Wat ik mis rondom mijn woning

Wat ik mis rondom mijn woning

De afgelopen paar avonden zijn werkelijk heerlijke lenteavonden. Langer licht en een heldere blauwe hemel. Perfect weer dus om even met een biertje in de hand de lucht in de gaten te houden en terug te denken aan onze vakantie in Griekenland vorig jaar. Richard en ik gingen dan uitgeblust na een lange dag keihard vogelen in de Griekse zon met een biertje op het balkon zitten. Kijken naar de merel die ging zingen, de eeuwig zwierende zwaluwen en kwetterende mussen. Daar kwam nog bovenop dat er daar werkelijk van alles langs kon komen. Raven, bijeneters, roodpootvalk, hop, kleine torenvalk, Turkse gaai en de arendbuizerd. Allemaal te exotisch voor het zonnige Rijnwoude, maar wat hebben wij hier eigenlijk?

Mijn huiskamer heeft een perfecte skyview. Ik heb er in de jaren dat ik hier woon al van alles over zien komen. Maar over komen alleen. In mijn straat gaat niet zomaar een groenling of putter zitten zingen. Terwijl dat toch 2 hele algemene vogelsoorten zijn. Ik denk dat dat komt omdat hier bijna nergens bomen staan. Alles is veel te beheerd. Het gras is straks en bestaat uit alleen gras. Meeste tuinen zijn betegeld. Mensen hebben geen bomen of heggen. Dus ja, wat krijg je dan? Kauwtjes. De vogelsoort waar veel mensen een kakhekel aan hebben. Dat beantwoord gelijk de vraag “Waarom komen er alleen maar kauwtjes op mijn pindaslinger af?” Omdat er voor die andere vogels niets aan is. Daarom!

Dat is wat je krijgt als je het voor alle andere vogelsoorten ongeschikt maakt. Waarom doen we dat eigenlijk. Het eerst helemaal in volledig beheer vormen en daarna zeuren dat we alleen maar kauwtjes op de vetbol hebben? Dan mis ik Griekenland. Daar is het overal lekker een klerezooi. Geen strak gemaaide gazonnen en wegbermen. Geen aangeborstelde stoep, gereinigd van iedere grasspriet. De mensen daar hebben, als er plek voor is, meestal wel een boom staan in hun tuin. De bomen zorgen voor voedsel en misschien ook voor schaduw. Waarom hebben we dat hier niet? Hier slopen ze de boom uit de tuin en kwakken er daarna een parasol in, omdat ze geen schaduw meer hebben. Waarom staat er niet in iedere tuin een appel of perenboom? Ik snap dat niet. Als iedere tuin een boom had, waar de bewoner wat aan zou hebben in de vorm van bijvoorbeeld voedsel, dan zou de natuur daar keihard van profiteren. Dan zouden insecten zich te goed doen aan de bloemen, vogels zich te goed doen aan de insecten en mensen zich te goed doen aan het fruit.

Boerenzwaluw op Rhodos.

En ik? Ik zou me te goed doen aan de prachtige natuur waar je niet meteen de auto/fiets voor hoeft te pakken om hem te bereiken. Blij zijn dat ik niet de tv of computer hoeft aan te zetten om te zien hoe mooi de natuur kan zijn. Dat ik dus niet op vakantie hoef naar een 1 van de armste Europese landen om te zien hoe simpel het kan zijn om mooie natuur te hebben. Ik mis Griekenland en onze onderdrukte inheemse natuur.


One thought on “Wat ik mis rondom mijn woning

Leave a Reply

Your email address will not be published.