Mijn goede voornemen 2018

Mijn goede voornemen 2018

Een paar maanden geleden kregen we in de media te horen dat het erg slecht gaat met de insecten. Aantallen zijn drastisch afgenomen, voornamelijk dankzij allerlei gifstoffen. Dit raakt mij harder dan global warming. Zonder insecten draait de wereld niet. Als het warmer wordt, zal het ook zeer ernstig zijn, voor vele diersoorten, maar niet alles. Als insecten verdwijnen, zal het leven op aarde weer vanaf 0 moeten starten.

“Dat is wel erg drastisch en dramatisch, Boswachter!”
Maar weet je ook waar insecten allemaal verantwoordelijk voor zijn? Insecten zorgen ten eerste voor bestuiving van bloemen. Dus zonder insecten geen bloemen en dus ook geen vruchten meer. Geen aardbeien en zo’n beetje al het andere fruit.
Insecten ruimen ook dood materiaal op. Eten dode bladeren, dode dieren, etc. Zonder insecten dus veel door en verderf op aarde.
Ten slotte zijn insecten voedselbron nummer 1. Alle vogels die naar Afrika trekken, eten insecten. Naast vogels natuurlijk nog tal van andere dieren, denk aan vissen, amfibieën, reptielen en zelfs planten.

“Ok, dus insecten zijn belangrijk, maar wat ga je er aan doen”
Het tegenhouden van gif in mijn eentje kan ik niet. Echter kan ik er wel voor zorgen dat er meer habitat ontstaat voor insecten. Waar geen gif gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan het gemeente plantsoen voor de deur. Hier staat momenteel veel bloem- en fantasieloze beplanting in. Dat kan er uit en vervangen worden door wilde bloemen. Of ‘onkruid’, zoals zo velen het bestempelen.

Alphens Nieuwsblad

Vele gemeenten zijn bezig met groene en bijvriendelijke bedoelingen. Hier ben ik erg enthousiast over, want dit biedt kansen. Zo ook gemeente Alphen.

Vooral het deel rechtsonder wat bewoners oproept ook iets te doen, spreekt mij aan. Natuurlijk heb ik al veel wilde planten in mijn tuin staan. Geen buxus, maar bloemdragende planten. Maar mijn tuin is maar een postzegel van 2×2 meter. Ik denk groter.

Bij mijn vader voor de deur ligt deze groenstrook. Hier heeft hij een stuk van 3×4 ingezaaid met bloemenmengsel. In de lente en zomer is het hier een gezoem van jewelste. Logisch, want is een oase in de woestijn. Enorm veel vliegen, wilde bijen, vlinders en andere insecten. Het voordeel van deze bloemenzee is dat het 2 seizoenen lang bloeit, terwijl de originele beplanting maar 1 moment in bloei staat.

Links het ingezaaide deel, rechts de originele beplanting van de gemeente.

Mijn idee is dus om dit soort stukken te gaan benuttigen. Momenteel zijn ze alleen maar een kostenpost voor onderhoud. Mijn vader heeft geloof ik 1 of 2 keer wat groot worden planten verwijderd uit zijn plantsoen, maar verder niet. Onderhoudsarm dus en geen herrie makende heggenscharen voor de deur vroeg in de ochtend. Mijn vader heeft eens tuk van 3 bij 4, maar dit gaan we volgend jaar uitbreiden.
Maar het kan nog groter.

In de polder bij Leiderdorp, nabij de A4, ligt de Munnikkenpolder. Een klein schiereilandje in deze polder mag worden ingekleurd en onderhouden door de Vogelwerkgroep van Rijnwoude, waar ik lid van ben. Toen ik dit bericht hoorde, ben ik er direct ingesprongen. Van dat stukje polder, gaan we een paradijs maken, was mijn gedachte. Een paradijs voor een handje vol zangvogels (het is 250x40mtr), maar vooral voor insecten. Zonder insecten immers ook geen zangvogels. Direct bij de eerste vergadering heb ik uitgelegd dat insecten erg belangrijk zijn en dit werd beaamd door de overige leden. Aan het einde van volgend jaar zal er dus een fleurige strook land liggen, tussen de A4 en de met enkel gras bestrooide weilanden. Ik kan niet wachten om te zien wat voor leven we daar aan gaan treffen en hoe het zich zal ontwikkelen in de komende jaren.

Het deel van de Munnikkenpolder in leiderdorp wat beheerd gaat worden.

Dit zijn mijn goeie voornemens. De insecten een handje helpen. Natuurlijk zal ik ook proberen minder plastic te gebruiken, minder aardgas en vooral te genieten van het leven. Maar 2018, wordt mijn doopjaar, voor inplanten en beheren. Heb er zin in, dus kom maar op 2018.

Joost den Houdijker


3 thoughts on “Mijn goede voornemen 2018

  1. Mooi verwoord Joost. Als mijn Wisteria in bloei staat is het altijd een drukte van jewelste. Dan is het een walhalla voor insecten. Volop gezoem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.