Het is makkelijk jagen op een Zondebok

Het is makkelijk jagen op een Zondebok

Op sociaal media kom ik regelmatig wijzende vingers tegen die het probleem van de achteruitgang van de weidevogels wel even op gaan lossen. Dat is namelijk de makkelijkste manier, ofzo. Makkelijker dan gerichte onderzoeken lezen. Of is het juist makkelijker, omdat na het strekken van de vinger, hij alleen nog maar gekromd moet worden om de trekker over te halen?

Knobbelzwaan 4-2 AWD, Richard

Deze week waren zwanen in het nieuws. Niet die besmeurde zwanen in Rotterdam, maar zwanen die voor overlast zorgen. Boeren ondervinden schade van zwanen die in de winter in de weilanden zitten en daarom mogen ze afgeschoten worden. Over dit deel heb ik zelf te weinig kennis, dus ben ik niet van plan om ergens naar toe te wijzen. Totdat een jager zei dat de zwanen ook overlast vormen voor de weidevogels. Maar natuurlijk meneer de jager. Weidevogels zijn hier actief in de lente en wanneer zaten de zwanen ook al weer in de polder? Op dit soort momenten gaat mijn vinger ook wijzen. Die middelste. Richting het plafond.

In mijn oren is dit gewoon redenen verzinnen om te mogen schieten. Het gaat slecht met de weidevogels, dus dat wordt snel geaccepteerd als je daar over begint. Waarom het slecht gaat met de weidevogels is juist dezelfde reden dat de zwanen afgeschoten mogen worden. Opbrengst van het grasland. Niet de zwanen.

En nog zo’n zondebok is de vos. Via een foto op Facebook had een jager bewezen dat de vos de oorzaak was van de weidevogels. De door hem geschoten vos had 4 kievitkuikens in zijn mond. Volgens hem was dat onomstotelijk bewijs dat de vos de oorzaak was. Kolder. Tuurlijk eet een vos kuikens. Dat is het enige wat er mee bewezen is. Als een vos met 4 frikandellen in mijn was aangetroffen, had dat dan bewezen dat de vos een snackbar had overvallen?
Om even deze theorie van de man onderuit te kegelen. In natuurgebied de Wilck tussen Hazerswoude Rijndijk en Dorp gaat het super goed met de weidevogels. Daar is een aangepast maaibeleid en het waterpeil is verhoogd. Omstandigheden zijn hier dus optimaal voor weidevogels. Ook hier woont een vos. Hoe kan het dan dat in de Wilck het aantal weidevogels wel vooruit gaat? Eet de vos daar geen kuikens?

 

Vos in de Oostvaardersplassen, Joost

Zie je hoe makkelijk het is om vingers te wijzen. En persoonlijk ben ik niet eens tegen de jacht. In gebieden als de Oostvaardersplassen is het wat mij betreft nodig. Levert ons ook nog eens het meest eerlijke stukje vlees op wat er is. Maar kom aub met goede onderbouwde redenen. Lees artikelen. Doe zelf een goed gegrond onderzoek. En als je dan zo’n hart hebt voor de weidevogels, praat dan met mensen die er veel kennis van hebben. Die vertellen je wel hoe het zit. Die hebben immers vaak zelf onderzoek gedaan of hebben op zijn minst onderzoeken gelezen. Dus kom niet met “Ja, maar hij!” Want zeg nou zelf, hoe oud ben je nou? Doe ff normaal.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *