Co de Boswachters-show

Co de Boswachters-show

Een tijdje geleden werd ik via e-mail benaderd door ene Nathalie van RTV Utrecht, met de vraag of wij interesse hadden om mee te doen met een aflevering van ‘Natuurlijk Zoey‘. Met presentator en keiharde vogelaar Eddy Zoey. Dit programma is er op uit om mensen voor de natuur te enthousiasmeren en laat dat nou net zijn wat onze doel is. Natuurlijk hebben wij daar zin in!

Dinsdagochtend om 10 uur hadden we in het Leersums Veld afgesproken. Best wel spannend om eerlijk te zijn. Wij waren er even voor half tien. Mooi op tijd om even rond te snuffelen naar de vogels die er zaten. Ik was in de week voorafgaand al gaan kijken in het gebied en had toen Kruisbekken gezien. Dat was voor vandaag ook de doelsoort. Binnen 100 meter scoorden we erg goed. Appelvink, Keep, Sijs, Goudvink, Vink, Roodborst, Boomklever, Goudhaan en ook de Kruisbek liet zich zien. Dit kon niet beter! En daarnaast was het ook nog een Boswachteriaans goed weer. Ok, dat woord verzin ik, maar als je eens met ons mee geweest bent, weet je waar ik het over heb. Strak blauwe lucht en een aangename temperatuur.

Toen arriveerden er 2 auto’s op de afgesproken plaats. Daar stapten Nathalie en Eddy uit. Spannend! Maar dat viel gelukkig erg mee. Er was een hele relaxte sfeer. Eigenlijk dezelfde sfeer als op een van onze excursies. Weliswaar een nieuwe speciale excursie, maar wel relaxt. Ik wist van Eddy dat hij ook vogelaar was, want ik had hem gezien bij het tv-programma ‘In de ban van de Condor’. Dan heb je meteen iets om over te lullen. Niet over dat programma, maar over vogels natuurlijk. Welke soorten heb jij al? Weet jij wat ik gisteren in de tuin heb gezien? Weg spanning.

Ondertussen was Nathalie druk bezig alles op te zetten. Normaal heeft ze een cameraman bij zich, maar deze was ziek. We kregen ieder een microfoontje op onze borst gespeld en het feest kon beginnen. Het is wel echt gaaf om te zien hoe Eddy zo’n praatje er uit slingert zonder er echt veel moeite voor te doen. Nou doet hij dit al wel al een stuk langer natuurlijk, maar het viel mij op dat hij hetzelfde principe hanteert als dat ik doe met mijn determinatievideos. Gewoon doen. Niet te veel bij nadenken. Je bedenkt ongeveer wat je wil zeggen en zodra de camera loopt steek je gewoon af. En hoe meer je dat gedaan hebt, hoe makkelijker het wordt. Daarnaast kan alles over. Mochten we wat fout doen, dan kon alles over, zei Nathalie.

Actie! Neenee het was geen Hollywood ofzo. Maar Eddy wilde wel die Kruisbek. Die hadden ze in de afgelopen afleveringen nog niet gezien, dus dat zou een mooie soort zijn. En ja, wij zouden Boswachter & Co niet zijn als we die niet zouden fixen. Maar, wat we net allemaal binnen 100 meter zagen, was nu spontaan verdwenen. 50 meter verder vroeg Eddy iets aan mij en net voordat ik antwoord wilde geven hoorde ik toch een Kruisbek. Ik gaf dit direct aan en gelukkig ging de vogel bovenin een Spar zitten. Dikke mazzel! De buit was binnen. Richard en Eddy stonden naar de vogel te kijken en ik schoot een bewijsplaatje. Had immers niet voor niets m’n camera meegenomen. Dus na 150 meter was het al zover. Dag was geslaagd. En dat we die Kruisbek gescoord hadden, was maar goed ook, want verder hebben we erg weinig gezien. Dat uurtje daarvoor in die 100 meter was een heel stuk vruchtbaarder. Maarja, dat is nou eenmaal de natuur. Soms zit het mee en soms zit het tegen. En nu zat het gewoon mee. Niet qua aantallen, maar qua weer, qua Kruisbek en qua doel. Het doel was het meedoen aan een opname voor een tv programma en dat is gelukt. Verder natuurlijk niet doelloos rondgelopen, maar veel gesproken over de hoe de verschillende dieren de winter overleven. Soms was dit voor ons wel even aanpoten, omdat wij wel veel over vogels weten, maar niet alles over bijvoorbeeld insecten. Maar ik denk dat we ons prima gered hebben. Na een heerlijke wandeling, het ventileren van wat meningen en tips voor de kijker waren we weer terug bij de start. Al met al een super leuke ervaring en ik ben heel benieuwd naar het resultaat. Zodra dat er is, delen we het natuurlijk op onze website. Tot dan zullen we het moeten doen met de bewijsfoto van de Kruisbek.

Overigens is hier de aflevering terug te kijken. met Dank aan RTV Utrecht en natuurlijK Eddy Zoëy.

 


2 thoughts on “Co de Boswachters-show

Leave a Reply

Your email address will not be published.