Het wolf en wee op social media

Het wolf en wee op social media

Ik lees de laatste tijd ontzettend veel berichten over wolven in Nederland, want die heeft zn grote comeback gemaakt. Hier zijn 3 welpen geboren en daar zijn totaal 8 wolven gespot. Ik vind het machtig mooi, maar ik denk dat ik slechts één van de weinigen ben. Dit frustreert mij. Niet dat ik in de minderheid ben, maar de argumenten waar mensen mee komen. Daar kan ik erg slecht tegen. Tijd om daar eens iets over te schrijven en wat uitleg te geven waarom veel van wat er geblaat wordt gewoon onzin is.

Je moet voor de gein maar eens een willekeurige op wolven georiënteerde post openen op de facebook pagina van de nos of van natuurmonumenten. Daar staat zo ontzettend veel kolder onder. Nu zal ik gelijk vertellen dat ik geen wolvenkenner ben. Ik ben geen expert op het gebied van wolven. Heb er, los van Blijdorp, nog nooit één gezien. Maar ik weet wel hoe ecologische systemen werken en kan het gros van wat er geschreven wordt simpel onderuit halen met argumenten uit documentatie en logisch nadenken.  We beginnen bij dat de wolf zo ontzettend moordzuchtig is. Als ik het af en toe lees is de wolf familie van Ted Bundy, een zeer beruchte seriemoordenaar uit de VS. Ze eten al het wild op wat er is in Nederland! De haai uit de film Jaws is er niks bij. Pakt alles wat hij tegen komt. Wilde zwijnen, herten, alles. Maar is dat wel zo? Lijkt mij van niet, want wat heeft de wolf er aan om al zn prooidieren dood te maken en op te eten? Als een dier in de natuur al zijn voedselbronnen uitput, dan gaat hij er zelf ook aan. Als een torenvalk alle muizen op eet die er zijn, dan gaat hij zelf ook dood aan honger. De natuur regelt het zelfs zo dat de torenvalk in een slecht muizenjaar, dus wanneer er weinig muizen zijn, minder jongen krijgt. En in een vet muizenjaar 2x zoveel jongen. Dus dat ze hier alles op zouden eten is kul. Dat zou dan eigenlijk al betekenen dat er in het buitenland onderhand geen herten meer te vinden zouden moeten zijn. Is ook niet waar, Stel dat ze inderdaad alle herten hier zouden op eten, dan lopen ze zo weer over de grens terug naar Duitsland, want ze gaan niet hier blijven als er geen eten te vinden is.

Maar dan is het volgende argument wat hier feilloos op aansluit natuurlijk schapen. Ze moorden alle schapen uit. Leuk is het natuurlijk niet voor de schapen en de boer. Al geld het eigenlijk alleen maar voor de boer. Meeste schapen lopen sowieso rond in Nederland om op gegeten te worden. Niet alsof die schaap een keuze krijgt. Maar eigenlijk vind ik het best logisch wat de wolf doet als je er over na denkt. De wolf moet altijd achter zn voedsel aanhollen en besluipen etc. Een groepje herten rent dan alle kanten uit zonder grenzen. Dan moet je als wolf één prooi uitkiezen en daarvoor gaan terwijl de rest ondertussen wegrent en uit het zicht verdwijnt. Maar stel je nu eens voor dat je in een schapenwei springt. De schapen kunnen niet wegrennen, want veel te dik en ze kunnen nergens naar toe rennen. Overal zit een hekje of sloot omheen. Alsof je met 20 man in 1 kamer wordt gedaan met één of ander monster wat mensen eet. Eigenlijk een soort heel dik buffet voor de wolf. All you can eat, sheep edition. Als wij naar de vreetschuur gaan met dit concept pakken we ook van alles wat en eten we ook tot aan de pijngrens. Het probleem zit hem hier niet bij de wolf, maar bij de mens. Ons vee heeft altijd vrolijk en onaangetast buiten kunnen wandelen. Maar nu de wolf er is, zullen we er een schepje bovenop moeten doen. Als er dazen zijn, hangen we ook maatregelen daar tegen op. We vaccineren ons vee tegen allerhande virussen en helpen ze tegen wormen en andere plagen uit de natuur. Bij de wolf moeten we exact hetzelfde doen. Wij zijn de slimste levensvorm op aarde en laten ons inpakken door een hond. Meer is het niet. Er zijn waarschijnlijk tal van manieren die we kunnen inzetten om de wolf bij de schapen weg te houden, zonder daarvoor ook maar in de buurt van een geweer te moeten komen. Gebruik die hersens, je hebt ze niet voor niks. Afschieten heeft geen zin en is daarnaast strafbaar. De wolf is Europees beschermd en mag daarom niet gedood worden. Deal with it. Afschot is daarnaast een vacature openen voor een nieuwe wolf. Het gebied is immers geschikt voor wolven, dus zullen ze vanzelf weer komen. Als het niet geschikt was, hadden ze er niet geweest. Afschot is symptoombestrijding. Het lost het probleem niet op, want er komt weer een nieuwe wolf. En dat zal blijven gebeuren. De mensen in Afrika snappen dit zelfs. Die hebben ook geiten en schapen en daar lopen nog veel meer potentiele dinergangers rond. Die sluiten snachts hun schapen op in een omheining van een of andere acacia soort. Een struik of boom met hele gemene prikkers. Ze maken daarvan een omheining rondom het vee en voila. Het luipaard komt er snachts niet in. Zo simpel. En als het niet helemaal werkt, dan verzin je iets nieuws. Momenteel worden de mekkerende mensen met toegang tot veel meer in ieder geval geoutsourced door mensen in Afrika.

Het volgende argument is dat wij blijkbaar volgens sommige mensen, de zogenoemde ‘Roodkapje’ mensen, ook op het menu zouden staan van de wolf. De wolf is een schuw dier, wat mensen mijdt en ook angst heeft voor mensen. In de video’s van waarnemingen die je ziet, zie je ze altijd wegrennen, nooit even komen kijken. De verhalen van wolven die mensen aanvielen, waren van wolven die eigenlijk altijd hondsdolheid hadden. Door dat virus verliezen ze hun angst voor de mens. Maar hondsdolheid komt onder wolven nog maar weinig voor. Dus de argumenten van “Nou ik hoop echt geen wolf tegen te komen”, is puur op het ego van de persoon zelf gericht. Die kan het niet hebben, dat een wolf hem niet wil zien en liever zover mogelijk bij hem vandaan is. Tsja, de natuur is bikkelhard.

Dan houden we nog over dat Nederland te klein is en te versnipperd. Wolf says no! Anders komt die wolf toch niet hierheen en begint hier even een nieuwe familie? Ga jij verhuizen naar een veel te krappe woning, 50km bij de dichtsbijzijnde supermarkt vandaan om dan gepland een drieling ter aarde te werpen? Nee natuurlijk niet. Wolven ook niet. Als ze het hier te krap vinden, dan gaan ze vanzelf weg. Maar blijkbaar vinden ze het prima. Zat te eten en genoeg plekken waar je in stilte en alle rust je jongen groot kan brengen. Dus dan zijn er over een paar jaar 130 duizend wolven in Nederland! Zucht. Nee, zo werkt de natuur niet. Er kunnen in Nederland slechts een bepaald aantal wolven zijn. Dit aantal hangt af van het aanwezige voedsel en geschikte leefgebieden (wat door de wolf zelf bepaald wordt, niet door Piet en Wilma op facebook). Stel dat Nederland een maximale draagkracht heeft voor 30 wolven, dan zullen de wolven die daar uit voortkomen een nieuw leefgebied moeten gaan zoeken. De huidig aanwezige wolven zullen geen nieuwe wolven accepteren in hun gebied en deze verjagen. Dit is even in het simpel hoe het werkt. De wolf zal niet een enorm grote roedel gaan vormen als daarvoor geen eten te vinden is. Dat is niet te onderhouden. In de natuur draait alles om evenwicht. Een teveel aan iets, zorgt voor een te weinig aan de andere kant van de weegschaal en is per definitie niet houdbaar. Kijk naar de Oostvaardersplassen. Daar is een teveel aan grof wild en daardoor ontstaat er een te weinig aan voedsel. Daardoor gaan er veel dieren dood. Waardoor de balans weer wat meer herstelt. Zo regelt de natuur zijn dingen. Die is altijd op zoek naar balans.

