Het moet wel netjes zijn!

Het moet wel netjes zijn!

Natuur is prima, maar het moet wel netjes zijn voor veel mensen. Neem bijvoorbeeld onkruid. Dat groeit overal maar tussen. Komt her en der op en zaait zich maar uit. Moedeloos wordt je er van. Daar zijn geen afspraken mee te maken. Dat is gewoon niet netjes!

Papavers tussen de stoeptegels.                                                                                                                 Foto: Groen met Saar

Maar, misschien is onkruid juist best wel netjes. Hoe ik het zie, groeit het meestal aan de randen en niet pontificaal midden op straat. Eigenlijk op de plekken die wij niet gebruiken. Dat is toch juist netjes? Als er iemand midden op straat stil gaat staan, is dat niet netjes tegenover andere weggebruikers. Dus zet je je auto of fiets aan de kant, waar niemand er last van heeft. Dat is wel zo netjes.

In Nederland tegelen we veelal alles dicht. Dat is netjes. Maar veel van deze betegelde stukken gebruiken we eigenlijk niet eens. Tegels zijn immers om op te lopen, maar als er niet op gelopen wordt, ontspruiten er planten. Zie hieronder op de foto, het gangpad naast mijn huis. Aan weerszijde staan er allerlei kruiden. Zelfs een weelderige bos moederkruid, linksonder in beeld. In het midden groeit niets. Daar lopen immers iedere dag mensen overheen. Planten zijn niet gemaakt om veel overheen te lopen. Als je er op gaat staan, gaan ze dood. Sommige planten kunnen wel wat hebben. Denk dan bijvoorbeeld aan gras of aan weegbree. Dit zijn zogenoemde tredplanten. Die kunnen wel wat hebben en kunnen ook groeien op plekken waar de grond aangestampt en hard is. Check maar eens een afsnij-weggetje bij jou in de beurt. Daar rijden veel fietsen overeen en als er planten groeien, dan zijn het waarschijnlijk die 2.

Maar goed, even weer terug naar ‘netjes’. Ik wordt een beetje misselijk van dat woord. Het is ook maar een mening, meer niet. Ik vind mijn huiskamer netjes, maar een ander vindt het waarschijnlijk een grote puinzooi. Het is maar net hoe je er tegenaan kijkt. Zo werkt dat ook met groen tussen de straattegels. Mijn mening is dat het er prima staat.

Maar mijn mening is niet eentje die kijkt naar de esthetische waarde, maar naar het nut. Een gang zonder groen, is ook een gang zonder insecten. Deze bos bloemen linksonder trekt insecten aan die naar stuifmeel op zoek zijn. Waarom zouden insecten het niet mogen hebben? Wij gebruiken het immers toch niet.
Daarnaast, waarom zou je het weghalen? Het zit je niet in de weg? Je kan overal prima doorheen. Geen brandnetels ofzo die je prikken. geen overlast dus. En over een paar maanden is het weer weg. Zodra de herfst zijn intrede gaat doen, sterven deze planten af. Dan ga je het nu dus weghalen, terwijl het over een maand of wat gratis en voor niets weggaat? Hoef je helemaal niets voor te doen. En als je het dan zo graag weg wilt halen, doe het dan als de herfst zijn intrede doet. Dan hoef je het maar 1x te doen. Bespaar jezelf de moeite.

Kortom, onkruid tussen de tegels? Lekker laten staan. Dat heeft niets met netjes te maken, maar met nut. Het is een plek voor insecten op een plek die wij niet gebruiken. En daarnaast ruimt het zichzelf op.  Eigenlijk ook netjes van die planten. Iets wat we van onszelf niet kunnen zeggen.

Joost

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *