Onderhoud of overhoud?

Onderhoud of overhoud?

Overal in de media hoor je dat het slecht gaat met de insecten. Je komt ze niet meer tegen op de bumper als je een eindje gaat rijden en je ziet nergens meer bijen en vlinders. Vele pijlen wijzen naar het gif wat gebruikt wordt in de landbouw en ik denk dat die ook zeker schuldig is. Ondertussen worden er allerlei acties op gezet om zaad te strooien en bloemenvelden te verwezenlijken. Maar het zou geen Boswachter & Co blog zijn als ik hier niet mijn eigen mening over zou hebben, toch?

Dat strooien van zaad heb ik echt enorme vraagtekens bij. Het is het hart op de juiste plek hebben, maar niet echt veel verstand hebben van zaken. Zaad voor wilde bloemen is overal al aanwezig in de bodem. Dat zijn dan misschien geen klaprozen en zonnebloemen, maar wel distels, fluitenkruid, raapzaad, koekoeksbloem, vogelmelk, ereprijs, hondsdraf, klavers, dovenetels en natuurlijk madeliefjes en paardenbloemen. Dit zijn wilde bloemen en super belangrijk voor de ecologie. Die worden niet alleen gebruikt als nectarbron, maar ook om eitjes op te leggen. Neem bijvoorbeeld de vlinderstruik wat echt een turbo nectar aanbieder is voor bijvoorbeeld vlinders, maar ze leggen er geen eitjes op. Alleen bloemen zaaien is dus niet voldoende.

Daarnaast is het onderhoudt erg belangrijk. Vaak bevatten deze zadenmengsels akkerplanten. Deze planten zijn dikwijls pionierssoorten en leven op plekken die net omgewoeld zijn. Dit gebeurt bij het inzaaien, maar vervolgens niet meer. Daardoor verlies je die soorten na verloop van tijd. Zonde van je actie dus. Maar mijn grootste doorn in het oog is het onderhoud in het algemeen.

 

Deze foto heb ik op een industrieterrein genomen in Amsterdam. Een industrieterrein is naar mijn mening een plek waar geen mensen wonen en over het algemeen niet heel veel mensen veel waarde hechten aan de bermen. Ik snap dat mensen die ergens op uit kijken er een mening over hebben en hier de gemeente over plat bellen. Maar dit is ver van de bewoonde wereld.

Het schokkende aan deze foto is dat dit is voordat hij het ging maaien. Wat valt hier nou te maaien? Niks toch? En ik heb even staan wachten, maar er ging niemand golfen of picknicken nadat ik klaar was. Dus wat is het nut hiervan? De twee bovenstaande foto’s zijn uit dezelfde strook. Er staan gewoon veel bloemen. Allemaal kleine bloemetjes zoals ooievaarsbek, madeliefje en ereprijs. maar die tellen ent zo hard mee voor de insecten. Alleen gras hebben maar 5 soorten iets aan. En die soorten leven ook prima in een grasmat die vol staat met bloemen en ongemaaid is. Dit is gewoon onnodig. En wij betalen hiervoor. Die man rijdt op centen van de belasting. Ik wil ook best ook ergens het fietspad gaan stofzuigen hoor op geld van de belasting. Daar heeft ook niemand wat aan, maar he, dan is het fietspad wel weer netjes. Dat netjes ben ik zo verschrikkelijk zat. Netjes in hetzelfde als dood en verderf. Een woestijn die er groen uitziet. Meer niet. Dat klinkt hard en extremistisch in m’n gedachtegang, maar het is feit. In de woestijn leven weinig diersoorten, want daar is weinig diversiteit. In een grasmat leven ook weinig diersoorten. Zeker al je het vergelijkt met de biodiversiteit die hier zou kunnen leven.

Ik denk dat wij het insecten bestand enorm kunnen uitbreiden door ons maaibeheer aan te passen. Laat wilde kruiden eens opkomen en je zult zien dat de insectenstand omhoog zal gaan. Nu zijn insecten net zoiets als herten aan het worden. Je ziet ze alleen nog in natuurgebieden. De rest is te steriel, geen voedsel, geen voortplantingshabitat en geen overwinteringsplek. En ga maar eens kijken bij jou in de buurt hoeveel gras er is. Hier in west-Nederland hebben we er echt een overschot aan. En nee, ik heb het niet over de weilanden. Ik heb het over bermen, slootkanten en andere losse stukken plantsoen die maar ingericht zijn met gras, zodat het lekker makkelijk is om bij te houden. Het is om te janken en de natuur betaald zoals gewoonlijk de rekening. Hier hebben vooral gemeenten enorm veel winst te behalen. Langs de grote wegen is het beleid gelukkig beter, daar wordt ik nu verschrikkelijk blij van alle koolzaad die in bloei staan. Maar de gemeente heeft vanmorgen alweer mijn groenstrook langs de sloot proberen te maaien. Gelukkig was ik deze keer eens thuis en heb ik heb nog deels tegen kunnen houden. Het perfecte voorbeeld van geen idee wat hij op ecologisch vlak aan het doen is, zolang alles maar netjes is. En dat is waarschijnlijk de afspraak die hij gemaakt heeft met de gemeente. Zo vaak per jaar maaien en kijken maar wanneer je het zelf invult. Zo ook de maaier op de foto. Je krijgt zoveel betaald om het een x-aantal keer per jaar te maaien. En dan krijg je dit. Door de droogte is het niet erg hoog, maar hij moet wel maaien. Ik kan daar gewoon niet bij. Missen deze mensen eigen denk vermogen? Ik wordt er erg agressief van. Vooral omdat je er weinig tegen kunt doen. Ik hoop echt dat gemeenten hun standpunten gaan veranderen. Gelukkig heb ik dit jaar 2 stukjes groen uit de klauwen van de maaier kunnen redden en ik wil hier meer van maken. Maar dit gaat allemaal erg moeizaam. Bang voor de meningen van mensen die er wonen. Dat die het niet goed vinden. Maar bang voor mijn mening zijn ze niet. Dat vind ik erg jammer. Zeker als je pretendeert dat je pro-bijen bent en zelfs een hele bijensnelweg en vlinderidylle aanlegt. Maar dit is in mijn ogen alleen een dooie mus. Het is een oase die verdrinkt in de woestijn van slecht onderhoud. Of eigenlijk overhoud. We doen veel te veel en daar moeten we eens mee stoppen.

Wel even op een vrolijke noot eindigen, want gemeente Haarlem heeft besloten om de hele maand mei niet te maaien. En gemeente Krimpenerwaard is bezig om een plan op te stellen om de groenstroken binnen hun gemeente te vergroenen. De wil is er wel en dat is alvast een begin. Nu het oppakken en het verder uitdragen.


2 thoughts on “Onderhoud of overhoud?

  1. Bedankt weer voor het delen Joost. Eigenlijk mag je wat mij betreft zo aanschuiven in het gemeentehuis. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.