Laat je aub niet misleiden door alles wat er geschreven wordt. Het meeste is ondoordacht en gewoon maar brullen wat als eerste in je opkomst. Een deel is ook emotie en die begrijp ik heel goed. Mijn cavia’s zitten buiten in een hok in de tuin en als ik er niet goed voor zorg dat de bunzing of vos ze niet kan pakken, dan reageer ik even ook heel emotioneel en ondoordacht. Feit is gewoon dat de wolf zich nu permanent in Nederland heeft gevestigd en daar zullen we iets mee moeten. Doodmaken of verjagen is geen optie. Dus dan hou je alleen maar samenleven over. Gelukkig zijn wij ook intelligent genoeg om dat te doen. Dus laten we dat dan ook gewoon doen. Dat zou sowieso geen schande zijn als Nederland eens wat meer met de natuur gaat samenleven.


55 thoughts on “Het wolf en wee op social media

 1. Eindelijk een goed geschreven stuk over de wolf. Je wordt inderdaad moe van de Roodkapjes hier, volgens hun zijn onze kinderen niet meer veilig, pffff. Bedankt voor dit artikel

  1. Ja echt goed geschreven. Ik heb de film: wolf gezien en hij was prachtig om te mogen zien. De wolf moet blijven en met rust worden gelaten. Zo moeten geen te veel aan wild zoals herten en wilde zwijnen gaan afschieten. Laat de wolf dat regelen. Zo heeft hij ook geen tekorten aan voedsel en zal het vee van de boeren wat uiteraard binnen een omheining hoort te zitten….. Met rust laten !

   1. Of dat of de veeondustrie is belangrijker. Ook een optie waar die mensen voor gaan. Vlees op je bord is nou eenmaal belangrijker

 2. Goed verhaal en het beste ervan is dat mensen toch vrees hebben voor de wolf en er dus hopelijk bij wegblijven anders heb je binnen de kortste keren dat ze gevoerd worden net als de wilde zwijnen op de Veluwe en dan worden ze wel gevaarlijk.
  Verder, hoe leuk zou het zijn weer van die mooie omheinde weilanden en veldjes te hebben in plaats van de eindeloze vlaktes. En laat dode dieren een poosje liggen, dan komen er misschien ook weer gieren.

 3. Mooi geschreven. Precies zoals het is en in jip en janneke taal. Maar mensen willen door angst geleefd worden.

 4. Fantastisch goed geschreven en is wat ik ook altijd zeg tegen de tegenstanders van de wolf. Helaas zijn ze nogal volhardend in hun eigen fantasieën. Het zijn helaas niet direct de mensen die openstaan voor een andere mening of dialoog.

 5. Heel goed uitgelegd hoe voortplanting wilde dieren werkt en dat de wolf juist heel goed in staat is om zelf te bepalen waar ze willen leven.
  Dank je, heel mooi en goed geschreven

 6. Dank voor dit kei goede stuk over de wolf en de nonsens eromheen. Ook ik wordt boos over alle kolderverhalen en verzinsels over wolven. Niet gehinderd door ook maar enige echte kennis, wordt er idd erg veel onzin rondgebazuind.

 7. Helemaal uit mijn hart geschreven. Ik ben het onderhand zat om al die onzin en emotioneel geladen roeptoeterij te lezen.

  Mag ik een stukje citeren in de Facebookgroep Wolven in Nederland?

 8. De mensen in Afrika snappen dit zelfs.

  Sorry, hoor, wat is dit voor een rare zin? Hebben ‘de mensen in Afrika’ naar de mening van de schrijver minder hersens dan ‘de mensen in Europa?
  Onderhuids racisme is dit, en blijkbaar ben ik de eerste die het opmerkt

  1. Misschien omdat u de eerste bent die met een racistische oog er naar kijkt. Ik doelde op het verschil in niveau van landbouw en veeteelt tussen de westerse wereld en landen in Afrika. Afrika gekozen als voorbeeld aangezien daar zeer veel grote roofdieren voorkomen. Mijn oom reist naar Afrika om daar te helpen landbouwprojecten op te zetten. Hij reist daarvoor niet naar Europa. Dus reageer aub op de inhoud en houdt de dialoog over racisme op plekken waar het daadwerkelijk aanwezig is.

