. Dat is het nadeel is een land als Nederland, waar een groot deel onder zeeniveau ligt. Waarschijnlijk is er wel veel voor de natuur te behalen in de manier van baggeren en maaien. Maar daar heb ik mij niet in verdiept en kan ik dus niet echt veel zinnigs over zeggen. Wel weet ik dat als je sloten niet tijdig leeghaald, ze op ten duur (duurt wel lang) dat ze geen verlanden. En dan kan er geen water meer in.

 32. Mijn tuin bestaat al jaren uit veel bloemen,bomen en struiken. Om me heen ging iedereen bestraten. Ik niet hoor. Geweldige natuurlijke tuin niet verwildert maar wel ruig. Geen processie rups te zien.
  Bij mijn paarden 5 eikenbomen (ooit gepland door gemeente) eronder een moestuin bloemen en vruchtstruiken gezet. Gern processierups te zien. Wel vogeltjes😊

 33. Goed artikel, in mijn tuin is er ruimte en zijn er veel bomen, bloemen en planten en insekten . De vogels blijven achter dit jaar. Normaal veel kwetterende kool-en pimpelmezen, mussen en roodborstjes, winterkoninkjes maar dit jaar nagenoeg geen… dood door de buxusbestrijding? mezenkastjes zijn dit jaar niet bewoond. slechts een merel, vervelende kraaien en eksters. Heb mijn hele lijf onder de uitslag gehad na een weekend kamperen in de bossen bij Overloon. Niet fijn. ik hoop dat we samen er iets aan doen!

  1. Ik denk dat gif tegen de buxusmot de grote boosdoener is. Ik heb flink wat fotos voorbij zien komen van nestjes met dode jongen. Zo zonde. Deze mensen zijn in mijn ogen strafbaar bezig, want je mag geen nestjes, eieren of jongen kapot maken volgens de wet natuurbescherming. En dat doet dit overduidelijk. Mijn oma heeft ook buxus en die heeft een nestje koolmezen er naast hangen. Buxus straalt als een zonnetje en zonder gif. De natuur leert vanzelf hoe van een disbalans weer een balans te maken. je moet ze alleen wel de tijd en de ruimte geven.

 34. En wat te denken van alle huizen die vogelvrij worden gebouwd met alles potdicht zodat geen vogel kan nestelen onder de pannen. Daar houden de bouwers en de huiseigenaren niet van maar de mus wel. Hier vogelkasten onder de dakpannen zodat alles wel kan nestelen. En maar zich afvragen waar alle vogels toch blijven.

 35. Minder gras maaien door de gemeente? Prima maar laat ze dan wel zorgen dat niet overal die ellendige grasaren groeien. Gevaarlijk voor honden, ze kunnen in poten, oren en zelf ogen kruipen. Doodeng, ik kan hier in Geldrop niet meer wandelen zonder risico dat ik er een mis in de vacht van mijn hond.

 36. Heerlijk om te lezen dit. Onze tuin is verwilderd waar we een beetje controle in houden. Niet meteen overal het ‘onkruid’ uit doen maar bij een stuk en dan ook niet alles. We hebben zoveel vogels, egels en eekhoorn in de tuin. Die jaar nestjes van de pimpelmees (allemaal levend) roodborstje en de merel. Die is trouwens aan z’n derde leg bezig. Als ik de tuinen van mn achterburen zie….. alle bomen eruit. Omdat het zoveel rotzooi geeft. Ze hebben geen idee wat ze doen. Ik krijg veel commentaar dat we de tuin beter moeten onderhouden. Maar als ik dit dus lees dan weet ik dat we het goed doen. Ja het is maar 1 tuin op de vele. Onze gemeente doet ook veel meer aan natuurlijke bestrijding en aan een goed maaibeleid. Als we als mens nu maar eens wakker werden en snappen wat we onze leefwereld aandoen!!

 37. Ik vind het een interessante uiteenzetting, maar heb toch een vraag en een bedenking …
  Hoe komen de larves van de gaasvliegen vanuit jouw tuin tot bij de eiken een stuk verderop?
  Als de mezen de brandharen eerst van de rupsen schudden, dan vliegen deze toch nog rond en is dat geen oplossing tegen de brandharen?
  Alhoewel ik zeker voor meer groen (nee, geen gemaaid gazon) ben, mijn tuin is dan ook heel wild haha.

