Nieuwe natuur

Nieuwe natuur

Afgelopen weekend heb ik doorgebracht in de Achterhoek. Daar samen met collega’s va mijn andere baan lekker een lang weekend de natuur in geweest en natuurlijk allerlei zeldzame soorten weten te scoren. Dat hoort er natuurlijk gewoon bij als je allen ecoloog ben. Als kinderen in de snoepwinkel waren wij. Overal staan bloemen, vliegen interessante vogels en staan volgroeide eiken die barsten van de zeldzame insecten. U begrijpt hem al, ecologische natte droom. Dan zit je even op een roze wolk, totdat je het westen weer in rijdt. Jullie kennen allemaal die maaizuchtige westenaren, maar er zit verandering aan te komen!

In mijn biljartlakendorpje in het Groene Hart hebben we met wat groendenkende bewoners een actiegroep opgericht. Het doel is om het dorp groener te krijgen. Niet groener als in de kleur groen, maar groener als in het vergroten van de diversiteit. Samen met meneer Tas van de Gemeente Alphen hebben wij rond de tafel gezet om over o.a. het maaibeleid te praten. Eerder hadden wij al een opzetje gedaan en daarin wat gebieden aangekruist als mogelijkheden om ecologischer te maaien. Je mag best maaien, maar waarom gelijk alles? Laat een deel staan. Dit is zo belangrijk voor de natuur. Dit wordt gebruikt door, vogels, egels, muizen, diverse amfibieën en een heel leger aan insecten (die oa ook muggen en slakken eten). En dat terwijl het kale gras slechts huis biedt aan de merel, de kauw en de hondendrol. Tijd om hier dus iets aan te doen. Zoals je op de foto hierboven ziet is dat gelukt. Wel nog 2x bonje gehad met de maaier, maar hij staat er. De eerste ecologische berm binnen in de woonwijk Hazerswoude Rijndijk. In de buiten gebieden zijn er meer te vinden, maar daar zijn gemeenten minder moeilijk over. Ze zijn bang voor klagende mensen. Daarnaast moet het verder geen obstructie zijn, wat ik helemaal beaam. Hier wordt de eerste meter gemaaid vanaf de weg, aangezien het een hondenuitlaatstrook is. Prima plek voor een hond om te poepen die ene meter. Prullenbak en afvalzakje erbij en klaar is kees. En voor de mensen die het niet opruimen, wordt het al snel te smerig om hun hond er uit te laten. Hopelijk nodigt het voor hen uit om meer te ruimen. Voor hen die dat al doen. Lekker bezig!

De andere 2 meter wordt maar 1 of 2x gemaaid per jaar. Hier mag de natuur zijn gang gaan. Helaas was het in het bloemen seizoen 2x gemaaid, maar nu de groenwerker goed op zijn klote heeft gehad (hoop ik oprecht), is het flink gegroeid. Zo staat het vol met smalle weegbree, klein kaasjeskruid, boterbloem, hondsdraf en diverse grassoorten. Makkelijk 100000000% winst (gebaseerd op gevoel van euphorie).

Veel mensen hebben echter een verouderd beeld dat alles netjes moet zijn. Dus mensen met een steriele kijk op de wereld. Let op. Want dit krijg je er voor terug.

Ik heb om eerlijk te zijn nog nooit een meerkoet op de slootkant zien broeden. Nu is een meerkoet niet echt een soort om over naar huis te schrijven, maar het toont wel aan dat de natuur het gebruikt en er blij mee is. Deze meerkoet zou niet zomaar op de kant gaan zitten als het strak gemaaid is. De vogel bleef ook heel stil zitten, totdat ik echt dichtbij kwam. Ik zag een ei iets onder de vogel uitsteken en ben meteen weggegaan. Gelukkig kunnen meerkoeten een goeie dosis verstoring hebben en zijn ze niet zo makkelijk af te schrikken. Maar hoe tof is dat. Gelijk gebruikt. Misschien was er haast bij het leggen van de eieren. Man was immers nog druk aan het slepen met takken. Maar kijk nou zelf. De meerkoet zit hier op de foto in de slootkant, maar je ziet hem niet. Door niet te maaien, hebben we broed gelegenheid gecreëerd voor een meerkoet. En dat is nog maar een klein beginnetje.

Als we zo door gaan, zal er de komende jaren een grotere diversiteit aan planten gaan ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een wolk Putters die op een uitgebloeide kaardenbol zaadjes komt eten. Of een Rietorchis, een prachtige paarse orchidee die prima op zo’n plek voor kan komen. Of een Sint Jacobsvlinder(foto hieronder) die leeft op de Kruiskruiden. Deze vlinder komt ook al voor op de Gnephoek, waar we ook bepaalde delen niet maaien. Het is allemaal mogelijk en het zijn mooie kleurrijke verschijningen. We moeten alleen wel stoppen met de overkill aan maaien. Vandaag de dag rijdt de maaier af en toe uit om de koppen uit de madeliefjes te rijden. Meer is het niet, en dat is in mijn ogen gewoon not done. Tijd om ons te ontdoen van onze steriele kijk op de wereld. Tijd voor meer kleur en leven. Zo gaat het in grote delen van het oosten ook. Daar merk je niet eens dat het slecht gaat met de insecten.  Kortom, Alphen aan den Rijn en in het bijzonder Meneer Tas, Super goed bezig! Het geeft mij weer hoop voor de toekomst. Al is het maar een strookje. Ik hoop dat ik anderen er mee kan laten zien hoe mooi en cool de natuur is.


3 thoughts on “Nieuwe natuur

  1. Hoe positief dit ook zou mogen zijn blijken er hele stukken gewoon, alsof het niets is, met een snerpende motormaaier tot op minder dan 5 cm van de bodem weggemaaid te worden. Over een afstand van bijna 1 kilometer het Dijkslootpad vanaf de eerste brug bij de Bachsingel tot aan de tunnel voor winkelcentrum de Heerenhof en dan aan bijde zijden van het pad ????

    1. We doen ons best om daar verandering in aan te brengen, maar dat werkt niet zo goed als er geen sociale druk achter zit van bewoners. maaien moet uiteindelijk wel gebeuren, anders veranderd alles in bos en dat is bv langs een weg niet zo handig voor het zicht. Maar de hoeveelheid maaien kunnen we wel op aandringen.

  2. Super goed initiatief! Ik zag het pas op de mattekade ook. Heel leuk om te zien. Wij zagen er koolmeesjes in verschuilen die te vroeg het nest uitgesprongen waren! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.