Het wolf en wee op social media

Het wolf en wee op social media

Ik lees de laatste tijd ontzettend veel berichten over wolven in Nederland, want die heeft zn grote comeback gemaakt. Hier zijn 3 welpen geboren en daar zijn totaal 8 wolven gespot. Ik vind het machtig mooi, maar ik denk dat ik slechts één van de weinigen ben. Dit frustreert mij. Niet dat ik in de minderheid ben, maar de argumenten waar mensen mee komen. Daar kan ik erg slecht tegen. Tijd om daar eens iets over te schrijven en wat uitleg te geven waarom veel van wat er geblaat wordt gewoon onzin is.

Je moet voor de gein maar eens een willekeurige op wolven georiënteerde post openen op de facebook pagina van de nos of van natuurmonumenten. Daar staat zo ontzettend veel kolder onder. Nu zal ik gelijk vertellen dat ik geen wolvenkenner ben. Ik ben geen expert op het gebied van wolven. Heb er, los van Blijdorp, nog nooit één gezien. Maar ik weet wel hoe ecologische systemen werken en kan het gros van wat er geschreven wordt simpel onderuit halen met argumenten uit documentatie en logisch nadenken.  We beginnen bij dat de wolf zo ontzettend moordzuchtig is. Als ik het af en toe lees is de wolf familie van Ted Bundy, een zeer beruchte seriemoordenaar uit de VS. Ze eten al het wild op wat er is in Nederland! De haai uit de film Jaws is er niks bij. Pakt alles wat hij tegen komt. Wilde zwijnen, herten, alles. Maar is dat wel zo? Lijkt mij van niet, want wat heeft de wolf er aan om al zn prooidieren dood te maken en op te eten? Als een dier in de natuur al zijn voedselbronnen uitput, dan gaat hij er zelf ook aan. Als een torenvalk alle muizen op eet die er zijn, dan gaat hij zelf ook dood aan honger. De natuur regelt het zelfs zo dat de torenvalk in een slecht muizenjaar, dus wanneer er weinig muizen zijn, minder jongen krijgt. En in een vet muizenjaar 2x zoveel jongen. Dus dat ze hier alles op zouden eten is kul. Dat zou dan eigenlijk al betekenen dat er in het buitenland onderhand geen herten meer te vinden zouden moeten zijn. Is ook niet waar, Stel dat ze inderdaad alle herten hier zouden op eten, dan lopen ze zo weer over de grens terug naar Duitsland, want ze gaan niet hier blijven als er geen eten te vinden is.

Maar dan is het volgende argument wat hier feilloos op aansluit natuurlijk schapen. Ze moorden alle schapen uit. Leuk is het natuurlijk niet voor de schapen en de boer. Al geld het eigenlijk alleen maar voor de boer. Meeste schapen lopen sowieso rond in Nederland om op gegeten te worden. Niet alsof die schaap een keuze krijgt. Maar eigenlijk vind ik het best logisch wat de wolf doet als je er over na denkt. De wolf moet altijd achter zn voedsel aanhollen en besluipen etc. Een groepje herten rent dan alle kanten uit zonder grenzen. Dan moet je als wolf één prooi uitkiezen en daarvoor gaan terwijl de rest ondertussen wegrent en uit het zicht verdwijnt. Maar stel je nu eens voor dat je in een schapenwei springt. De schapen kunnen niet wegrennen, want veel te dik en ze kunnen nergens naar toe rennen. Overal zit een hekje of sloot omheen. Alsof je met 20 man in 1 kamer wordt gedaan met één of ander monster wat mensen eet. Eigenlijk een soort heel dik buffet voor de wolf. All you can eat, sheep edition. Als wij naar de vreetschuur gaan met dit concept pakken we ook van alles wat en eten we ook tot aan de pijngrens. Het probleem zit hem hier niet bij de wolf, maar bij de mens. Ons vee heeft altijd vrolijk en onaangetast buiten kunnen wandelen. Maar nu de wolf er is, zullen we er een schepje bovenop moeten doen. Als er dazen zijn, hangen we ook maatregelen daar tegen op. We vaccineren ons vee tegen allerhande virussen en helpen ze tegen wormen en andere plagen uit de natuur. Bij de wolf moeten we exact hetzelfde doen. Wij zijn de slimste levensvorm op aarde en laten ons inpakken door een hond. Meer is het niet. Er zijn waarschijnlijk tal van manieren die we kunnen inzetten om de wolf bij de schapen weg te houden, zonder daarvoor ook maar in de buurt van een geweer te moeten komen. Gebruik die hersens, je hebt ze niet voor niks. Afschieten heeft geen zin en is daarnaast strafbaar. De wolf is Europees beschermd en mag daarom niet gedood worden. Deal with it. Afschot is daarnaast een vacature openen voor een nieuwe wolf. Het gebied is immers geschikt voor wolven, dus zullen ze vanzelf weer komen. Als het niet geschikt was, hadden ze er niet geweest. Afschot is symptoombestrijding. Het lost het probleem niet op, want er komt weer een nieuwe wolf. En dat zal blijven gebeuren. De mensen in Afrika snappen dit zelfs. Die hebben ook geiten en schapen en daar lopen nog veel meer potentiele dinergangers rond. Die sluiten snachts hun schapen op in een omheining van een of andere acacia soort. Een struik of boom met hele gemene prikkers. Ze maken daarvan een omheining rondom het vee en voila. Het luipaard komt er snachts niet in. Zo simpel. En als het niet helemaal werkt, dan verzin je iets nieuws. Momenteel worden de mekkerende mensen met toegang tot veel meer in ieder geval geoutsourced door mensen in Afrika.

Het volgende argument is dat wij blijkbaar volgens sommige mensen, de zogenoemde ‘Roodkapje’ mensen, ook op het menu zouden staan van de wolf. De wolf is een schuw dier, wat mensen mijdt en ook angst heeft voor mensen. In de video’s van waarnemingen die je ziet, zie je ze altijd wegrennen, nooit even komen kijken. De verhalen van wolven die mensen aanvielen, waren van wolven die eigenlijk altijd hondsdolheid hadden. Door dat virus verliezen ze hun angst voor de mens. Maar hondsdolheid komt onder wolven nog maar weinig voor. Dus de argumenten van “Nou ik hoop echt geen wolf tegen te komen”, is puur op het ego van de persoon zelf gericht. Die kan het niet hebben, dat een wolf hem niet wil zien en liever zover mogelijk bij hem vandaan is. Tsja, de natuur is bikkelhard.

Dan houden we nog over dat Nederland te klein is en te versnipperd. Wolf says no! Anders komt die wolf toch niet hierheen en begint hier even een nieuwe familie? Ga jij verhuizen naar een veel te krappe woning, 50km bij de dichtsbijzijnde supermarkt vandaan om dan gepland een drieling ter aarde te werpen? Nee natuurlijk niet. Wolven ook niet. Als ze het hier te krap vinden, dan gaan ze vanzelf weg. Maar blijkbaar vinden ze het prima. Zat te eten en genoeg plekken waar je in stilte en alle rust je jongen groot kan brengen. Dus dan zijn er over een paar jaar 130 duizend wolven in Nederland! Zucht. Nee, zo werkt de natuur niet. Er kunnen in Nederland slechts een bepaald aantal wolven zijn. Dit aantal hangt af van het aanwezige voedsel en geschikte leefgebieden (wat door de wolf zelf bepaald wordt, niet door Piet en Wilma op facebook). Stel dat Nederland een maximale draagkracht heeft voor 30 wolven, dan zullen de wolven die daar uit voortkomen een nieuw leefgebied moeten gaan zoeken. De huidig aanwezige wolven zullen geen nieuwe wolven accepteren in hun gebied en deze verjagen. Dit is even in het simpel hoe het werkt. De wolf zal niet een enorm grote roedel gaan vormen als daarvoor geen eten te vinden is. Dat is niet te onderhouden. In de natuur draait alles om evenwicht. Een teveel aan iets, zorgt voor een te weinig aan de andere kant van de weegschaal en is per definitie niet houdbaar. Kijk naar de Oostvaardersplassen. Daar is een teveel aan grof wild en daardoor ontstaat er een te weinig aan voedsel. Daardoor gaan er veel dieren dood. Waardoor de balans weer wat meer herstelt. Zo regelt de natuur zijn dingen. Die is altijd op zoek naar balans.

Laat je aub niet misleiden door alles wat er geschreven wordt. Het meeste is ondoordacht en gewoon maar brullen wat als eerste in je opkomst. Een deel is ook emotie en die begrijp ik heel goed. Mijn cavia’s zitten buiten in een hok in de tuin en als ik er niet goed voor zorg dat de bunzing of vos ze niet kan pakken, dan reageer ik even ook heel emotioneel en ondoordacht. Feit is gewoon dat de wolf zich nu permanent in Nederland heeft gevestigd en daar zullen we iets mee moeten. Doodmaken of verjagen is geen optie. Dus dan hou je alleen maar samenleven over. Gelukkig zijn wij ook intelligent genoeg om dat te doen. Dus laten we dat dan ook gewoon doen. Dat zou sowieso geen schande zijn als Nederland eens wat meer met de natuur gaat samenleven.


Leave a Reply

Your email address will not be published.