Maaien of naaien?

Maaien of naaien?

Ken je dat? Van die reclames met bijvoorbeeld Johnny Depp? Dan heeft hij zo’n heel slick geschoren sikje. Nergens een haar verkeerd en alles komt goed voor de dag. En zo is het groenbeheer in Nederland eigenlijk ook. Alles moet straks en netjes, ja precies. Daar heb ik het laatst al over gehad. En met al dat maaien, denk ik dat wij de natuur, met name de insecten en uiteindelijk onszelf keihard naaien.

Misschien niet de beste foto, maar dit is bij mijn parttime baan bij de bouwmarkt. Hier is aan de overkant net de klepelmaaier langs geweest. En ik vraag me af waarom? Hier stonden vooral grassen. geen berenklauwen of brandnetels die over het fietspad heen hingen. Dat had voor mij wel een reden geweest dat ik het zou begrijpen. Maar nu? Nu is de tijd van de insecten…..

Insecten zijn overal hot in het nieuws. Het gaat immers super slecht met ze. Landbouwgif is de grote boosdoener en ze verdwijnen in rap tempo. Ik ga hier dan over na zitten denken. Wat kunnen we er aan doen? Aan de landbouw niet enorm veel. Ja zelf voedsel gaan verbouwen. En dat doe ik dan ook. Alle beetjes helpen. maar de eerste gedachte die dan bij me op komt, is het verbeteren van de ecologische omstandigheden. Of even in makkelijkere termen; zorgen voor meer natuur. Wie wil dat nou niet?

We willen sowieso meer insecten. Want straks zijn we al ons fruit kwijt en pleurt de hele planeet in elkaar. Daar worden we voor gewaarschuwd. Staan we straks met kwastjes zelf onze appels te bestuiven zoals de Chinezen momenteel al op zichzelf hebben afgeroepen. Dus zijn er allerlei initiatieven. Bijensnelweg, bijenlint, freebees noem het maar op. Lekker bezig dus, zou je zeggen. Maar ik vraag me af, waarom gaan we allemaal moeite doen  voor een paar kleine stukjes oase voor bijen?
Neem nou de bijensnelweg die in Kerk en Zanen aangelegd gaat worden. Prachtig idee en goed initiatief, maar het voelt voor mij als het verbloemen van het laten liggen van een veel grotere kans om insecten te helpen.

Ik zal het uitleggen. Weer terug naar die foto. Het is nu net juli en het is super droog. het beetje insecten wat hier rondscharrelt, zit tussen het lange gras. Daar vinden ze voedsel en veiligheid, maar nu wordt het plat gemaaid. Waarom? Nu moet dat beetje insecten wat we al hebben in onze betonnen omgeving een nieuwe locatie gaan zoeken of zijn ze zelfs aan stront gemaaid. En waarvoor? Wat is het nut? We willen toch meer insecten? Meer bijen? Waar moeten die in gaan leven dan? Of is het hopen dat er een ‘Betonmetselbij’ evolutionair ontstaat? Of een “Klinkerzweefvlieg”?

Er is zoveel meer winst te behalen, ipv 1 bijensnelweg, als we ons beheer aan gaan passen. In mijn optiek moet de gemeente zijn maaibeleid aanpassen. Maaien is nodig, als je niet wilt dat er bos ontstaat, dus ik begrijp dat het gebeurt. Maar doe het op een moment dat het minder impact heeft op de natuur. Overal in de omgeving wordt er gemaaid als er bloemen groeien. Overal vind je een strak gemaaid grasveld met een handje vol madeliefjes. Ik snap wel dat er geen insecten zijn. Ze hebben de keuze tussen landbouwgif aan de ene kant en woestijn aan de andere kant.

Lieve gemeente, laat het gras lekker staan tot in oktober/november. Dan hebben het hele seizoen de insecten er profijt van en kunnen de bewoners van uw gemeente genieten van de mooie wilde bloemen en wuivende grassen. Zo kunnen wij als bewoner zeggen dat we in het Groene Hart wonen ipv van het schrale gemaaide gele bermen hart.

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

One thought on “Maaien of naaien?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *