Oostvaardersplassen

Oostvaardersplassen

Het is weer dik winter en dan komt de Oostvaardersplassen (OVP) weer in het nieuws, met aan de honger en kou gesneuvelde herten en paarden. Veel hebben daar natuurlijk allemaal een mening over en kijken er met mensen ogen naar. Ik kijk er met ecologische ogen naar en wil graag mijn mening er over delen.

Ikzelf vind de OVP een prachtgebied. Het is enorm, weids en biedt aan super veel dieren een thuis. Ik kwam er voor het eerst in 2009. Toen was er nog een klein bezoekerscentrum, onverhard pad en max 20 parkeerplaatsen. Daar zag ik grote kuddes herten, mijn eerste zeearend en heb er in het bos vele spechten op de foto kunnen zetten. 7 jaar later kwam ik er weer. Nu is er een groots bezoekerscentrum, 100 parkeerplaatsen en een verharde weg. Daar ben ik wel over te spreken. De film van Ruben Smit heeft duidelijk zijn werk goed gedaan. Maar de spechten zijn er niet meer in grote aantallen, want het bos is weg. Ja het is er nog wel, het ligt alleen op de grond. De grote grazers hebben de bomen van bast ontdaan en zodoende is de boom gestorven. Opzich niets mis mee, dat is iets natuurlijks. Wel ga ik bij mijzelf denken; die specht, heeft nu geen huis meer. Nu is de grote bonte specht een zeer algemeen voorkomende vogel en dat dit ene bos weg is, daar zal de soort niet onder lijden. Maar in dat bos kwamen ook andere vogelsoorten voor. Nu weet ik eerlijk gezegd niet hoe het in de zomer daar is, aangezien ik er alleen in de winter ben geweest. Maar ik denk dat het vergelijkbaar is met de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD)

Grote Bonte Specht 6-1 Oostvaardersplassen, JoostIn de AWD lopen/liepen zo’n 5.000 damherten, maar het gebied heeft maar een draagkracht voor 800 damherten. Daar kun je in de zomer tot 1,50mtr perfect onder de bomen doorkijken. De herten, logisch, eten daar alles strak. Dit gaat ten koste van allerlei andere dier- en plantensoorten. Om die reden is Dunea, de beheerder, ook begonnen met het afschieten van dieren. Dit zorgt in mijn optiek voor een beter natuurlijk evenwicht in het gebied en een grotere diversiteit. Ze schieten niet het teveel allemaal in 1x af, maar doseren dit over de jaren. Zodoende zullen bepaalde planten weer terugkeren in het duin, die voorheen weg gegraasd werden. En deze planten zullen op hun beurt weer specifieke insecten aantrekken, enz.

Damhert in de AWD.

En de Wolf dan?
De reden dat grote grazers zo floreren is natuurlijk het ontbreken van een top predator. In ons geval zou dit gaan om de Wolf. Hopelijk maken ze een comeback, want dat zou de hele situatie een omkeer geven. Alleen zie ik dat deel somber in. Volgens mij is de OVP te klein voor roedel wolven en het is omheind. En daarnaast hebben wij ontzettend veel wegen en is de kans dat een wolf doodgereden wordt, zeer groot

Moeten we gaan bijvoeren?
Nu zijn er acties op gezet om de dieren in de OVP te gaan voeren. Persoonlijk begrijp ik die mensen erg goed, maar denk niet dat het gaat werken. Je zorgt er alleen maar voor dat er nog meer dieren komen, die volgend jaar nog meer voedsel nodig hebben, enz. Soort dweilen met de kraan open. Het geeft die dieren wel verlichting, maar het probleem los je er niet mee op. Eigenlijk help je mee aan de instandhouding van het probleem.

Wat is dan de oplossing, meneer de Boswachter?
In mijn optiek zijn er maar 2 oplossingen. #1 is jagen. Wij hebben geen top predator, dus dan moeten wij die zelf maar zijn. We willen af van die bioindustrie en dan is een stukje OVP biefstuk een zeer goed alternatief. Het dier heeft een goed leven gehad en daarom zal een veel groener stukje vlees niet vinden.
Veel mensen zijn hier op tegen, al gebeurt dit al sinds jaar en dag op de Veluwe. en daar lees je in de kranten niets over. Daar wordt de populatie bijgehouden en zul je dus geen uitgemergelde dieren tegenkomen.
#2 is het openstellen van het gebied en verbinden met andere gebieden. Maar dit zie ik niet gebeuren. Staatsbosbeheer verdiend geld aan de grote grazers. Die kun je nu als bezoeker gemakkelijk bekijken. Maar als ze helemaal aan de andere kant te zien zijn als stipjes aan de horizon, dan is het niet heel erg interessant. Daarom denk ik dat ze het gebied niet open gaan stellen.