 9. Gaan we daar nu weer over mekkeren? Had het ook gelezen. En kon misschien wat anders geformuleerd worden. Meer is het niet. Hoe vermoeiend wordt alles op doe manier zeg….

 10. Ook als persoon die zich grote zorgen maakt over de terugkeer van de Wolf in ons land en zeker de wijze waarop ze zich heel snel uitbreiden kwa aantallen. Ik heb uw stuk met belangstelling gelezen en ben van mening dat u aan een groot aantal realistische feiten voorbij gaat. Het klopt dat dieren in ons land in afgerasterde weide verblijven en dit kan ook niet anders. Hoge wolvenrasters werken helaas niet afdoende en beperken ander wild om zich vrij te bewegen. Nog maar niet gesproken dat het voor dierenhouders een onmogelijke klus om hectares tot wel 100 met wolvenrasters te voorzien. De Wolf is geen bedreigde diersoort meer. In Zweden loopt de wolven populatie compleet uit de hand en wordt er nu aantallen beheerd. Gaan wij in ons kleine dichtbevolkte landje met nu 18 miljoen mensen en destijds 5 miljoen mensen met bijna geen grote natuurvlaktes die de wolf nodig hebben wachten tot de aantallen compleet uit de hand lopen ? Paarden, ponys, schapen en koeien hierdoor in grote getallen door de wolf dood gebeten of opgegeten worden. Dat veroorzaakt veel leed bij dierenliefhebbers. Het zou reel zijn om in korte termijn in beeld te brengen hoeveel wolven in Nederland reel zijn zonder de natuur en de samenleving zoals wij die nu kennen in ons land uit balans brengt. Voor en tegens zullen er zijn en blijven maar de oplossing ligt altijd in het midden.

 11. Gedurende de afgelopen eeuwen zijn er verschillende wilde dieren verdwenen uit Nederland. Zo liepen er ooit elanden en beren door ons land. Waarom laten we die niet ook terug komen.
  Sorry hoor wij moeten onze honden aangelijnd uit laten in de natuur en de Wolven mogen doen en laten wat ze willen . Dit kan toch niet waar zijn . De wolf past niet in ons kleine Nederland.

  1. We laten de wolf niet terug keren, dat doet hij zelf. Die andere dieren die je noemt zijn eveneens welkom. De wolf heeft er destijds overigens niet zelf voor gekozen om te verdwijnen.

   En honden zijn een zinloze vergelijking. Hond is cultuur en geen natuur. Wolf is puur natuur. Hond is door de mens gemaakt. En dat die aangelijnd moeten is een zeer goed iets.

  2. Wolven zijn hier zelfstandig naartoe gekomen en kennelijk is de huidige natuur geschikt voor ze, anders zouden ze niet blijven. De jakhals is ook al gesignaleerd in NL en zo zijn er nog meer diersoorten die langzaam weer oprukken. Dus wie weet komen er nog andere grote dieren terug. Het zou toch wat zijn dat onze natuur gewoon herstelt. Die kans moeten we niet voorbij laten gaan. Wij zijn als mens natuurlijk niet dominant aan de natuur, we zijn er onderdeel van. En we zullen misschien hier en daar een stapje terug moeten doen.

 12. Jammer dat ik dit soort reacties nooit lees onder de Nu.nl en NOS berichten, elk mens met een beetje algemene kennis zou dit al lang moeten weten, jij brengt het op papier! Chapeau!!! Hopelijk heeft iemand die jouw stuk leest goede contacten met al onze grote berichtverschaffers en stuurt dit door! In de hoop dat alle mensen die menen dat hun belevingen werkelijkheid zijn eens in kunnen zien wat onze historie al eeuwenlang laat zien……balans!!!

