Trots op onze boeren?

Trots op onze boeren?

Vanmorgen wakker geworden met in de verte luide claxons. Zou mij niets verbazen als dat van tractors afkomstig is, die aan het demonstreren zijn. De boeren demonstreren tegen het nieuwe stikstofbeleid. Gelijk zie je overal op internet de slogan “Trots op onze boeren”. Maar waarom zijn jullie dan zo trots op de boeren?

Onlangs was er het idee van D66 om de veestapel te halveren. Dat idee werd als waanzin gezien en iets belachelijks. Deze boeren produceren nota bene ons voedsel. Hoe durven wij daar in te willen snijden? Maar deze boeren produceren helemaal ons voedsel niet. Die produceren voedsel voor het buitenland. Nederland is geweldig goed in boeren. Zo goed dat wij een enorme bak geld binnen slepen aan wat we hier verbouwen. Groente natuurlijk, maar ook ontzettend veel vlees. Kijk maar eens naar alle groene biljartlakens in de polder. Die heb je overal en die zijn enkel bedoeld als veevoer voor koeien. Op zich niks mis mee dat wij geld verdienen door hier iets te produceren en dat aan het buitenland te verkopen. Dat doen we met wel meer dingen. Maar er is ook een nadeel. Al deze vleesproductie kent een enorme hoeveelheid restproduct, namelijk poep en pies. Even niet naar de klimaateffecten kijkend, bevat deze poep en pies enorm veel voedingstoffen en deze komen via lucht en grondwater terecht in onze natuurgebieden. En we hebben ontzettend veel poep en pies, want we hebben immers belachelijk veel vee rondlopen in Nederland.

Nu denkt u dat dat juist fijn is voor natuurgebieden. Daar kan de natuur lekker op groeien. Dat klopt in zekere zin. De natuur groeit inderdaad goed op deze ‘bemesting’. Alleen komt voor het natuurgebied zelf er iets meer ecologie bij kijken. Veel natuurgebieden zijn zo bijzonder in Nederland, omdat ze qua voeding juist heel arm zijn. Neem bijvoorbeeld hoogveengebieden. Deze gebieden worden enkel gevoed door wat er aan voeding in regenwater zit. Dat is ontzettend weinig. Alleen hele specifieke plantjes kunnen in die gebieden groeien. Dat zijn vaak hele kleine, kwestbare en vooral zeldzame plantjes. Deze plantjes zijn opgewassen tegen de omstandigheden van bijna geen voedingstoffen. Daardoor blijven ze ook klein. Denk bijvoorbeeld aan zonnedauw. Dit is een vleesetend plantje wat in Nederland voorkomt. Haalt zo weinig voeding uit de bodem dat het zelfs nodig is om insecten te vangen en daar voeding uit te halen. Dit plantjes gedijt dus op een plek waar nagenoeg geen voeding voorkomt. Maar wat nu als er opeens voeding wordt toegevoegd aan dit gebied. Dan grijpen andere plantensoorten hun kans. Soorten die groter kunnen worden en zo al het licht wegnemen voor de zonnedauw om te overleven. En planten hebben nou eenmaal licht nodig. Voor natuurgebieden is de toevoer van deze voedingstoffen dus een ecologische ramp.

Ronde zonnedauw

Maar even terug naar de boeren. Waarom zijn we hier nou zo trots op? Ik wil allereerst een twee deling maken. Een deling tussen boeren die voedsel voor Nederland produceren en boeren die voedsel voor de rest van de wereld produceren. Boeren die voedsel voor Nederland produceren is nog wat voor te zeggen. Die mensen hebben we inderdaad nodig. Zonder eten komen we niet ver. Maar de boeren die voedsel voor het buitenland produceren ben ik niet trots op. Die verdienen enkel geld ten koste van het milieu om hen heen. In mijn ogen is dat hetzelfde als een grote fabriek in van die derde wereld landen die dan hun afval lozen op het oppervlakte water. Zijn we dan ook opeens trots op Shell? Deze boeren gaan zaniken omdat ze nu meer rekeningen moeten gaan houden met hun milieu. Hoe vaak hebben we Shell dit al niet zien doen?

Ik snap dat zij ook geld moeten verdienen en een gezin te onderhouden hebben, maar waarom zijn we trots op deze mensen? We zijn toch ook niet trots op bedrijven die met hun werk het milieu nar de gedver helpen? Als we dat soort filmpjes zien, dan roept dat boze gevoelens op. Maar bij deze boeren schieten we opeens allemaal in de verdediging. Om nog maar te zwijgen over hun manier van demonsteren. Eergister is de voordeur uit het provinciehuis getrokken en is er een tractor door allerlei hekken gereden in Groningen. Gelukkig raakte er niemand gewond, maar zeker het tweede incident scheelde niet veel of een willekeurige fietser had de Sjaak geweest. Het bizarre is dat er dan bij een vreedzaam protest van Extintion rebellion in Amsterdam allerlei demonstraten worden opgepakt. Waarom zijn deze boeren niet opgepakt? Ik geloof dat er nu twee boeren aangehouden zijn, maar waarom is de rest niet opgepakt en afgevoerd? Meten met twee maten. Deze boeren die voor hun eigen portomonee demonsteren. Die sjoemelen met mest- en melkquota’s. Die stalbrand na stalbrand accepteren. En dan de demonstranten die protesteren voor een betere planeet (waar een ieder bij gebaat is) uitmaken voor klimaatgekkies. Lekker iets om trots op te zijn. Dus nee, ik ben niet trots op onze boeren. Ik ben trots op de mensen die opkomen voor onze planeet: “klimaatgekkies”, Greta Thunberg, de politiek die zich hard maakt voor een betere planeet en natuurlijk Boeren die zich inzetten voor de natuur,


11 thoughts on “Trots op onze boeren?

 1. Ik volg het met grote verbazing, soms verbijstering.
  De roeptoeters van de boeren zijn juist goed voor het milieu, we hebben stikstof nodig, het meeste stikstof komt uit het buitenland.
  Natuur is leuk, maar het mag vooral niets kosten, blijkbaar.
  Dan maar een klimaatgekkie zijn.

 2. Waarom wij trots zijn op onze boeren? Misschien omdat we hier met zijn allen van afstammen. Ik begrijp je frustratie als het om de boeren gaat maar om een boterham te verdienen moesten ze wel meer koeien houden. Het ligt niet alleen aan de boeren. Het ligt aan de mensen. Wij 17.000.0000 mensen poepen en plassen ook elke dag. Wij willen niets extra betalen voor ons eten.
  De demonstraties zijn een uiting van frustratie omdat er elke dag wel een nieuwe regel bijkomt. En dan er ineens iemand die roept dat ze ook nog eens de veestapel moeten halveren. Ze werken 7 dagen in de wek gemiddeld meer dan 8 uur per dag. Ik begrijp jou maar ik begrijp ook de boeren die nu overal de schuld van krijgen. En natuurlijk mag je geen geweld gebruiken maar ook daar in Groningen zit nog een extra stuk frustratie vanwege het aardgasprobleem. Ga eens bij een boer kijken, praat eens met een boer, vraag eens hoeveel hij nu echt verdiend en hoeveel uur hij daarvoor werkt.

  1. Dit stikstofprobleem is niet iets wat vorige week verzonnen is. Dit bestaat al jaren en dat wordt mede in stand gehouden door de politiek. Dat een boer hard en veel werkt, praat het niet recht voor de natuur. Ik weet ook wel dat het niet kwaad bedoeld is. Het is ook niet iets wat persoonlijk gericht is aan de boer zelf, maar er moet wel iets gaan veranderen. En boeren dragen nu eenmaal enorm veel bij aan de stikstofproblematiek. Wij mensen poepen en piesen veel, alleen wel in een gesloten systeem wat niet in de natuur komt. Daarnaast filteren onze nieren onze urine veel beter dan die van koeien en scheiden wij daarom veel minder stikstof uit.

   1. Er zullen echt boeren zijn die het moeilijk hebben, maar de gemiddelde boer heeft het vele malen beter dan de gemiddelde Nederlander…. en dat ten koste ONS land waar, van ONZE natuur, ONS grondwater. etc. Vanwege de grootheidswaanzin dat onze boeren de wereld moeten voeden – of eigenlijk: gewoon voor hun eigen inkomen.

    Bovendien is een boer een ondernemer, dus die moet zich aanpassen aan z’n tijd, en aan wet&regelgeving. Net als elke ondernemer dat moet. Als je dat niet kunt, niet wilt verandere, jezelf zielig vindt, lomp en onbenullig gaat doen, dingen gaat slopen en gaat dreigen (“zonder boer geen eten”). Dan moet je misschien niet die ondernemer willen zijn die je bent.

    Zie: https://www.welingelichtekringen.nl/geen-categorie/1133106/7-duizend-van-de-17-duizend-melkveeboeren-zijn-miljonair.html

    1. Onzinnige opmerking over verdienen. De gem nederlander is geen ondernemer (iedere boer is ondernemer). De gem nederlander werkt niet 24×7. De gemid nederlander heeft geen miljoenen lening bij een bank waar hij voor moet werken…:stop met dat framen!

 3. Je hebt een punt over teveel poep en pies. Maar wat ik vind is dat er teveel word nagedacht over problemen. Ik pleit er al jaren voor om netvleugelig in Engeland voor dikke hagen en houtwallen langs de weilanden om zo het stikstof op te vangen. Daarbij Nederland is echt een stuk kleiner dan Duitsland en België in zijn oppervlakte. Ik heb nooit een boer zijn mest uit zien rijden op natuurgebieden. Wel zie ik dat natuurganisatie’s koeien in in de polder jagen om de boel kort te houden. Oja het zijn koeien met een zwemdiploma en windvast Zijn. Ik denk dan bij mij zelf waar zijn we mee bezig? Jaag koeien van de plaatselijke boer in de polders om de boel kort te houden, plant bomen, struiken voor meer biodiversiteit. Creëren meer natuur in binnenstad. Dan ben je in mij inziens goed bezig inplaats van het halveren van de veestapel.

 4. Er komen veel medicijnresten mee met onze plas en dat komt terecht in het afvalwater. Ook wordt er veel rotzooi gedumpt in de natuur en in straatputten. We moeten allemaal eens naar onszelf kijken wat wij doen.

  1. Allemaal slechte dingen inderdaad, wellicht materie voor een volgend blog. Deze ging puur over de stikstofdepositie.

 5. Ik vind je blog deze keer helaas iets te kort door de bocht. Er zijn een aantal punten die nu lopen die niet helemaal goed van elkaar onderscheiden worden. |Laat ik vooropstellen dat ik ook niet voor intensieve veehouderij ben. Maar nu willen ze dat we vergunning gaan aanvragen voor beweiden van koeien. Jaren is er gestreden om de koeien naar buiten te krijgen. Zij poepen en piesen nooit op 1 plek waardoor hier helemaal geen ammoniak van komt. Binnen komt het op 1 hoop waardoor de boeren een filter in de stal moeten maken.

  Daarnaast sluit ik me aan bij eerder commentaar van Maria. Eerst was er een melk quotem, afgeschaft. Toen kwam er fosfaatrechten, en nu dit. Ja een boer is een ondernemer die ook een boterham moet verdienen. Maar zoveel ingrijpende veranderingen in 10 jaar kan niemand een businessplan op schrijven. Investeringen die zij moeten doen elke keer weer als er een regel veranderd daarmee kan je je hoofd niet boven water houden. Ook de rekenkamer concludeert dat dit eerder problemen veroorzaakt dan oplossingen bied
  https://www.rekenkamer.nl/actueel/nieuws/2019/06/20/regels-tegen-vervuiling-door-mest-eerder-oorzaak-dan-oplossing-probleem

  Wat betreft het commentaar van Karin. Ik heb ook de cijfers gezien. 1 op de 5 boeren is miljonair. Maargoed dit zit vast in grond stallen etc. Het ondernemersrisico bij boeren is erg groot, ook vanwege de onzekere toekomst . En dat dit dus niet zo rozenkleurig is bevestigd onderstaande artikel
  https://www.trouw.nl/nieuws/veel-boeren-leven-al-jaren-in-armoede~b1829e25/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