Dus?
Ik zeg niet bijvoeren, maar ga vooral wel actie voeren. Laat wel weten dat dit niet de manier is. Ja het is natuur dat dieren dood gaan als er minder eten is, maar dit is ieder jaar zo en onnodig. Daarom ben ik voor afschot of verbindingen met andere gebieden. Of je mee eens bent, is een ieder zijn mening. waar we het denk ik allemaal over eens kunnen zijn, is dat er gewoon iets moet veranderen in het huidige beheer. “Dit is mijn uitspraak en daar moet u het mee doen.” Onee, dat is weer een heel ander programma.

Joost

P.S. Een ieder mag er zijn eigen mening over hebben, dus ik ben benieuwd naar jullie mening. Wat zouden jullie doen, als je er iets aan kon doen?


7 thoughts on “Oostvaardersplassen

  1. Ik ga ver met je mee. Volgens mij is er wel sprake van afschot van wild dat ernstig lijdt. Het blijft een lastig onderwerp maar de unieke natuur moet toch vooral zijn gang gaan. Sterksten overleven. Zo gaat het al eeuwen. Hier op de buitenplaatsen leven 10tallen reeën. Maar geen mens naakt zich er druk over als er een aantal sneuvelen door loslopende honden of overreden worden door het verkeer. Het is maar waar de focus op gelegd wordt. Jaren terug schaatste ik op de kortenhoefse plassen en trof een vos en een ree onder het ijs. De natuur kan wreed zijn. Maar in het juiste perspectief kan ik er erg van genieten.

  2. Ik ben in dit geval voor afschieten, ruim voordat de hongerperiode begint. Het dan maar zien als jachtwild, inderdaad net als op de Veluwe. Veel mensen kopen in november hertenvlees die komen vaak van een farm in Nieuw Zeeland. Hebben de damherten in AWD een mooier leven gehad. Net als de edelherten in de OVP.

  3. Ik ben het met je eens, er zijn ook veel teveel mensen, dus die kunnen we ook beter afschieten, dan krijgen de herten ook lekker de ruimte, eind goed, al goed!

  4. Ik ga er niet in mee, ik zou ze bijvoeren.
    Ik kan het niet aanzien dat die dieren van de honger sterven. Vreselijk.

    1. Momenteel zou ik dat ook doen, maar bijvoeren moet niet het plan voor de komende jaren zijn. Dat bedoel ik met mijn blog. Het is niet de oplossing. Het is een tijdelijk hulpmiddel voorde huidige situatie. Nu is men te laat met 1 van mijn voorstellingen hanteren. Nu vind ik het super dat mensen zich er hard voor maken en deze winter bijvoeren. Hoe het nu gelopen is, is verkeerd.

  5. Nu heb ik gisteravond dit blog ontdekt en ben sindsdien enthousiast aan het teruglezen omdat ik alles wat je schijft zo herken vanuit mijn eigen wereldbeeld.
    Ik ben geen ecoloog, heb geen verstand van dit alles. Wel denk ik vaak en veel over de dingen na die je beschrijft. Het gras. De plaagdieren. Het maaien. De insectenlobby met hun oplossingen “voor het oog”.
    Yeah we zitten aardig op dezelfde lijn in ons denken.
    Maar je enthousiasme voor de Oostvaardersplassen snap ik niet.
    Wat is er in vredesnaam ecologisch zo leuk aan dat park?
    Ik spreek hier niet vanuit de emotie die we vorig jaar uitvoerig in de media konden waarnemen.
    Wel vind ik de hele opzet van dat park belachelijk. Ik vind het park puur voor menselijk vermaak in elkaar geprutst. En dat er daarom dieren onder lijden vind ik een schande.
    Ik snap niet hoe een ecoloog hier positief over kan zijn.
    Het is van precies hetzelfde laken een pak als die saaie, stomme, dooie grasstroken.

    Maarja. Ik ben geen ecoloog. Ik heb geen verstand van dit soort dingen. Daarom ben ik benieuwd naar de reden van je enthousiasme 🙂

    1. Hallo Rian. Mijn enthousiasme komt vanuit persoonlijke ervaring. Ik heb er de aller gaafste excursie ooit gegeven. IJsvogel, Baardmannen op 5 meter, klapekster en als klap op de vuurpijl 2 zeearenden die aan het ruziën waren met 2 vossen. Zoiets vind je vrijwel nergens in Nederland. En dat vind ik er zo kicke aan. Daar komt mijn enthousiasme vandaan. Maar dat is niet mijn overheersende mening. En daar in zijn wij het denk ik eens. Het beheer zoals het nu is, is waardeloos. Als het zo doorgaat verliest het gebied zijn ecologische waarde. Dan is het een slachthuis waar de zeearend, aaseter dus, het wel goed zal doen, maar verder niks. En dat vind ik slecht. Ze moeten de OVP en de Veluwe met elkaar gaan verbinden. Dat zou in mijn optiek de beste oplossing zijn. Maar bijvoeren blijf ik faliekant op tegen. Dat verergerd het probleem alleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.