  1. Gaasvliegen hebben vleugels, dus die kunnen vliegen en zich op die manier verspreiden. Zodoende kunnen ze ook eitjes leggen in de buurt van voedsel. De ouders leggen geen eitjes in een gebied waar geen voedsel te vinden is voor hun jongen. Daarnaast kunnen de larve prima de stam oplopen en op zoek gaan naar rupsen.
   Wat de brandharen betreft. Ik neem aan dat mezen niet perse wachten met een rups uit te kloppen totdat jij langsloopt. De mezen zijn al actief vroeg in de ochtend als wij nog op bed liggen. Dus het gros van de keren zal er niemand schade van ondervinden. Mocht het toch zo zijn dat er jeuk door ontstaat, dan is het een kwestie van de plek warm maken dmv een fohn of heet water. Dan verdwijnt de pijn.

   1. Goeiemiddag, een vraag, wanneer u zelf nestkastjes bouwt, zijn deze dan voor alle (kleine)vogels geschikt?
    Kunt nestkastjes bouwen en leveren en voor welke prijs en bij welke aantallen kunnen ze worden gekocht?

    1. Ik heb nestkastjes gebouwd voor de verkoop, maar doordat ik inmiddels een andere baan heb, heb ik er weinig tijd voor eigenlijk. Ik heb nog een aantal kool en pimpelmezen kastjes staan. En ik ben wel bereid om wat groters te bouwen, maar ik anders dan dat ga ik geen kastjes meer leveren. Vandaar dat ik mijn recept voor een goeie kast ook online heb gezet. Ze zijn niet voor alle vogels geschikt. Dat heeft met de gatgrootte te maken en nog een trits andere dingen.

 38. Goed dat je wijst op biologisch bestrijden van deze rups. Chemische bestrijdingsmiddelen en menselijke natuurbeinvloeding zorgen inderdaad voor dergelijke excessen. Jammer dat je de onzin van de opwarming van de aarde in je verhaal zo vaak als reden noemt. Daarmee doe je afbreuk aan je verhaal.

 39. Wat vinden we van de monocultuur van de eikenlanen? Wat een feestje moet dat zijn voor de eikenprocessierupsen. Ze hoeven niet ver te lopen of de vlinders niet te ver te vliegen voor hun volgende maaltje 🤪

  1. Ik las je opmerking en ik dacht, ja monocultuurlanen, heb ik nog helemaal niet aan gedacht. maar compleet waar. Dit zie je trouwens onder allerlei soorten. Die hebben dan wel geen rupsen, maar wel allerlei andere gebreken. De laan gaat dan dood en moet in zn geheel vervangen worden. Terwijl als er in een gemengde laan 1 boom dood gaat, dan merkt de laan er verder niets van. En het aanbod voor allerlei levensvormen is vele malen groter. Dus ja, goed punt Karin!

 40. Beste boswachter. Over vleermuizen gesproken, kan het zijn dat doordat de gemeente sterkere straatverlichting heeft aangebracht en deze de hele nacht blijft branden de vleermuizen wegblijven. Voorheen zag ik ze vliegen maar de laatste jaren niet meer. Het is hier nooit meer donker.
  Groetjes Karin

  1. Ja dat kan heel goed. Vleermuizen houden niet van verlichting. Sommige vliegen er vlak langs als het motten aantrekt, maar de meeste soorten schuwen het. Zo zijn ze zichtbaar voor rovers zoals uilen. Als er licht schijnt op een plek waar zij een gebouw in gaan, dan zullen ze niet via deze plek het gebouw binnen gaan. Licht is dus een belangrijke factor voor vleermuizen.

   1. Dank voor je antwoord. Mijn vermoeden klopt dus. Ik kaarte het aan bij de gemeente waalwijk maar die vonden het ongenuanceerde uitspraken.
    Ach ja, mensen. Ik ga verder met wakkerschudden.
    Dank je wel!

 41. Ik heb ook gelezen dat gif tegen de buxusmot veel mezennesten heeft gedood. Nou zie ik idd veel minder mezen dit jaar. Kan hier een verband zijn?

 42. Wat een geweldig stuk! Helemaal mee eens. Wij moeten de natuur meer z’n gang laten gaan zodat de natuurlijke (voedsel)kringloop z’n werk kan doen. Jammer dat veel mensen dat niet begrijpen en al het groen uit hun tuin halen om deze vervolgens helemaal te bestraten.

