Verwaarloosde bende, die natuur!

Verwaarloosde bende, die natuur!

De natuur van tegenwoordig is maar een rommeltje. Overal liggen hopen takken en stronken en dit gaat bij mijn zeer geliefde oom niet in. Het Goois Natuurreservaat is een verwaarloosde bende! Maar is dat wel echt zo? Ik dacht daar eens even een hartig woordje over te spreken.

Bende in het Goois Natuurreservaat.

Laat ik bij het begin beginnen. Vroeger werd dood hout, want dat zijn losse takken nou eenmaal, opgeruimd. Een bos moest netjes zijn, maar hier zijn boswachters en natuurbeschermers op terug gekomen. Dood hout is immers een bron van voedsel voor allerlei levensvormen. Vandaar ook de slogan Dood hout leeft!

Je wil niet weten wat je allemaal moet missen in een bos als je het op zou ruimen.
Allereerst ontneem je een leger van insecten hun dagelijks brood. Vele pissebedden die zich in het hout verstoppen, houtwormen die er gangen in graven, torren die er hun eitjes in leggen, en ga zo maar door. Nu denk je wellicht van bah, kriebelbeestjes, maar hier denken vogeltjes anders over.

Graafgangen van de Essenbastkever, die in ziek of dood hout leeft. Een opruimer dus.Vogels eten grote hoeveelheden insecten. Zeker als ze jongen hebben. Zo’n hoop met takken is voor insecten niet alleen voedselbron, maar ook een schuilplaats voor vogels. Toch zijn sommige vogels, zoals de winterkoning, helemaal thuis in dit soort takkenbossen. Het zijn net muizen als ze tussen de takken door schieten. Op zoek dus naar voedsel en veiligheid. Zonder takken bossen geen voedsel en geen winterkoning.

De Winterkoning leeft graag in struiken of dichte takkenbossen.

Tot slot zijn er nog de schimmels aka paddenstoelen. Die zetten het dode hout weer om in bruikbare stoffen voor de omliggende bomen en andere flora die in het bos groeien. Eigenlijk een natuurlijke bemesting en dus ook zeer nuttig als je in je eigen tuin voedsel wil gaan verbouwen.

Zadelzwammen op een omgevallen boom.

Eigenlijk biedt zo’n hoop takken dus aan veel levensvormen een aantrekkelijke plek voor voedsel en/of veiligheid en is het dus eigenlijk heel nuttig. En om heel eerlijk te zijn. Het wordt vanzelf opgeruimd. Het leger aan insecten maakt er zaagsel van, de schimmels zetten het zaagsel weer om in bruikbare stoffen voor planten om te gebruiken en de planten worden weer gegeten door insecten, die op hun beurt weer gegeten worden door vogels. Circle of life stuff. Het hoort er allemaal bij, de natuur zijn gang laten gaan. Die heeft ons helemaal niet nodig om goed te functioneren. Wij kunnen daar hem alleen maar in belemmeren. Soms is het nodig om in te grijpen (zie mijn blog over de situatie in de Oostvaardersplassen), maar eigenlijk heeft de natuur ons helemaal niet nodig. Als ecoloog zeg ik dan ook, dat de beheerders van het Goois Natuurreservaat goed bezig zijn. En voor een allen voor wie dit concept nieuw is; Let goed op en leer er van! Het kan alleen maar je leven verrijken.


3 thoughts on “Verwaarloosde bende, die natuur!

  1. Goed uitgelegd 🙂 En dit geld natuurlijk ook voor onze tuinen.
    Zelf vind ik het helemaal niet rommelig maar juist mooi! Ik vermoed dat meer mensen dat gaan inzien als ze snappen wat de waarde van dood hout is. Ik ben benieuwd hoe je oom hier nu over denkt.

  2. Zo irritant, die rommelige natuur : -) Aanharken, bladblazer en vooral die struikelwaardige boomwortels!
    Maar serieus, lekker laten liggen. Als paddenstoel liefhebber vind ik het geweldig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.