Inheems vs uitheems

Inheems vs uitheems

In mijn straat staan een aantal, door de gemeente, aangeplante bomen van de soort Ginkgo biloba. Deze boom komt oorspronkelijk uit China en wordt beschouwd als levend fossiel. Dit aangezien het de enige nog levende soort is uit een geslacht van bomen dat ontstaan is ergens tussen 56 en 240 miljoen jaar geleden. Daarnaast is het een interessante boom om in te delen. Het produceert meerdere bladeren uit een steeltje zoals naaldbomen dat met naalden doen. Eigenlijk een soort van Larix met bladeren. Fantastische boom toch? Of denkt de boswachter daar weer anders over?

Lief dat je het vraagt, maar ja de Boswachter denkt hier anders over. Een Ginkgo is een prachtige boom, maar niet hier in Nederland. Hier in Nederland komt het de ecologie niet ten goede. Je zou zeggen dat diversiteit juist voor verschillende insecten en levensvormen een draagvlak zou zorgen, maar die vlieger gaat in het geval van uitheemse soorten niet op. Er zijn hier namelijk geen insecten die gebruik maken van deze boom. En de afwezigheid van insecten zorgt ook voor het ontbreken van aantrekkingskracht tot vogels. Zoals ik zei, staan ze bij mij in de straat en heb er eigenlijk alleen nog maar kauwtjes in zien zitten en die zitten er in om de kat naar boven te lokken te en dan weg te vliegen.

Ik vraag mij als Boswachter dan af waarom mijn hele straat er vol mee staat. Wie heeft bedacht dat dat een goed idee was? Wat is de redenatie er achter? Mij is dat een raadsel. Ik kan me alleen bedenken dat het een mooie boom is en dat het weer eens wat anders is. Maar het gebeurd ontzettend veel. Overal in dorpskernen staan Ginkgo’s, Platanen, Catalpa’s en Vleugelnoten. Stuk voor stuk mooie bomen om te zien, maar geen bijdrage aan de ecologie. Dus waarom? We weten dat het slecht gaat met de insecten en overal zijn berichten om ze te willen helpen. Waarom kappen we niet deze mooie uitheemse bomen en planten we er inheemse bomen voor terug? Linde, Zomereik, Zwarte Els, Es, Schietwilg en/of Berk. Stuk voor stuk allemaal goed bijdragende soorten. Neem bijvoorbeeld de Zomereik. Deze is goed voor minimaal 100 insectensoorten. Zo hebben we in Nederland de Eikenpage (foto hieronder). Een klein vlindertje wat leeft in Eiken en daar ook zijn eieren afzet. Misschien dat er in China een Ginkgopage rondvliegt, maar hier niet. En de Eikenpage is maar het topje van de ijsberg. Wat dacht u van de Eikenbladspin, Eikenblaargalmug, Eikenbladluis, Eikendonswants, Eikenbladvlo, Eiken-Bloesem Boktor, Eikenhaantje, Eikenlichtmot, Eikenmos, Eikenspintkever, Eikentakmot, Eikenzandbij, Gevlekte Eikencicade en natuurlijk de Vlaamse Gaai. Al deze dieren zijn afhankelijk van deze boom en er zijn nog legio andere met het woord eik in de naam, en nog veel meer zonder die de boom gebruiken.

Nou is de Ginkgo geen slechte boom hoor, laat dat even duidelijk zijn. Die heeft ook insecten die er van leven. Alleen leven die in China en niet hier. Daar heeft die boom wel degelijk waarde, maar hier is dat verwaarloosbaar. De enige waarde die zo’n boom hier heeft is het brengen van schaduw, opvang van water en het opslaan van C02. Alleen dit doet een Zomereik ook allemaal, met daarnaast nog eens de dikke plus dat hij voor ecologisch draagvlak zorgt.

Ik als Boswachter zie er dus geen brood in dat er uitheemse bomen geplant worden door gemeenten. Zeker niet gemeenten die pretenderen zich hard te maken voor de bijen. Een van de Ginkgo’s in mijn straat is stervende, dus ik ga denk ik de gemeente maar eens vragen en informeren. Momenteel is mijn straat een ecologische woestijn. Volgens de buurvrouw stonden er vroeger Elzen en dat zou ook mijn keuze zijn om in de straat te planten. Dan kan ik in de winter geniete van de Sijzen, Putters, Vinken en misschien zelfs wel Barmsijzen. Nu hou ik het maar bij de kat die er af en toe in zit.


Leave a Reply

Your email address will not be published.