 13. In africa wordt het vee tijdens het grazen bewaakt. Als u mijn schapen wilt komen bewaken, hoort u mij niet meer mekkeren.

  1. U kan beter een hond in dienst nemen. Dat werkt hetzelfde, is veel goedkoper en heeft veel minder eisen.

 14. Het is wel duidelijk dat deze schrijver geen zorg heeft voor dieren. Ik zie elke dag vermoorden dieren langs komen!!! Steek lekker je kop in het zand!!! Wolven pracht dieren maar hier is het echt te klein!!!

  1. Ik zie iedere dag ook dode dieren. Die liggen netjes verpakt in de supermarkt. Dat zijn de dieren die niet gepakt zijn door de wolf. Wat een geluksvogels.

   1. Dat kun je wel stellen. Niet langzaam gewond dood gegaan of uiteindelijk na lang lijden afgespoten door een dierenarts.

    Ik heb niets tegen wolven zolang ze geen schapen, koeien, paarden, pony’s etc. pakken. En al deze dieren ophokken ter bescherming tegen wolven vind ik zielig voor deze dieren.

    Maar je brengt me wel op een idee. Een meidoornhaag laten groeien van 3 meter hoog rond het weiland zal misschien ook wel helpen. Nederland vol zetten met hoge dichte prikhagen. Dat zal mooi worden, maar ten koste gaan van het open landschap.

    1. Maar die haag zal de biodiversiteit enorm ten goede komen. Ik vind het serieus een goed idee. Of het uitvoerbaar is, is een tweede. Maar de gedachtegang is in ieder geval super.

     1. Biodiversiteit toenemen door hagen en afrasteringen om het vee te beschermen? Juist de vrije doorgang en natuurcorridors zijn goed voor de diversiteit dacht ik?

    2. Weleens opgevallen dat ons hele ecosysteem zo werkt? Eten en gegeten worden. Van het kleinste insect, tot aan de leeuw. De mens niet uitgezonderd. Als je gaat stellen dat de wolf dieren afslacht of vermoord….dan sta je echt heel ver af van de natuur.🙈 Natuurlijk is het niet leuk wanneer je vee gepakt wordt. Maar laten we eerlijk zijn. Dat de wolf eraan komt weten we al jaren. Dat je voorzorgsmaatregelen moet nemen weten we ook al jaren. Maar doe dat dan ook. (Een hek van 120 is hoog genoeg overigens. En nee! wolven springen daar niet overheen. Zijn in Duitsland uitgebreide onderzoeken en testen gedaan. Dat risico nemen ze niet. Ze proberen er alleen onderdoor te kruipen.) Wees in godsnaam blij dat de natuur zich weer een beetje hersteld. En schaam je als je je achter de groep schaart die zegt dat we dit dier meteen maar weer moeten afschieten. Of zullen we meteen maar alles afknallen waar we op een of andere manier last van hebben?

     1. De wolf is hier in Nederland uitgezet, gechipt en wel. Het is geen vrij keuze geweest van de wolf zich hier te vestigen, maar hij overleeft, helaas gaat dat ten koste van veel andere dieren. Veel aangevallen dieren worden niet geheel opgegeten, maar een paar happen eruit en de volgende. Een omheining van 1.20 hoog is bij lange na niet voldoende, kijk maar hoe wolven worden gehouden in de dierentuin. Anders zou zo’n hek rond de natuurgebieden ook voldoende moeten zijn om de wolf daar binnen te houden.

      Over afgeschieten heb ik niet gesproken, maar ik deel de euforie over de wolf zeker niet en ook niet over andere diersoorten die hier geïmporteerd (gaan) worden.

     2. Tegen zoveel complottheorieen kan ik niet op. 🙈 Dan heeft het noemen van welk onderzoek of feit geen enkele zin. Hoe goed ik deze ook zal kunnen onderbouwen.

