“Dierenvrienden”

“Dierenvrienden”

De laatste tijd raak ik nog wel eens verwikkeld in een discussie met zogenaamde “dierenvrienden”. Raar eigenlijk, want ik ben boswachter en eigenlijk per definitie ook dierenvriend. Hoe kan ik dan toch daar discussie mee hebben? Hoe kunnen wij, die het beste voor hebben voor de natuur, het nou niet met elkaar eens zijn? Nou kennelijk toch vrij makkelijk.

Op facebook krijg ik allerlei berichten in mijn feed over diverse problemen in de wereld van de natuur. Afschot van herten in de Amsterdamse waterleidingduinen, het vangen van verwilderde katten en natuurlijk de wolf die weer terug is in Nederland. Bij zulke discussies zijn er natuurlijk altijd voor en tegenstanders, zoals bij iedere discussie. Maar bij deze discussies zijn er ook mensen die de schijn ophouden. Die springen namelijk continue over van links naar rechts en weer terug. Hoe ze dat doen? Ik zal even twee voorbeelden geven om wat duidelijkheid te scheppen. Het vangen van verwilderde katten. Katten, zoals jullie eerder hebben gelezen in mijn blog, vangen ontzettend veel vogels, kikkers, padden, muizen, ratten, libellen, vlinders, etc. Daar zijn ze enorm goed in. De huiskat hoort hier niet van nature. We hebben wel een wilde kat, maar dat zijn er slechts een paar. Lang niet zoveel als dat er verwilderde huiskatten rondlopen. Dat verzorgt veel ecologische schade, alsin veel dieren die onnodig dood gaan aan katten. Nu zou je zeggen, dat is zielig voor die dieren, maar nee het is zielig voor de kat. Dan zou je zeggen dat de wolf in dezelfde categorie valt.
Die vangt ook allerlei dieren en dood deze. maar dit is waar de dierenvriend zich onderscheid. Want nu is het weer zielig voor de schapen, geiten, kippen, paarden, herten, enz. Dus is het niet zielig als een kat van alles dood, want dat hoort (ook al hoort hij niet in onze natuur), maar het is wel zielig als een wolf dat doet (ook al hoort de wolf hier wel). Ok….. De logica ontgaat mij even. Beetje meten met twee maten. Want een wolf die een ree doodbijt is schockerend, maar een hond die een ree doodbijt is het niet waard om te noemen. Hypocriet heet dat.

Er worden meningen gedeeld en zelfs acties en protesten opgezet over problemen in de ecologie waar deze mensen totaal geen kaas van hebben gegeten. Kijk naar acties van bijvoorbeeld Stichting Annemiek. Die heeft nu een actie op touw gezet dat de wolf absoluut niet in Nederland thuishoort. Laten we deze stelling voor de makkelijk even links noemen. Want wolven eten schapen, konikpaarden, herten, etc. En dat is gewoon zielig en schockerend. En dit terwijl die zelfde stichting Annemiek zich eerder ontfermde over de grote hoeveelheid grof wild in de Oostvaardersplassen. Die daar te weinig eten hadden, niet weg konden en dood gingen. Daar geef ik de stichting gelijk in, maar dan zou je zeggen dat ze toch blij zouden zijn met een wolf. Die brengt het evenwicht weer terug. Die zorgt dat er dieren op een natuurlijk manier gedood worden. Dat er door de dreiging minder jongen geboren worden en dus dat de populatie kleiner wordt. Daardoor is er dan vervolgens weer meer eten in de winter en verhongeren er geen diren. Ik zie alleen maar win, maar dan is ergens deze stichting weer overgesprongen naar de andere kant van het verhaal, naar rechts. Deze mensen weten niet wat ze willen. Er is geen pijl op te trekken.

Lieve mensen, als je een mening wilt vormen over de natuur en al zijn processen, wees dan bereid om te ontdekken dat de natuur bikkelhard is. De natuur is niet lief en is nooit lief en aaibaar geweest. Een wolf die een dier eet, is hoe het altijd al gegaan is. Ver voordat de mens ooit in Nederland rond liep. De natuur is geen kinderboerderij waar alles wil knuffelen. Die natuur is leven en doodgaan. De een z’n dood is de ander z’n brood. Dood doet leven. Dat laatste is een heel belangrijk iets in de natuur. Zonder dood geen leven. Dat hoort er allemaal bij. Dus als je een mening wilt vormen over dingen in de natuur, doe een stapje terug, observeer waarom de natuur de dingen doet die het doet en praat eens met een deskundige op het gebied van ecologie. Natuurlijk zijn die het ook niet altijd eens met hoe dingen gegaan zijn. Ik ben het ook niet eens met de Oostvaarderplassen z’n beleid, maar ik blijf wel kritisch en denk logisch na. Kijk naar het grotere plaatje ipv het individu.

Als je je wilt verdiepen in hoe je op een gezonde manier naar de natuur kan kijken en hoe je daar mee om kan gaan? Kijk dan de film ‘The Biggest little farm‘. In deze film gaan mensen voedsel verbouwen zonder het gebruik van gif. Gedurende de weg komen ze allerlei natuurlijke plagen tegen waaronder ook coyote’s. Ipv ze af te schieten, blijkt hij ze uiteindelijk zelfs nodig te hebben om voedsel te kunnen verbouwen. Alle natuur is nuttig, je moet alleen vinden op wat voor manier. De wolf is ook geen bedreiging voor onze natuur. Bij lange na niet. De wolf is een oplossing voor onze natuur.


9 thoughts on ““Dierenvrienden”

 1. Helemaal met je eens. Ga ik nu nog eens diep nadenken hoe een wolf gevaarlijk is voor de natuur.
  Het zou prachtig zijn als de wolf de Oostvaardersplassen zou bereiken. Persoonlijk noem ik dat Het Hertenkamp XXL.
  Het blijft op eieren lopen, zulke discussies en als omnivoor heb ik geen recht van spreken (hoor ik geregeld.)

  1. Ik mag niks zeggen over dat iemand zn peuk in t water gooit tijdens t suppen.
   Een ander zegt dan dat ik auto rij 🙄

  2. Helemaal mee eens. Ik kan niet wachten tot ze hier in de amsterdamse waterleiding duinen komen. Veel beter voor de biodiversiteit en voor de balans. Daar draait de natuur immers op.

 2. Dat heb je mooi verwoord. Via de sociale media kan iedereen nu vlot zijn mening geven. Helaas zijn deze meningen niet onderbouwd met feiten. Bij ons in België krijgt vooral de wolf het hard te verduren. Men zegt dat het monsters zijn omdat ze een schaap verscheuren maar diezelfde mensen denken niet na over het vlees op hun bord. Allemaal afschieten want wat als ze een kind zouden bijten… maar stilstaan bij het feit dat er dagelijks kinderen door honden worden gebeten, nee hoor. En dat terwijl er wereldwijd amper voorvallen zijn met wolven. Verder wordt er langs alle kanten geroepen dat hier geen plaats is voor wolven. Moest er geen plaats zijn dan zouden ze hier niet leven, toch?
  Maar “de groenen” hebben ze in een witte camionet afgezet want zo’n beest kan toch niet in zijn eentje tot hier geraken. Maar dat vogels duizenden kilometers wegtrekken dat trekt niemand in twijfel.
  Zo kan ik nog wel even doorgaan.
  In ieder geval, je bent goed bezig. Keep up the good work.

 3. Ik vind de wolf een fantastisch dier.
  Het is ook mijn favoriete dier.
  Alleen ben ik niet enthousiast over dat hij terug is.
  Niet omdat hij anderen dieren opeet maar omdat er niet zo veel ruimte is voor dit prachtige dier.
  T dier trekt altijd aan t kortste eind.

  Mn ma zegt de schade gezien te hebben wat wolven aanrichten. Geen idee of ze dat gezien via fotos o.i.d. Ze zit in de jachtwereld.
  Ze vind twolven mooie dieren maar heeft blijkbaar geen moeite mee als ze afgeschoten worden door de schade de ze maken🤷‍♂️
  Ik zei al, dan vind je ze niet mooi genoeg.

  Er zijn een aantal hondenrassen die gefokt zijn om t vee te beschermen en de wolf te verjagen.
  Zo moeilijk is t toch niet voor veehouders om zo’n hond aan te schaffen.

  1. De wolf bepaald nog altijd lekker zelf of hij voldoende ruimte heeft of niet. We bestaan voor meer dan 50% uit weilanden. Ruimte zat lijkt mij. En zolang wij overal gratis, niet wegrennend etend geparkeerd hebben, is er ruimte te over voor de wolf.

 4. Heel mooi geschreven artikel zouden alle mensen moeten lezen , de mens is hypocriet en destructief, zolang het in hun straatje valt is het goed, ik vind het geweldig dat de wolf terug is en als mensen hun vee goed zouden beschermen zoals in zoveel landen gebeurd is er niks aan de hand. Veel mensen kennen de wolf alleen van roodkapje dus hebben geen kennis hierover.

 5. Erg romantisch en naïef. Aks de wolf alleen dieren zou doden die echt vrij rondlopen kan ik het pleidooi begrijpen. Maar dat is niet het geval. Hobbyponies en -paarden, schapen en koeien worden hier in Drenthe massaal verscheurd door de wolf. Veel meer dan ie nodig heeft. Dat betekent einde van koeien en schapen in de wei, hekken helpen echt niet en zijn onbetaalbaar. Zorgen bovendien voor groot leed bij vele andere dieren zoals vossen, dassen, herten en dergelijke.
  Kortom mooi verhaal maar erg geromantiseerd en slecht een deel van de rauwe werkelijkheid

  1. Een hek, is maar een voorbeeld. Ik zeg ook niet dat dat de oplossing is. Maar volgens mij staan er in onze buurlanden ook niet overal hekken omheen toch? Er zijn vast meer oplossingen te verzinnen. Iets van herdershond wellicht? Doen die ook nog waar ze voor gemaakt zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.