Netjes is helemaal niet netjes

Netjes is helemaal niet netjes

Het valt mij op dat er veel slechte gewoonten nog rondcirkelen in ons milieu. En dan heb ik het niet over roken of ongezond eten, maar over hoe we met onze leefomgeving omgaan. Dan doel ik niet op zwerfafval en met de auto naar de supermarkt gaan, maar een drastischer probleem. Een probleem dat heet “mening”. En nu denk je, Ja, maar dat is jouw mening. Klopt, en die mening zal ik eens even flink gaan onderbouwen, want de afgelopen tijd ben ik flink veel tegen een slecht onderbouwde mening aangelopen. En een slecht onderbouwde mening is niks waard!

Afgelopen jaar hebben wij ons aangesloten bij een volkstuinencomplex, want dan kunnen we lekker ons eigen voedsel produceren. Komkommers, bietjes, courgettes, enz. Met mijn ecologische kennis en de kennis die mijn vriendin bezit over tuinieren, zijn we een zeer succesvol duo. Alleen niet een heel gewenst duo. De meeste volkstuinen zijn bevolkt door mensen van een wat oudere garde. Dat is opzich geen probleem, alleen die hebben dingen ‘altijd’ zo gedaan en zo zal het ook geschieden. Wij kregen een perceel in mei aangewezen op het complex Elsgeest in Voorhout. Helemaal prima. Wij waren bezig met inpuzzelen hoe we de dingen aan zouden gaan passen en daarnaast thuis nog dingen te doen, toen we na de 2e week al meteen een mail kregen wanneer we eens wat aan het onkruid gingen doen. We voelden ons meteen welkom. Eenmaal aangekomen bedachten we dat we tot de winter meer dan de helft van de tuin niet konden gebruiken, aangezien we struiken en bomen wilden gaan planten. Die stonden momenteel in onze eigen achtertuin en die verplaats je als ze in rust zijn (in de winter dus). Verplaats je ze in de lente of zomer en dikke kans dat je je plant vaarwel kunt zeggen. Dus we begonnen alvast met de andere helft van de tuin. Al gravende kwam ik er achter dat de aarde grijs en dood was. Geen bodemleven. Ik ben geen worm tegen gekomen en die wil je juist hebben in je bodem. Die voeden je planten met voedingsstoffen. Dus ik zeg tegen mijn vriendin: ik laat op dat deel waar we dit jaar toch niets mee gaan doen de wilde kruiden lekker opkomen. Die voeden de bodem en daarmee ook het bodem leven. Daarna maak ik er gewoon weer compost van. Win win voor de moestuin, toch? Een maand of wat verder had ik een boze hoge pief van de tuin te pakken. Die vroeg zich af wanneer wij wat aan het “vuil” gingen doen. Ik hem uitgelegd dat ik geen vuil op de tuin heb en dat het een functie draagt, aangezien zij mij een stuk woestijn hebben opgeleverd. Ja, want alle buren hadden er last van, het zaad waait allemaal hun tuin in. Ironisch dat we die week ervoor last hadden van sahara zand. Dat kwam in ieder geval niet uit mijn stukje woestijn. Ik vroeg de man of de wind alleen op de moestuin waait of dat hij ook van verder weg als enkel de tuin afkomstig is? Dat was natuurlijk onbegonnen werk om zo’n vastgeroeste mening los te krijgen en hem het licht te laten zien. Ik moest en zou binnen een paar weken de tuin “netjes” moeten maken. Bah, netjes. Dat woord heb ik hekel aan. Ik kom dat steeds tegen. Daar later meer over. Dus naja, ik maar de zeis door mijn tuin heen gehaald en een deel uitgetrokken. Waar ik voorheen wilde kruiden had staan, merkte ik dat de bodem donkerder was, en dat daar opeens wormen aanwezig waren. Ook zoemde het op mijn tuin aan insecten. Allemaal bestuivers. Dus eigenlijk was ik de andere tuiniers aan het helpen. Maar dat is niet netjes natuurlijk. Ik heb daar toen direct een mail over gestuurd naar het bestuur met mijn uitleg. Hun reactie was kort en bondig: wij gaan niet in discussie. Dus toen was de lol er eigenlijk gelijk af bij ons. We kregen een gele kaart als we niet de tuin netjes maakten. Dan moest je 25 euro betalen en smeken om te mogen blijven. Wij hebben 0 euro betaald en een dikke vinger aangeboden. Daarna heb ik alles weggehaald wat we hadden en de tuin zo achter gelaten als dat ik hem heb aangetroffen. Daarna kregen wij een rode kaart en toen moesten we de tuin verlaten. Vervolgens kregen wij een boze brief dat de tuin niet netjes was achtergelaten. En dat wij hem schoon moesten trekken of zij zouden een aannemer inhuren die voor 300 euro de tuin zou doen. Wij hebben ze verteld dat wij foto’s hebben van de start en het achterlaten en dat er geen verschil in zit. Hun reactie was het dreigen met een deurwaarder. Trieste lui. Het meest ironische nog wel is dat hun kantinegebouw de naam draagt van hetgeen ze een absolute afkeer tegen hebben, namelijk “de Paardenbloem”. Triest gebeuren.

