Maak dat de kat wijs

Maak dat de kat wijs

Afgelopen week vernam ik op de interwebs een stuk over de afschot van verwilderde huiskatten. Daaronder stond natuurlijk een luidkeels protest van heel huisvrouwend Nederland. Wat ik niet meer dan begrijpelijk vind, maar ik zou jullie graag de andere kant van het verhaal laten horen. Dat is namelijk een heel belangrijk onderwerp voor natuurbeschermers. Die ondervinden namelijk wel degelijk overlast van verwilderde katten.

Katten zijn waarschijnlijk de meest sublieme jager op aarde. Vangen alles wat kleiner is dan hen en doen dat uiterst succesvol. Ik kan een kat dan ook niet kwalijk nemen als hij thuis komt met een muis. Dat is de aard van het beestje. Maar! Een huiskat behoort niet tot de inheemse natuur. De huiskat is de gedomesticeerde variant van de Europese wilde kat. De naam zegt het al wel, dit is wel echt een wilde kat. Hier leven er sinds 2014 weer een aantal van in Limburg. Om dat even in perspectief te plaatsen, van de huiskat zijn er maar 3,6 miljoen in Nederland. En dit zijn als het goed is alle in huiskamer levende katten. Er zijn ook verwilderde huiskatten en dat aantal is ook aanzienlijk hoger dan de wilde kat. Het is een schatting, maar die is minimaal zo’n 130.000. Maar dit is een schatting en zou werkelijk nog veel hoger kunnen zijn. Maar dat even ter zijde.

We hebben dus enorm veel katten in Nederland. Ze zijn super geliefd. Maar iedere katteneigenaar weet ook dat ze donders goed kunnen jagen. Misschien niet iedere kat, uitzonderingen daar gelaten. Maar ze zijn vast en zeker wel eens met iets thuis gekomen. Dit zijn katten die gewoon thuis te eten krijgen, maar stel u nu eens een kat voor die geen thuis heeft. Die niet een bakje met brokjes heeft. Deze moet zelf actief voedsel zoeken en vangen. En daar zit het hem nou juist in. Deze katten leven alleen niet bij jou en mij in de straat, maar in de polder of in een natuurgebied. En daar zorgen ze voor grote overlast.

Stel je voor dat je meewerkt aan het project om de Korenwolfpopulatie(Europese hamster) een handje te helpen. Daar ging het een aantal jaar geleden nou niet zo heel erg goed mee, dus men besloot ze te vangen, te fokken en weer los te laten. Stel je dan voor dat de nieuw los gelaten hamsters ten prooi vallen aan huiskatten? Dieren die hier van nature niet voor horen te komen. Heb je al je werk voor niets gedaan. Dat lijkt mij enorm frustrerend. Korenwolf is maar een voorbeeld, maar er zijn zat weidevogels die werkelijk last ondervinden van dit soort katten. Wij als mens zijnde hebben die losgelaten in de natuur. Wellicht niet expres, maar zonder ons had de huiskat er niet eens geweest. Wij zijn dus schuldig aan het ontstaan van dit probleem. Althans, zo zie ik het.

Maar wat is dan de oplossing?
In mijn ogen is er maar 1 oplossing en dat is, helaas voor de katten, afschot. Verwilderde katten zijn niet het soort kat dat geaaid wil worden of lekker bij je op schoot komt liggen. Dus vangen en in een asiel plaatsen is geen optie. Nu hoor ik ook veel mensen dat vangen en steriliseren een optie is. Dit lost alleen het probleem niet op. Dit voorkomt wel dat er minder verwilderde katten bij komen, maar na het loslaten gaan ze nog steeds vrolijk verder met jagen. Dan zijn er ook nog mensen die fijn gebruik maken van de vrijheid van meningsuiting en zeggen dat er ook veel mensen zijn en dat ze die maar af moeten schieten. Is ook leuk, maar ook dat lost het probleem niet op dat katten veel dieren vangen. Bedankt dus voor je goed onderbouwde mening.

Ik snap dat mensen het niet leuk vinden. De kat staat dicht bij ons en is door bijna iedere geliefd en dat is juist wat het oneerlijk maakt. Als er een krokodil(ook uitheems) wordt losgelaten in een natuurgebied en hij wordt gevangen, dan gaat de vlag uit. Natuurlijk een gekke vergelijking, maar zo kijk je als natuurbeheerder naar deze kwestie. En dit gaat alleen over natuurgebieden. Dit gaat niet eens over achtertuinen en dorpskernen. Daar zal geen schot gelost worden. Maar men moet beseffen dat katten een groot probleem zijn.
Neem bijvoorbeeld de Soroccoduif. Deze duif kwam alleen voor op het kleine eiland Sorocco en is sinds 1972 uitgestorven in het wild. Dit komt voornamelijk omdat de bewoners van het eiland katten hielden en deze vrij rond lieten lopen. Sorocco is maar een piepklein eilandje wat ongeveer een derde van Texel is qua oppervlakte, maar het toont wel aan wat katten kunnen. En nogmaals, dat kunnen we ze niet kwalijk nemen, maar we moeten onze eigen natuur hier wel voor beschermen. Zonder het introduceren van huiskatten, had de duif waarschijnlijk nog vrolijk rondgevlogen op het eilandje.

De huiskat is bij lange na niet een bedreigde diersoort, maar vormt wel een bedreiging voor inheemse bedreigde diersoorten. Vanuit dat oogpunt vind ik het heel goed dat er wat gedaan wordt aan verwilderde huiskatten.

Overigens ben ik geen kattenhater. Ze houden me immers vrij vaak gezelschap tijdens het vleermuiswerk.


4 thoughts on “Maak dat de kat wijs

    1. Ikzelf ben totaal geen voorstander van verwilderde katten. Een van de zoveelste dieren die wij in onze natuur introduceren die hier niet horen. ja de wilde kat hoort in Nederland. Komt voor in Limburg. Maar niet op Schiermonnikoog. Daar eten ze misschien maar een paar procent aan vogels, maar er zijn geen gegeven voor wat er niet wil gaan broeden vanwege de katten. Als je veel katten in een tuin hebt, gaan de mezen er ook niet broeden.

      1. Je hebt zeker een punt. Overigens zou dat ook gelden voor huiskatten die loslopen en niet verwilderd zijn. Die hebben ook een enorm gebied waar ze komen. Ik erger me ook aan katten van de buren die een Turkse tortel doodmaken. Maar ik geloof niet dat ik verder wil gaan dan de katten van de buren weg te jagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.