  2. Een artikel dat me uit het hart is gegrepen. Met een vraag erbij; waar jullie de foto vandaan hebben van de moederwolf met de twee onderdanige welpen? Deze is namelijk van mij, het is een plaatje uit de film WOLF die momenteel in de bioscoop draait en staat tevens in het boek dat bij de film is uitgegeven. Daarin staat het nodige beschreven dat in lijn is met dit artikel. Zie http://www.wolf-boek.nl

   Het is overigens prima dat de foto gebruikt wordt, zeker in zo’n goede context! Maar wel benieuwd waar hij vandaan is gekomen.

   1. Beste Cees, bedankt voor de foto. Aangezien ik zelf geen foto’s heb van de wolf ben ik ga zoeken op google naar foto’s zonder auteursrechten. Foto’s die gratis te gebruiken zijn. Daar heb ik deze gevonden. Ik wil geen dingen gebruiken waar ik ruzie mee kan krijgen. Dus nogmaals enorm bedankt voor de foto.

 15. Wat een gezwets vanuit de leunstoel. Inderdaad geen kenner van wolven. Wat mij verbaast is dat wolven liefhebbers geen dieren liefhebbers zijn. Schapen, geiten, runderen en paarden mogen ineens gewoon opgejaagd, aangevreten en afgeslacht worden. Want uiteindelijk gaan ze toch dood? Moord en brand schreeuwen als ze opgehokt werden en niet vrij buiten een dierwaardig leven hadden. Nu moet alles en iedereen achter hoge hekken en dichte stallen. Want de wolf is pure natuur….. Wat denk je dat er gebeurt als we overal hekken plaatsen – min 185 hoog want springen kunnen ze uitstekend – en er geen prooi meer is? Dan zijn de katten, honden en kinderen niet meer veilig. Binnen enkele jaren heb je roedels van 8 – 10 grote wolven rondlopen. Die zijn flink groter dan een grote hond en kunnen elanden en beren aan. Wandelen met je poedel en kleinkind in de bossen kun je dan wel vergeten. Denk vooruit …. Of in iedergeval denk eens na.

  1. Of stop denken in sprookjes. En anders zeer benieuwd naar de statistieken van weggeroofde kinderen en poedels in de rest van Europa.

  2. Wat mij verbaast is dat je een wolf niet als dier ziet, en dat op een wolvenliefhebber afschuift.
   Alles wat leeft hoort bij de natuur welk zichzelf in balans houd zonder invloeden van buitenaf.
   Echter is het vreemdste dier welk denkt zich ontwikkelt te hebben het ergste van alle diersoorten op aard.
   Het ego denken van het allemaal te weten, beter dan de natuur zelf.
   We zijn zelf roedeldieren echter vaak van het ergste soort met zelf bedachte en ingestelde grenzen.
   En zien het liefst niet wat natuur inhoud, nl. balans het een houd het ander in stand.
   Het ene leeft van het andere en wij hebben de natuur nodig niet andersom.
   Hoewel we een nuchter volk waren zijn er ook anders denkenden, welk hard schreeuwen achter in de ruimte die iets bedenken en dat als enige waarheid beschouwen.
   Leer je kinderen om te gaan met de natuur om hun heen incluis de gevaren en hoe ze daar zo veilig mogelijk mee om kunnen gaan.
   Pof beukennootjes en tamme kastanjes gewoon om te laten zien wat eetbaar is en wat niet pluk is bramen of bosbessen en nee geen tassenvol want daar leven ook de dieren van, kijk dit is een ringslang en dat is een adder daar moet je omheen want die is giftig de ringslang niet kijk en dat is een vos en heeft daar zijn hol en in die burcht woont geen graaf maar een das allemaal onderdeel van de natuur welk niet enkel uit huismussen bestaat leer ze met respect om te gaan met wat er met hun samen leeft er meer gevaar schuilt in de stad dan in het bos als je ze het maar leert dat een roofdier gevaarlijk kan zijn als je deze in het nauw drijft en anders het liefst ver uit je buurt blijft.
   Zoek de welpen niet op want die moeten ook leren dat de mens helaas het dier is waar je weinig van kan leren.

