Woningnood

Woningnood

De afgelopen weken ben ik er achter gekomen dat er een woningnood is. Jullie wisten dit misschien al wel, maar ik heb niet over huurwoningen en koopwoningen. Ook niet over het bouwen van flats en 2-onder-1-kap-woningen. Ik heb het over woongelegenheid voor vogels.

Spreeuw in de door mijzelf gemaakte nestkast

Dit viel mij onlangs op. Zoals jullie weten, bouw ik wel eens vogelhuisjes. Zo heb ik al een nestkast gemaakt voor een bosuil, torenvalk en diverse mezenkasten. Momenteel heb ik 3 kasten rondom mijn huis hangen waarvan er 2 bezet zijn. Eentje door een setje pimpelmezen en de ander door familie spreeuw. Helemaal super blij dat ik deze dieren geholpen heb aan een woning. Voorheen was deze woongelegenheid voor vogels er nog niet. Hier post ik dan met plezier foto’s van op social media. Mijn vader was daardoor geïnspireerd en had een bestelling gedaan van 3 mezenkasten, Deze heeft hij opgehangen in de straat bij hem aan willekeurige bomen. Een paar dagen na het ophangen waren deze nesten al bezet door paartjes mezen. Wow, dat was snel. Ik had eerder verwacht dat ze eigenlijk net aan te laat opgehangen waren in het seizoen. Maar toen snapte ik het eigenlijk. Er is woningnood onder holtebroeders. Vogels die dus in natuurlijk holtes broeden, want waar moeten zij broeden?

Ik bedacht mij ineens dat er eigenlijk zeer weinig broedgelegenheid is voor holtebroeders in de doorsnee woonwijk. Normaal broeden dit soort vogels in oude holtes van de grote bonte specht. Die is een soort van bouwbedrijf voor holtebroeders. De specht gebruikt het nest 1 of 2 jaar en vervolgens maakt hij weer een nieuwe. Het oude nest komt dan vrij op de woningmarkt en kan ingenomen worden door vogels die dit niet zelf kunnen maken. Pimpelmees, koolmees, zwarte mees, spreeuw, boomklever, boomkruiper en ringmus, om er maar een paar te noemen. Deze vogels zijn dus aangewezen op oude spechten nesten. Dat maakt spechten dus zeer belangrijk voor de realisatie van woongelegenheid voor deze vogels. Maar waar moeten spechten deze woningen tegenwoordig maken? Een beetje woonwijk heeft amper nog grote bomen staan. Je kan niet verwacht dat een specht een holte maakt in een sierkers die maar 4 meter hoog is. Alle grotere bomen worden gekapt en verwijderd of vervangen voor iets wat niet zal voldoen aan de behoefte voor de specht. Wat dus ook geen woongelegenheid oplevert voor de andere vogels.

Boomklever in een oud spechtengat

Nu denk je misschien dat dat niet echt een ramp is, maar ik denk daar anders over. Zoals ik al vaker heb beschreven, de natuur wil balans. Als we geen balans hebben, is er disbalans en dat betekend eigenlijk niets anders dan stront aan de knikker voor ons mensen. Kool- en pimpelmezen broeden in holtes en voeren hun jongen ontzettend veel rupsen. Ze struinen struiken en bomen af en proppen alle rupsen die ze kunnen vinden in de bekjes van hun jongen. De koolmees doet dit zelfs nog een tweede keer aangezien die 2x broed. Stel je nu voor dat je enorm veel waarde hecht aan je buxus in je tuin. Of je bent niet echt voorstander van jeukende armen en benen na het fietsen langs die mooie eikenlaan. Dan zijn mezen best wel welkom. De hele winter zitten ze in je tuin, maar zodra ze gaan broeden, gaan ze een holte zoeken. Als die niet in de buurt te vinden is, zullen ze wegtrekken naar plekken waar die wel te vinden zijn.

Hier snijden wij onszelf dus mee in de vingers. Mezen zijn maar een enkel voorbeeld in deze schakel.  We kunnen overal wel vogelhuisjes ophangen, maar dit alleen is niet genoeg. De boom waar de holte normaal in zit, huist nog veel meer belangrijke levensvormen. In grote inheemse bomen wonen namelijk ook ontzettend veel plaagdierbestrijders. Heel veel insecten, vogels en vleermuizen die muggen eten. Ik moet nog altijd de eerste persoon tegen komen die van muggen houdt. En muggen blijven er altijd zijn. Die lachen de ballen uit hun broek nu wij alle natuurlijk vijanden elimineren door hun woongelegenheid en habitat om zeep te helpen. Naast de muggen kunnen we de komende jaren ook de eikenprocessierups en de buxusmot aan dit rijtje toevoegen. Ook dieren die simpel in toom te houden zijn, maar door onze beheersdrang zich helemaal uit kunnen leven.

Ringmus in koolmezenkast op Voedselpark Gnephoek

Wat stel ik voor? Meer groen natuurlijk! We moeten de balans zien terug te krijgen. Op het moment zijn gemeentes en particulieren nog altijd erg bezig met wat men mooi vind, maar niet wat functioneel is. Mooi zorgt voor disbalans en dus veel muggen en vervelende rupsen. Alles heeft met elkaar te maken. Je kan de eik wel opzagen om van de processierups af te zijn, maar dan mis je ook enorm veel dieren die muggen eten die in die eik wonen. We hebben alle dingen dus nodig om de balans te maken. Dus ook inheemse bomen met holtes. Maar hang natuurlijk vooral lekker vogelhuisjes op. Niets is leuker dan je omgeving delen met prachtige diersoorten.

Pimpelmees in de door mij opa gemaakt kast in mijn tuin

Leave a Reply

Your email address will not be published.