 43. Hallo..
  Interessant dit…al een jaar of 4 ontzettende plaag hier en ik zie nu dat het deze vlindermot betreft!
  Ben in de afgelopen jaren al een aantal katten verloren…elke x in de zomerperiode en elke x tijdens deze plaag..
  Zie nu foto van de mot…Ik denk neeee
  Loop al tijden te speuren..te bellen met gemeente en woningbouw en inderdaad zit nu met een zieke kat..En de andere 3 ook niet optimaal. Ze mogen vd dierenarts even niet in de tuin. Heb vanochtend lopen zoeken in de tuin..wat weggeknipt en vind vreemde dingen in mijn tuin…walnoten! Nergens een walnoten boom in de regio..plus wit spul op sommige planten..Heb geprobeerd deze planten met schop eruit te krijgen maar krijg de schop niet de grond in..wel inderdaad harige rupsen tegengekomen…dus dank voor dit bericht en hoop op een reactie..

  1. Heeft het niet te maken met mensen die hun straat schoonmaken met groene aanslagreiniger? Daar kunnen katten ook niet tegen.

 44. Wat een topstuk. Ik heb meteen mn gemeente een complimentje gegeven omdat ze minder maaien en de plantsoenen lekker laten verwilderen.

  Zou een mezenkastje op een balkon op 4 hoog werken? Hij kan op het oosten hangen.

  1. 4 hoog is ben ik bang een beetje te hoog. Ik zou eerst van de winter eens testen of ze afkomen op pinda’s en ander voer.
   Maar ik verwacht dat het te hoog is. Ouders moeten dan, zodra ze jongen hebben, continue de trip op en neer maken. Dan zullen ze eerder iets lagers verkiezen. Maar dit is slechts een theorie. Natuur doet je af en toe versteld staan.

   1. Ja, dat denk ik ook. En ik bedacht me later dat uitvliegen dan ook een beetje gevaarlijk wordt en ze daarna best een eind bij het nest vandaan zitten als het überhaupt goed gaat. Voer hangen ga ik wel proberen.

 45. Ik zie de eiken hier stampvol hangen met galappels, aardappelgallen. Zijn deze sluipwespen ook natuurlijke vijanden van de processierups? Dat ze misschien afkomen op de rupsen?

 46. Wij hebben de hele winter heel goed gezorgd voor de koolmezen, de pimpelmezen, de spechten, roodborstjes, heggemussen, appelvinken, etc… Dit was een tip van de 70+ jarige bewoonster van ons nieuwe thuis. En wat ben ik haar dankbaar! Wij zitten al deze tijd en vooral toen het zo bloedheet was, heerlijk koel onder onze grote eiken paraslols. Geen last van de processierupsen! Ik zeg… Iedereen GOED voor de vogeltjes zorgen komende winter. Daar zitten alleen maar voordelen aan!

 47. Met goeie bedoeling geschreven, maar er zitten een paar vervelende missers in. Dus iets meer verdiepen mag wel. Aan jakops kruiskruid zijn toch echt al paarden gestorven. Paarden eigenaren zijn hier ook wettelijk op aangesproken dat ze de weides goed moeten onderhouden en zo niet ze een boete kunnen krijgen omdat het zich zo makkelijk verspreid. Verder vind ik je opmerking dat over de Oostvaardersplassen erg ongepast. Het is een gesloten gebied om daar dan wolven bij te plaatsen die zich ook weer kunnen voort planten zonder vijand.

  1. Ja zeer zeker dat er paarden gestorven zijn aan kruiskruid. maar zoals we hieronder al eerder hebben ondervonden is dat paarden het laten staan bij voldoende eten. Dus ze eten er omheen. Tenzij er verder niets te eten valt, dan zullen ze dat aanvallen. Lijkt me dus niet zo moeilijk om dat te tackelen. Gewoon maaien of eruit trekken en afvoeren. Er zijn meerdere keuzes dan alleen kruiskruid of alles platmaaien.
   En dat van die wolf is een voorbeeld over de beheersing van een populatie. Ik schrijf nergens dat ze daarbij gezet moeten worden. Mijn mening over de OVP kunt u lezen in een andere blog die ik geschreven heb over de OVP. http://boswachterenco.nl/2018/02/28/oostvaardersplassen/