 16. Wat een gezwets vanuit de leunstoel. Inderdaad geen kenner van wolven. Wat mij verbaast is dat wolven liefhebbers geen dieren liefhebbers zijn. Schapen, geiten, runderen en paarden mogen ineens gewoon opgejaagd, aangevreten en afgeslacht worden. Want uiteindelijk gaan ze toch dood? Moord en brand schreeuwen als ze opgehokt werden en niet vrij buiten een dierwaardig leven hadden. Nu moet alles en iedereen achter hoge hekken en dichte stallen. Want de wolf is pure natuur….. Wat denk je dat er gebeurt als we overal hekken plaatsen – min 185 hoog want springen kunnen ze uitstekend – en er geen prooi meer is? Dan zijn de katten, honden en kinderen niet meer veilig. Binnen enkele jaren heb je roedels van 8 – 10 grote wolven rondlopen. Die zijn flink groter dan een grote hond en kunnen elanden en beren aan. Wandelen met je poedel en kleinkind in de bossen kun je dan wel vergeten. Denk vooruit …. Of in iedergeval denk eens na.

  1. Je reactie staat bol van de aannames, niet onderbouwde feiten en ongegronde veronderstellingen.
   En niet veilig voelen is iets heel anders dan niet veilig zijn.
   Lees goed wat deskundigen hierover zeggen. Mensen die hier vaak jaren in hebben gestoken om deze kennis tot zich te nemen. En luister niet naar alle zelfbenoemde experts op social media.
   Wat je beroep ook is, Ik ga jou ook niet vertellen hoe jij je beroep uit moet oefenen, als ik er geen verstand van heb. Dat zou natuurlijk de grootst mogelijke onzin zijn. Toch?

 17. Mooie benadering en helder verwoord. Bij Piet en Wilma hield ik het niet meer droog, heerlijk gelachen en dat in deze tijden van ellende 💪

 18. Wat mij bezig houdt is…is het leven van een wolf meer waard dan dat van een schaap ?En als die wolf nu 1 schaap pakt heb ik er vrede mee. Maar nee het zijn er meer. Hij doodt niet alleen om te leven, nee, hij moordt. En dan de manier waarop!
  Hij scheurt ze uit elkaar. Angst, paniek en pijn, vreselijk veel pijn. Is dat het waard, fijn wolven in Nederland ?

  1. Dat heet natuur. Een roofdier dood nu eenmaal om te eten. En wij hebben het de wolven alleen maar heel makkelijk gemaakt. Die wolf moet normaal kilometers achter een ree aan hollen en besluipen. Schapen staan gewoon stil en kunnen nergens heen. De wolf kan van opwinding geen nee zeggen. Wij doen precies hetzelfde als we 30 euro betalen in een all you can eat. Proberen we ook van alles een beetje. Ik zou mij eerder afvragen waarom wij het nodig vonden om het schaap zo te misvormen, zodat het niet eens meer overeind kan komen als het op zn rug ligt.

 19. Ik ben het er niet mee eens. Hier in Drenthe is Erdal,veel,van (hobby) boeren afgeslacht. Het zal je dier maar zijn. Een poes met kittens (die kittens zijn weg) En jullie zeggen “jammer dan”. 300 meter van ons huis is een schaap gedood. Mijn man iep gisteravond nog in donker met de ho maar voelde zich niet veilig terwijl wij hier al meer dan 45 jaar wonen en we hebben ons nog nooit onwillig gevoeld. Er liepen hier ook altijd reeen maar die zijn weg. Wij gaan hier niet samenleven met wolven en ik hoop dat er ze worden afgeschoten. Ben er helemaal klaar mee. En als je 4 hoog achter woon in een grote stad nodig ik je uit om eens te komen proefwonen in een wolvengebied.

  1. Dat mag. Afschot niet. En ik sta open voor een woningruil. Kunt u hierin de randstad “veilig” wonen zonder natuur. Geen probleem.