Winnaar meest tegenstrijdige naam voor kantine ten opzichte van het beleid, Volkstuin Elsgeest te Voorhout.

 

Een volkstuin hoeft helemaal niet netjes te zijn. Het is juist veel functioneler als je de natuur er in meeneemt. Mijn vader heeft ook een volkstuin en hij zit daar naast een oudere buurman. Deze man zit al jaren op de volkstuin en mijn vader vroeg hem vaak om advies. Maar mijn vader leest ook veel en probeert dingen uit, op een meer natuurlijkere wijze. In plaats van dat de meer ervaren man het afkeurt, kijkt hij aandachtig naar hoe mijn vader het doet. En inmiddels kopieert hij het, omdat bijvoorbeeld zijn bonen veel meer opbrengen dan die van hem. Zo kan het ook. Omdat iets anders gaat dan dat het bij jou gaat, betekent niet dat het per definitie slecht is. Zo werkt vooruitgang. Hulde aan mijn vader en zijn buurman op de volkstuin!

Maar, we waren bij het woord netjes. Dat kwam van de week weer voor bij in de mond van de gemeente Alphen aan den Rijn. Die nemen dat ook veel te serieus. Netjes moet je doen bij het schoonmaken van de keuken, of bij het schrijven van een rapport. Niet bij natuur. Bij natuur hoort rommelig en divers. De gemeente zat deze keer te miepen over 60 door vrijwilligers aangeplante schietwilgen. Deze bomen zijn door de werkgroep groen in het buitengebied aangeplant. Deze worden jaarlijks geknot en waar een boom wegvalt, wordt een nieuwe geplaatst. Door deze vrijwilligers. Het enige wat de gemeente moet doen is de geknotte takken inladen en ergens heenbrengen. Wat geen probleem is, want wilgenhout kun je snippers van maken voor paden. Daar staan vele projecten voor in de rij die dat willen hebben. De wilgen zijn geplaatst om de biodiversiteit te verhogen. Een schietwilg is voor insecten echt een super plant. Zo geven de katjes in het voorjaar zeer veel nectar waarvan veel insecten leven. Wij laten bij het knotten dus enkele takken boven op de wilg staan, zodat iedere boom iets te bieden heeft. We knotten de bomen daarnaast om en om. Maar dit is toch helemaal niet netjes? Hoe durven wij enkele takken op een boom te laten staan voor de natuur? Wat moeten bewoners daarwel niet van denken? Dan krijgt de gemeente straks weer klachten van bewoners, dat zij het niet netjes vinden. En dat moet je niet willen. Als gemeente heb je daar namelijk 0 verweer tegen. Je kunt namelijk niet tegen een klagend iemand over de telefoon zeggen: beste meneer/mevrouw, ik snap dat u het niet netjes vindt, maar uw mening slaat kant nog wal. Ten eerste zijn wij een groene gemeente en hebben wij natuur hoog in het vaandel. Wij vinden het herstel van de biodiversiteit belangrijk en daar helpt het niet bij als wij netjes doen. Insecten hebben bloemen nodig en die zitten niet op een kaal geknotte wilg. Daarnaast hebben 9 van de 10 tuinen alleen maar tegels en is er dus al voldoende “netjes” oppervlak in onze gemeente. Verdiep u aub eens in wat wij allemaal voor de natuur betekenen met onze manier van beheer en dan hoor ik het wel als u na afloop nog vragen hebt. Fijne dag!

Alle helden die zich inzetten voor het verbeteren van de biodiversiteit en ieder jaar de wilgen knotten en nieuwe aanplanten waar nodig.

De knotwilgen staan inmiddels al 4 jaar in de polder. Worden ieder jaar bijgehouden door een steeds groter wordende groep vrijwilligers. En het wordt ieder jaar op deze manier geknot met als oogpunt de biodiversiteit. En opeens besluit de gemeente Alphen aan den Rijn dat het niet netjes is. Als er iets niet netjes is in dit verhaal, is het de gemeente Alphen. Wees blij dat er zoveel vrijwilligers zich bekommeren om hun leefomgeving en deze graag groener willen maken, zonder dat het jullie extra inspanning levert. En groei eens een paar ballen wanneer iemand belt met een klacht die geen verstand heeft van zaken. Als wij bellen met een klacht, moeten wij ook lullen als brugman en wordt er niet direct actie ondernomen. Dat is hypocriet en dat is al helemaal niet netjes.

Gemeente die onnodig werk verricht.

Zoals ik net al zei. Ik ben klaar met het woord netjes waar het niet hoort. Mijn voortuin is niet netjes. mijn voortuin is functioneel. Dat is netjes tegenover al het andere leven hier op aarde. Wij Nederlanders zijn enorme controlfreaks. Alle tuinen zijn al zowat betegelt en dan nog wat te klagen hebben over een beetje wildgroei in een plantsoen? Schei uit! Bemoei je met zaken waar jij wel verstand van hebt. Ik ga als ecoloog ook niet mij bemoeien met hoe de bakker zijn brood moet bakken. Daar heb ik geen kennis van. En dat hebben de meeste mensen niet, maar je hoort niemand lopen janken over hoe de bakker zijn brood bakt. En toch hoor je iedereen een mening hebben over hoe onze groene omgeving bij gehouden moet worden o0nder het mom van netjes. Nee, jullie tijd is geweest. Mensen die deze mening dragen zijn mensen die hier al langer zijn en dit van generatie op generatie hebben meegekregen. Je tuin, straatje en plantsoen moet netjes zijn, want wat moeten anderen hier wel niet van denken? Dat is hun levensmotto. Dat is niet mijn levensmotto en ook niet die van anderen van mijn leeftijd. Die hebben een tuin of om in te zitten of om te genieten van natuur aan huis. Die fucked het helemaal niks wat een ander er van denkt. Die staan wel stil bij wat voor impact zij op de natuur hebben. Dus nee, jullie hebben je tijd gehad en die tijd is wat mij betreft voorbij. Het is al bewezen dat deze manier destructief is en dat het niets dan afbraak doet voor de biodiversiteit. Vroeger deden we allemaal roken en inmiddels is gebleken dat dit niet goed is voor je, dus is het gros gestopt. Vroeger had iedereen zijn tuintje netjes en inmiddels in gebleken dat dit slecht is voor de natuur. Dus mooie tijd om te stoppen.


2 thoughts on “Netjes is helemaal niet netjes

  1. Heeeel herkenbaar! Verblijf grote tijd van het jaar on een vakantiewoning, in een supergezellig privestraatje met 16 huisjes. Mijn tuin is ook zeer natuurvriendlijk. Alles wat aan komt waaien, mag blijven, met als gevolg, veel pieren , mollen, egels,en kruipende en vliegende insecten. De meeste mensen vinden dit niet ok, maar aanvaarden het. Een klein groepjedoet alles om mij hier weg te krijgen. Klachten bij de gemeente, allemaal ongegrond, lasterpraat rondvertellen. Ik zou hierdoor ratten kweken! Dit is nu al lange tijd bezig, en het wordt zwaar om te dragen, maar koppig als ik ben, blijft het zoals het is!

Leave a Reply

Your email address will not be published.