Oh moeder, wat is het heet.

Oh moeder, wat is het heet.

Je zal wel denken, komt hij nu mee. Nu het net eindelijk is afgekoeld. Maar ook de processoren van de Boswachter draaien moeizamer als het warm is. Dus heb even flink de tijd genomen om er goed over na te denken. Even een brainstormsessie met de Boswachter over wat we kunnen doen tegen de hitte dmv de natuur.

Van de week wil ik naar de supermarkt gaan. Dus ik haal mijn fiets uit de schuur en stap vol de oven in. Mijn straat, de ecologisch dooie Mozartlaan, is echt een ware oven. We hebben wel geteld 8 bomen in de straat, waarvan er 6 Ginkgo’s zijn. En die maken niet echt veel schaduw aan. Daarnaast is praktisch alles tegels. Die liggen lekker de hele dag te bakken. Zodra je op de fiets stapt, voel je de warmte van boven, maar ook heel erg van onderen. De laatste jaren is het straatbeeld erg veranderd. Veel bomen zijn weggehaald en daardoor wordt het allemaal maar warmer. Bomen zorgen voor super veel verkoeling en met global warming aan de deur, hebben we ze hard nodig. Ze zorgen dat de zon de tegels niet kan opwarmen en daardoor blijft warmte minder hangen. Daarnaast zorgen ze voor de opslag van C02. Hetgeen dat zorgt voor de opwarming van de aarde. Ik zeg, tijd voor meer bomen. Geen parasol in je tuin, maar een boom. Dat is ook een parasol, maar dan eentje waar vogels en insecten in gaan zitten.
Ik zit al weken te denken om de gemeente een mail te sturen en te vragen om die Ginkgo’s te vervangen voor Zwarte Elzen. Worden groter (meer schaduw) en bieden een huis aan 200x zoveel levensvormen. Lijkt mij een no-brainer

Maar ik had nog een idee. Bomen kunnen helaas niet overal neergezet worden. Soms is de ruimte gewoon te krap en een boom heeft gewoon ruimte nodig. Anders krijg je een omhoog gedrukte straat door wortels etc en dat is weer gevaarlijk voor mensen die slecht ter been zijn. Dus nu dacht ik, waarom vervangen we de klinkers in alle parkeerplekken niet met open stenen (weet even de juiste benaming niet)? Mijn zeer vriendelijk overbuurvrouw heeft dit al toegepast. Geen idee of het voor die reden is, maar het is wel de grondslag voor mijn idee geweest. Dit biedt in mijn optiek ook veel voordelen. Het houdt minder warmte vast, want er is minder om vast te houden. Het biedt onkruid de kans om te groeien en dat houdt weer C02 vast en geeft ongewervelden een huis. En tot slot is het een goed hulpmiddel bij wolkbreuken. Tegels laten geen water door en daardoor staan bij hevige regenval de straten blank. Dit gaat de komende jaren veel vaker voorkomen en het komt steeds regelmatiger voor dat de riolering het overschot aan water niet aan kan. Open grond neemt van nature veel gemakkelijker water op. Lijkt mij verder vrij simpel.

Enige punt is dat er natuurlijk wel van alles gaat groeien. Wat kruiden betreft, die rij je met de auto toch allemaal aan stront. Dan hou je uiteindelijk alleen over wat klein blijft. Alleen houtige gewassen zijn een probleem. Die gaan natuurlijk ook ontkiemen in dit soort plekken. Maar dat is een kwestie van af en toe eens maaien door de gemeente. Of zelf even bijhouden, al het gaat om jouw eigen parkeerplaats. je hebt er zelf immers ook profijt van. Minder warmte als je de deur uitstap.


Leave a Reply

Your email address will not be published.