Kleurenblind

Kleurenblind

Van de week was Greta Thunberg weer enorm in het nieuws. Deze bazin heeft even de top van de wereld verteld hoe het zit en ik ben het gruwelijk met haar eens. Er gebeurt niks en er moet wat gaan gebeuren. Einde discussie. Nu lees ik vooral op Facebook dat veel mensen haar vinden aanstellen en dat ze overreageerd. Dat zou kunnen, maar ze heeft wel gelijk. De aarde is nou eenmaal naar de tering aan het gaan als we zo door gaan. Wat me dan het meest stoort zijn de reactie van de mensen die ik beschouw als kleurenblind. Waarom kleurenblind? Omdat die mensen alles heel zwart-wit zien.

Een betere wereld begint bij jezelf en dat gaat er bij veel mensen niet in. Die zijn namelijk bang dat ze hun oude vertrouwde leventje helemaal om moeten gooien. Bij die gedachte gooien ze hun kont direct in de krib. Vlees is lekker en dat gaan ze echt niet opgeven. Het is of alles of niets, aka zwart-wit. Of vlees of helemaal niet. Maar waarom niet een middenweg? Vlees is inderdaad lekker, maar er zijn tal van gerechten waar vlees niet in voorkomt en waar je het ook niet mist. Tal van soepen zijn zonder ballen en de meest bestelde pizza is pizza margarita, ook zonder vlees. Om maar even 2 simpele voorbeelden te noemen. Ik zelf ben flexitariër. Dit houdt in dat ik af en toe we vlees eet. Ik ben niet perse tegen het eten van vlees, maar wel tegen wat de overproductie van vlees met onze planeet doet. Er zijn tal van redenen waarom ik tegen de overconsumptie van vlees ben, maar dat is een weer een heel apart hoofdstuk. Ik eet dus wel af en toe vlees. Dit gebeurt overigens steeds minder vaak, omdat ik het gewoon niet meer mis. Naast vleesvervangers, kook ik zelfs vaak gerechten zonder vlees. maar even terug naar de kleurloze.

Ik vraag me af waarom deze mensen zo zwart-wit naar de vlees kwestie kijken. In plaats van gelijk geen vlees meer te consumeren, kun je ook een paar dagen geen vlees consumeren. Het doel is immers dat we met z’n allen minder vlees consumeren. 1 dag per week minder vlees is al 17 miljoen minder schnitzels per week. Dat scheelt aanzienlijk, zeker als we dat keer 52 doen. En zo moeilijk is het niet. Ik bedoel, ik ben zelf een vrij waardeloze kok, maar zelf ik kan de hele week koken zonder vlees. Zo zijn er allerlei vleesvervangers die zeer goed te doen zijn. Dit is niet te vergelijken met de vleesvervangers van vroeger, die nergens naar smaakten. Wat ik wel eens maak als ik zin heb om lekker te vreten is onderstaande foto. Durf maar eens te zeggen dat dat er niet lekker uit ziet.

Broodje nep-hamburger met een eitje en champignons op een bedje van brood. Gereserveerd met aardappels en ketchup. Kan zo de menukaart op. En bevat dus geen vlees. En is gewoon vet lekker.

Mijn punt is voornamelijk dat het allemaal niet zo zwart-wit is. Je kunt al een steentje bijdragen door een kaassoufle of groentekroket te bestellen bij de patat ipv een frikandel of kroket. Nu weet ik dat kaas zelf ook niet het beste is voor het milieu, maar we moeten ergens beginnen. En ik hoop hiermee aan te tonen dat er meer opties zijn dan alleen wel en geen vlees. Er is namelijk ook allebei. Zo kun je genieten van je eten, maar ook bijdragen aan het milieu. Alle beetjes helpen en heel moeilijk is het niet. Bedoel, zelfs ik kan het en ik kan amper koken.

Dit was een wat korte blog, maar wel eentje die gezegd moest zijn. Er zijn super veel mogelijkheden in het leven. Doe je oogkleppen eens af en ga kijken wat de mogelijkheden zijn. Je bent nooit te oud om te leren. En iets wat al jaren zo gedaan wordt, is niet perse een garantie dat dat de beste manier is om de dingen te doen. Leer van wat je ziet, hoort, voelt en proeft. Eerst ervaren en daarna pas negatief er over zijn. Niet in omgedraaide volgorde. Bier was ook niet de eerste keer lekker.

Ow en dat afgeven op Greta Thunberg gewoon zeer kinderachtig is, bewijst een van s’werelds machtigste mannen. Donald Trump, de president van de Verenigde Staten, die geïntimideerd is door een 16 meisje uit Zweden.


2 thoughts on “Kleurenblind

  1. Heerlijk, dat je het zo recht voor je raap zegt (kom je oorspronkelijk ook uit Rotterdam?:)) Ik ben het helemaal met je eens. Maar ik ga nog een stap verder: over niet al te lange tijd zullen mensen zeggen: wat raar, dat ze toen dieren aten. Ik eet geen vlees en vis, maar dat is voor mij geen opgave omdat ik vanaf mijn peutertijd al een aversie heb tegen het eten van dieren. Ik ben zo geboren, dat bestaat dus ook nog.

Leave a Reply

Your email address will not be published.