  Het grappige hier is dan ook nog. Dat de reden dat we nu de veestapel moeten halveren niet is zodat de natuur beschermt gaat of blijft worden zoals Karin hoopt met ONZE natuur. Nee de overheid wil meer bouwen. Maar omdat ze deze stikstof niet kunnen compenseren moeten de boeren halveren. Dit gaat niet, zoals sommige denken, ten goede van de natuur. Nee, boeren halveren en de overheid door bouwen…

  Als je kijkt naar stikstof (https://www.rivm.nl/stikstof) zie je inderdaad dat de landbouw het meeste uitstoot, maar ook is te zien hoeveel er de laatste jaren al gedaan is om dit tegen te gaan en de daling plaatsgevonden heeft. Vreemd dus dat er nu gesproken word over 5 voor 12. Was het in 1990 dan al 5 over 12? Er zijn gewoon zoveel meer factoren die meespelen. En ja het zou zonde zijn als de Zonnedauw uit zou sterven, maargoed als we blijven opwarmen door uitbreiding van lelystad airport zijn er geen bijen meer en sterft de zonnedauw ook uit.
  Boeren willen zeker meewerken aan een beter milieu maar het kan toch niet zo zijn dat er vier woonwijken gebouwd worden tkv natuur, mensen 4x per jaar naar engeland vliegen voor een steden trip en we allemaal euroknaller kip in de supermarkt kopen.

  Kortzichtig misschien ook nog.
  Want pas kwam het bericht.
  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4859386/vleesconsumptie-iets-gestegen-onderzoek-wageningen-economic
  Nederlanders eten meer vlees. En als wij halveren, waar word het gehaald? Oekraine, Duitsland, Rusland misschien? En wie waarborgd daar de milieu eisen? Wie let daar op het antibioticagebruik van de dieren en het welzijn? De mest uitstoot van de quota. Of maakt dat niet uit, zolang wij onze eigen cijfertjes maar halen?
  Het probleem ligt hem in de mens, wij zijn gewoon met teveel. Welzijn neemt teveel toe.
  Zie vlees weer als luxeproduct, geef de boer een eerlijke prijs. Accepteren dat aardbeien in het voorjaar en de zomer groeien en we ze in de winter niet uit Kenia gaan halen.. maar dat kunnen we niet.. Not in my backyard dan maar.. En wel makkelijk om het op de boeren af te schuiven.

  Genoeg commentaar dacht ik zo, excuses voor iedereen die ik gekwetst heb maar ik kan zeggen dat ik Trots ben op Nederlandse boeren.
  Ze zouden een quotum voor mensen productie moeten aannemen. Mensen die zich niet voortplanten een bonus moeten geven.

  1. Ik ben altijd blij je reacties te lezen, lieve Rietvelder ;), maar ik vind je reacties iets te kort door de bocht.

   Een aantal van je reacties klinken allemaal erg als “ja,maar zij!” Je geeft zelf aan dat veeboeren een enorm aandeel hebben in de productie van stikstof. Mijn blog is puur geschreven over dat aandeel. Ik zeg niet dat zij de enige daar in zijn en ik zeg ook niet dat 4x per jaar maar met het vliegtuig gaan en al die andere redenen maar prima zijn. Dit was puur een uitleg over wat ik vind van de redenaties die ik op internet voorbij zie komen. De boeren die ons zogenaamd voeden en dat stikstof goed is voor plantjes. Dit was geen pleidooi dat alles wat stikstof produceert verder maar zn vrije gang mag gaan. Ik ben ook tegen lelystad airport, tegen massa vleesconsumptie, tegen vlees importeren, tegen het gehannes van de overheid (stem vooral nooit VVD), tegen een als maar groeiende bevolking en ik zeg nergens dat ik er 4 woonwijken voor terug wil, want dat wil ik niet. Maar ik zeg, net als jij, dat de boeren een groot aandeel in de stikstof productie hebben en dat ik er voor ben als dat die productie zou verminderen. Vlees voor het buitenland ten koste van onze natuur is mijn ogen net als Shell die olie haalt uit een derde wereldland en de rotzooi daar uitstoot. Zodat de westerling lekker in zn auto kan rondtuffen zonder zorgen. Dat vind ik niet eerlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published.