 48. Ik denk dat het met vogels en die brandharen nog wat anders is. Volgens mij hebben vogels geen last van die brandharen. Waarschijnlijk vinden ze de haren niet lekker, en schudden ze ze daarom af… Warom denk ik dit? Ik woon in Thailand en bij ons in de tuin zitten veel centipedes. Dat ie een enorm roofdier, maximaal 15cm groot. Razendsnel met een gif dat verwant is aan het gif van ‘schorpioen. De beet is enorm pijnlijk. Vergeleken met de beet van een centipede is een bijensteek een muggen prik. Maar de centipede is een aardig vlezig dier. Zal wel wel voeding inzitten. Kippen maar ook treurmania’s en verschillende soorten vliegenvangers zijn er dol op. En van het gif hebben ze blijkbaar geen enkele last.

  1. Daar zou je best wel eens gelijk in kunnen hebben. Sommige bessen zijn voor vogels ook niet giftig en berenklauw is voor schapen bijvoorbeeld weer niet giftig. Dus, ik neig jouw kant op van het verhaal.

 49. Geweldig stuk! Ik ben heel erg blij met mijn wilde bloementuin en boomgaard(je) al jaren ben ik bezig om er heel erg veel heemplanten er in te zetten. In de achter,kippentuin laat ik het zoveel als mogelijk groeien en zo weinig mogelijk beheer. alleen als ik er niet meer doorheen kan om het fruit te plukken.
  Het is soms een ware jungle hier. Je hebt het over het maaien van de gemeente. Gelukkig doen ze dat heel weinig en er is dan ook altijd heel veel te zien aan bloemen.
  Maar…….. bepaalde stukken laten ze wel begrazen door schapen.Hoe kijk je daar tegen aan? Is dat een goed Alternatief?

  1. Daar kijk ik positief tegenaan. Schapen eten niet alles en laten dus ook bepaalde planten staan. Zo krijg je dus een veel gevarieerde begroeiing als dat je bij maaien krijgt. Bij komend voordeel is dat schapen berenklauw kunnen eten zonder dat ze er last van hebben. En ze maken veel minder herrie als motormaaiers.

 50. Je noemde wespen en gaasvliegen enzo. Ik ben zelf niet zo’n van wespen en hoornaars enzo. Hoe zit dat met bijen? Houden die ook van rupsen/larfjes/eitjes?

  1. Bijen zijn stuifmeel eters, dus nee. Wepsen zijn puur alleen vervelend in augustus. Daarbuiten zijn ze super nuttig.

   1. Wij hadden een heel groot hoornaar nest op ons balkon. (zeker 1 meter in diameter, en prachtig om van dichtbij te bekijken) De beesten vlogen ook regelmatig binnen. Ze zijn in principe niet aggressief, maar als ze boos zijn steken ze wel met zijn allen…. We hadden het nest liever daar niet gehad, de standaard bestrijdingsmethode is als het donker is het nest in de brand te steken. Ons huis is echter van hout, dat is dus geen goed idee…. Dus we hebben het laten zitten. Het nest is nu verlaten

 51. en toen werd er al minder gemaaid en wat gebeurt er nu verder? nu zien we overal gele bloemetjes, jacobskruid opschieten, jacobskruid is voor grazers giftig, let wel ze vallen niet gelijk dood neer maar het gif stapelt zich in de lever en wanneer de lever verzadigd is gaan ze wel dood. Fabeltjes dat ze het niet eten etc. gaan niet op, heb paarden en koeien het vrolijk naar binnen zien werken, ook terwijl er genoeg gras was…. jacobskruid heeft nog nooit zo de overhand gehad maar nu zie je hele weilanden vol ervan.

  1. Maar is het werkelijk allemaal zo zwart wit? Of eikenprocessierups of kruiskruid? Volgens mij kan er prima met de hand ingegrepen worden wat betreft de kruiskruid, toch? En hoe kan het dat wilde paarden (konnikpaarden) in Meijendel niet bij bosjes neervallen? Als je ergens veel kruiskruid vind dan is het in de duinen. Dat ga ik mij dan afvragen als het werkelijk zo verschrikkelijk is. Natuurlijk zou ik ook niet willen dat uw paard of welk paard dan ook dood zou gaan hieraan. Maar het niet maaien van bermen en allerlei percelen, betekent niet dat we het doodvonnis van alle paarden in Nederland getekend hebben. Dat is beren op de weg zien.