 20. Ik woon, als Nederlander, al weer zeventien jaar in Polen, “midden tussen de wolven”, dat is werkelijk genieten, dat leven in Polen. Ik ben botanicus, bioloog, en kom dus meer buiten, in de echte natuur, dan de gemiddelde randstedeling in Nederland, waarbij natuur het stadspark is voor een dagelijkse verplichte wandeling met de poedel of het kleinkind. Nog nooit een wolf gezien hier in Polen! Of ze mij gezien hebben is niet bekend. Wel bekend is dat de dagelijkse aanwezigheid van wolven hier in Polen totaal geen thema is voor discussie in de samenleving. In Nederland leeft het “Omsk is een mooie stad”-syndroom van Drs. P., “maar net iets te ver weg”. Wakker worden, Nederlanders, het grootste probleem op aarde is niet het teveel aan wolven, maar het teveel aan mensen. En dat geldt zeker voor een overbevolkt land als Nederland, waar desondanks de wolf zijn herintree heeft gemaakt. Chapeau voor dit dier dat hoog in de natuurlijke voedselketen staat.

  1. Helemaal mee eens. Ik ben jaloers. Ben in Polen op vakantie geweest. Wat een prachtig land qua natuur. Geniet er van.

 21. Wat super verwoord. Als er geen leefruimte voor de wolf zou zijn dan was hij hier niet dus een er maar aan. Heb veel boeken gelezen over de Wolf o.a. Van Elli Radinger die jaren in het Yellowstone park wolven heeft geobserveerd. Een aanrader.

 22. Top geschreven maar als ik de reacties lees blijkt dat sommigen een keiharde kop hebben en volledig geïndoctrineerd zijn door schietziek Nederland. De invloed van jagers op de media is gigantisch. Bieden ze media geld om jagerspropanganda te verspreiden ?

 23. Mijn zoon is ecoloog, en die heeft me laatst wat uitgelegd hierover, wolven die in Duitsland verblijven mogen daar dus wel worden afgeschoten, en wie schieten ze dan uiteindelijk neer, juist de oudere wolven, de jonkies die dan niet van hun ouders hebben kunnen leren dat een hert een efficient stuk vlees is, zien ineens in nederland een schaap stilstaan, en bij het happen hopend op een lekker stuk vlees, happen ze recht in de wol, en verder van wol eten is dus niet efficient, heel veel werk, bijna geen vlees, veel dode schapen waren toen het resultaat, daar staan wij niet bij stil, we moeten niet ingrijpen, niet willen bepalen welk beest maar dood moet, de jonkies vluchten, maar de ouders die niet zo snel meer zijn en hun jongen alles nog moeten leren overleven het niet, resultaat, overlast

 24. I at een onzin wel eens van surplus killing gehoord de wolf doodt meer dan hij nodig heeft, nodeloos lijden. De vleesindustrie kan je voor of tegen zijn maar slachten is aan veel regelgeving gebonden. Oostvaardersplassen hoe durf je te zeggen dat de natuur het daar regelt? Er zit een hek omheen en natuurlijk ontstaat er voedsel tekort dat is geen natuurlijk proces hun leefgebied is klein maar de aanwas van jonge dieren ging door. Hoezo evenwicht? En de wolf? Als die straks door gebrek aan voedsel de bossen verlaat zal hij op elke manier proberen aan voedsel te komen … de rest kunt u waarschijnlijk zelf wel raden!

  1. Lees aub het stuk over de OVP nogmaals. Wat u nu claimt dat ik zeg, staat er niet en denk ik ook absoluut niet.

  2. Het wordt tijd dat u zich iets meer verdiept in hoe een wolf leeft. Het gebrek aan voedsel zou hem inderdaad verplaatsen naar een ander gebied waar wel voedsel te vinden is. En nee dat is niet bij u in de woonwijk de mens staat nog steeds niet op zijn lijstje en ja dat zijn waarschijnlijk de schapen of ander vee. En hoe komt het dat er te weinig voedsel in de bossen zit? Enig idee hoeveel afschot er plaatst vind jaarlijks met de reeën? Google geeft je heel snel het juiste antwoord.
   Hou op met dit soort onzin te verspreiden en lees nogmaals het stuk…
   De mens staat veel te ver van de natuur en waar de mens komt verdwijnt de natuur!

 25. Mooi stuk en ik wordt zo blij van dat boswachters ecologen en andere mensen die wel echt verstand hebben van natuur zich laten horen.
  Ga zo door en geef nooit op!

Leave a Reply

Your email address will not be published.