Hoe kom ik er vanaf….

Hoe kom ik er vanaf….

‘Ik heb last van …. en hoe kom ik daar van af?’ Dat is iets wat ik tegenwoordig enorm veel op facebook voorbij zie komen. Zowel mensen die een beestje in hun tuin vinden, als bedrijven als radar en de magriet die met dit soort verhalen komen. Luizen, wespen, maden, noem het maar op en het moet weg. Ik krijg daar altijd jeuk van. Niet van die beestjes, maar van die post en ik zal je uitleggen waarom.

Ik zit op facebook in redelijk veel kennisgroepen. Determinatiegroepen van insecten oa. Daar kom ik met enige regelmaat dit soort vragen tegen. Ik vond dit in mijn tuin. Wat is het? En hoe kom ik er vanaf? Geen flauw idee wat voor dier het is. En dus ook geen flauw idee wat het nut is. Voor hetzelfde geld schijt het beestje goud. Mensen hebben geen idee, maar weten 1 ding zeker. Het moet weg, want ze hebben er last van.

Mensen zijn denk ik heel goed in het hebben van last. Ik zal er even een paar behandelen die ik tegen kwam en ik weet eerlijk gezegd niet hoe je het überhaupt weet te verzinnen, maar goed.

 • Last van klavers in het gras.

Hoe moet ik dat voor me zien? Loop je dan over je gazon en struikel je over de klavers? Grijpen ze je voeten beet, zodat je struikelt. Of houden ze tot diep in de nacht luidruchtige rave party’s?

 • Last van maden in de klikobak.

Dit hoor ik wel vaker. Maar wat is daar zo erg aan dan? Roepen ze kwetsende dingen?  Stemmen ze VVD? Of was je van plan even lekker in de kliko te gaan zitten om de langslopende buurman te laten schrikken? Of heb je daar een lunch afspraak en vind je maaien niet echt eetlust bevorderend?

Ik geloof niet dat het één van de door mij verzonnen antwoorden is. Zijn we niet gewoon problemen aan het verzinnen? Zodat we alles kunnen beheersen. Wat maakt het nou uit dat er klavers in het gazon staan? Die zijn super nuttig. Witte en rode klaver zijn enorm goede nectar planten voor bijen. En die hebben we nodig. Daar eet en drink jij ook van.
En maden in de kliko bak? Nou en? Wat maakt dat nou uit. Je tilt de deksel op, gooit je afval er in en laat de deksel weer vallen. Als je het goed doet zie je niet eens wat er in zit. Big Deal. Er zit ook wel eens een slak in of een spin. Hebben we daar geen last van dan?

Je kan je vast wel herrineren dat een willekeurige ouder tegen haar kinderen roept:”Hey wel samenspelen!” Volgens mij zijn wij als mens vergeten hoe dat moet. Alles moet op onze manier. Het jammere is alleen dat veel van deze manieren niet werken met de andere spelers. En dan ga je “last” ervaren. Wat in feite helemaal geen last is. Het is eigenlijk het resultaat van jij, die de spelregels niet snapt of jij die omstandigheden creëert waar slechts enkele spelers aan mee kunnen spelen.

Die laatste is een beetje moeilijk, maar die leg ik graag uit. Voorbeeld:
Sommige mensen die hangen vogelvoer op in de wintermaanden en klagen dan dat ze alleen maar kauwtjes hebben. Last dus. Maar wat ze niet weten is dat ze dit vaak zelf doen. Zie onderstaande foto.

Deze tuin is geen aantrekkelijke tuin voor kleine schattige vogeltjes. Veel te open en geen mogelijkheid om snel in iets weg te kunnen duiken als er een rover voorbij komt. Dus hier zullen niet veel kleine vogeltjes op af komen. Kauwtjes echter maakt dit geen zak uit. Die hebben niets te vrezen van roofvogels en zijn te slim voor katten. Prima tuin dus voor hen en een prima voorbeeld van een door de mens zelf gecreëerd probleem. Door de tuin zo kaal en onaantrekkelijk te maken voor kleine vogeltjes, hou je dus enkel kauwtjes over.

Dat is met die maden precies hetzelfde. Iemand heeft verzonnen dat het goor is dat maden in de kliko niet kan, maar ze hebben er zelf vleesresten in gegooid. De vlieg zijn doel in het leven is om vleesresten op te ruimen. Dan vraag je er wat mij betreft gewoon om. Mijn advies is om eens te kijken naar hetgeen waar jij last van hebt, er informatie over op te zoeken en om te kijken wat het is en waarom ze doen wat ze doen. Dikke kans dat er iets is wat jij verkeerd doet. Dus luisteren naar de boswachter en lief samenspelen!

Blauwe vleesvlieg

11 thoughts on “Hoe kom ik er vanaf….

 1. Goed verhaal, Joost. Je zult het nog wel een paar keer moeten vertellen, maar dat vertrouw iknje wel toe. 😊

 2. Grappig verteld, ik kreeg tranen in mijn ogen van het lachen om die kliko met maden, waar iemand in zou willen zitten. Als ee een slak in de kliko zit, dan vis ik het arme dier eruit en zet het in de tuin.
  Om me heen zie ik helaas vaak stenen voortuinen, als een soort verlengstuk van ‘alles moet netjes, net als in huis’. Dat mensen klagen over klaver in het gras vind ik ronduit idioot. Gelukkig begint de Gemeente Utrecht hier steeds meer stroken met wilde bloemen aan te leggen, waar heel veel beestjes op af komen.

 3. Top geschreven, inderdaad, hebben mensen overal last van, terwijl niemand zich nu eens werkelijk afvraagt hoeveel last die dieren eigenlijk van ons hebben. Maar je wordt ook overal bang voor gemaakt. Ik zelf heb regelmatig gelopen en gefietst onder heel veel bomen waar de eikenprocessierups in zat en het waaide ook regelmatig hard, maar nergens last van gehad en ik denk met mij heel veel mensen, maar de horror verhalen voeren de boventoon en worden breed uitgemeten, dus WEG ERMEE.

 4. Ben het hélemaal eens met uw verhaal: tolerantie én nieuwsgierigheid naar alles wat groeit en bloeit en leeft en ons helpt opruimen, doet wonderen!!
  En ook niet bij elke gevonden paddestoel, bes, vragen: is ie te eten???
  Nee, want doe je boodschappen maar bij de groenteboer!

 5. Helemaal de waarheid, elk diertje is vies, en wat vies is moet dood!Elk kruidje dat niet in de boekjes voorkomt, moet weg! Schoentjes en huisje mogen niet vuil, dus overal bestrating enz.
  Hier is elk dier welkom, van spin tot mol!
  Mensen weten niet meer waar de ECHTE schoonheid huist!
  Ik wel, en ben er heel gelukkig mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published.