 52. Ko de boswachter, geweldige uitleg! Nu moet t kwartje nog even vallen bij de meeste mensen

 53. Echt een geweldig duidelijk geschreven stukje. Mijn complimenten!!!
  Bedankt voor alle info, ik ga het zoveel mogelijk delen.
  Hier wordt je pas wijzer van.

 54. Goed geschreven verhaal! Ik wil er wel graag nog iets aan toe voegen. Oma Atty let Dan de rupsen wel ff mores met haar brander, maar verliest hierbij uit het oog dat ze op deze manier ook veel ellende veroorzaakt. De haren van de rupsen gaan door de werveling van de warme lucht alle kanten op. Wat gaat dat op de duur doen in je longen? Plus, als je de bast van de boom zo sterk verhit is dit funest voor de cambium laag van de boom. Met alle gevolgen van dien op de langere termijn.

 55. Goed stuk echter boswachter en co, is dan een stukje groen al dan niet gecultiveerd niet alsnog beter dan een dicht bestraatte tuin of nog erger met kunstgras…. waarom wordt hier niet wat meer aandacht aan gegeven: vooral MEER (LEVEND) GROEN

  1. Wat de eikenprocessierups betreft is het beide hetzelfde. Er zit beide geen woonaanbod in voor de predatoren van de rups. Natuurlijk is het ecologisch gezien nog altijd wel beter.

 56. Beste Boswachter en Co

  bedankt voor het mooie artikel! Ik zelf woon op landgoed den treek/buitenplaats elisabeth. Ik heb idd ook een vijver gemaakt voor de dieren en insecten. Werkt ook. Veel kastjes voor mezen. Werkt ook. Ik zou ook een wilde bloemen stuk willen maken , zoals je schrijft, daar zou ik wat advies voor willen krijgen. hg Jolanda

 57. De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder en wordt ook wel met een moeilijke wetenschappelijke naam de ‘Thaumethopea processionea’ genoemd. In de maanden mei, juni en juli kunnen de behaarde rupsen aangetroffen worden op de eikenbomen. Vanochtend keek ik met mijn collega boswachter naar een aantal eiken waarop de rupsen te vinden waren. ‘Nou, daar komen ze aan’, zei ik, terwijl een polonaise van rupsen over de stam kwam aankruipen. Terug van hun nachtelijke eetavonturen, iets wat ze groepsgewijs doen. In de nacht vreten ze zich vol met verse eikenblaadjes, waarna ze – opnieuw in processie huiswaarts keren naar hun haard (nest). Eenmaal in hun haard is het lekker uitrusten en vervellen. In totaal vervellen ze zes keer tot ze in een nachtvlinder veranderen.

 58. Zie FB artikelen op FB de laatste 4 a 5jaar hoe ik reageer op de eikenprosecie rups bestreiding ! Dit komt voor 99% neer op wat hier geschreven staat ! Weidevogel beleid ik faf 20 jaar terug excursies waar ik voorspelde wat er ging gebeuren ! Reden dezelfde in grote lijnen (BIOTOOP < AGRARISCHE GROOTSCHALIGHEID < EENTONIGHEID < MAAIBELEID < SPUIT BELEID ENZ. Ik wist altijd iets werd me verweten , jij bent gek enz. Nu het bijna te laat is komen ze terug met vragen , waarom dit hoe dat enz. TE LAAT ROEP IK DAN ! Of vraag jij dat aan deze zot die altijd iets weet en commentaar geeft !!!

 59. Hallo,
  In mijn gemeente zijn ze met een pilot bezig, om de processierups te bestrijden, door op sommige plekken niet te maaien, bijv. tegenover ons. Ik woon in een groene buurt, vrijwel zonder eikenbomen. Op plekken waar veel eikenbomen staan daar maaien ze juist wel en diverse bomen daar heb ook al zo’n lelijk rood-wit lintje.
  Het is toch raar dat ze op plekken waar vrijwel geen eiken staan en dus ook geen processierups voorkomt niet maaien en juist op plekken waar veel eiken staan wel maaien.
  Oja ze zijn ook nog met een andere pilot bezig door nematoden uit te zette…, handig 2 pilots door elkaar.

  Hoe kijkt u hier tegen aan?

  Vr Gr,

  Chris

  Ps: ik ben absoluut niet tegen Pilots, maar het moet wel logisch zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.