Ongedierte waar we zelf om vragen

Ongedierte waar we zelf om vragen

Ongedierte. Dat is de benaming die wij geven aan dieren die ongewenst zijn. Dat kan dus ieder dier zijn. Maar zijn die dieren eigenlijk wel ongedierte, of snappen de meeste mensen het gewoonweg niet. Ik denk eerlijk gezegd het laatste.

Ik ga gewoon een aantal dieren opnoemen die al snel onder ongedierte vallen.
Als eerste komt in mij op de kauw. Die jagen alle vogels uit je tuin, sleept rotzooi je dakgoot in en haalt afval uit de prullenbakken. Wat heb je er aan?

Als ik dan even zo vrij mag zijn om mijn boswachter visie hier op los te laten. Deze kleine kraaien zijn eigenlijk briljante vogels en daarin profiteren ze keihard van de gemakzucht van de mens. Zo eten ze bijvoorbeeld hondenpoep. Als je ooit eens een drol ziet die helemaal uit elkaar gepluisd is tot kleine stukjes, dan was het deze vogel. Nou en er ligt hondenpoep zat! Ze weten dat als je spullen uit de vuilnisbak haalt je er eten tussen kunt vinden. Ze hebben een goed lerend vermogen. En dat kun je zien, want ze vertrouwen ons voor geen cent. Als er nu op mijn balkon een kraai gaat zitten en ik steek 7 meter verderop in de huiskamer mijn hand op, vliegen ze al op. ze weten dat ze niet geliefd zijn.

“En ja ze jagen alle vogels uit de tuin, ik heb nu alleen maar kauwen.”
Ik denk eerder dat dat komt, omdat de tuin verder niet aantrekkelijk is voor andere vogels. Dit zal niet in alle gevallen kloppen, maar over het algemeen is dat waarom er zoveel zijn. Overal ligt eten en in zo’n beetje alle huizen kun je slapen. Bijna geen concurrentie. Dus eigenlijk is het onze schuld dat de meeste mensen ze ongedierte vinden.

“Maar wat heb je dan aan kauwen?”
Kauwen eten insecten. Rond deze tijd van het jaar kun je ze zien struinen door het gras in jouw dorpskern. Ze lopen dan verspreid en jagen actief achter insecten aan. Misschien wel insecten die daadwerkelijk vervelend kunnen zijn, zoals Dazen. Daar is niemand heel erg fan van denk ik.

Dan gaan we meteen verder met insecten en ander kruipende overlast. Dat is natuurlijk last nummer 1. Maar helpen we daar zelf niet enorm aan mee? Of weten we gewoon niet hoe we er mee om moeten gaan?

Hier mijn toegift aan de wespenplaag die er in 2015 scheen te heersen. Zelf geen last van gehad, maar met zo’n zoet gebakje, vraag je er gewoon om. En dat was duidelijk.

Ik neem even 2 grote voorbeelden. Wespen en slakken. Wespen zijn gewoon vervelend. Ze zijn agressief en opdringerig. Goeie combinatie dus om steken uit te delen, maar dit doen ze eigenlijk alleen maar rond Augustus. De rest van het seizoen zijn ze zeer nuttig. Wespen zijn insecteneters en vangen o.a. muggen.
In Augustus is het voor ons de tijd voor ijsjes en frisdrank, dit trekt wespen aan. Dus wat doen we? We hangen een wespenvanger op. Maar een wespenvanger is eigenlijk een magneet voor wespen en een dikke garantie dat je ze naar je tuin lokt. Hang je ze niet op, zal het aantal wespen, dat je tuin bezoekt, drastisch afnemen. Of wel, we lokken dit zelf uit.

En dan heb je nog slakken. Sommige mensen hebben een tuin helemaal vol met tegels en dan, om het nog een beetje groen te laten ogen, 2 potten met hosta’s. Dat heeft immers iedereen, dus waarom zij ook niet. Laat het nou net zo zijn dat slakken helemaal fan zijn van hosta’s.

“Wat is nou de fout dan die mensen maken?”
De fout die mensen maken is dat ze het de natuurlijk afweer van slakken het onmogelijk maken om in die tuin te leven. En slakken maakt het werkelijk geen drol uit hoe jouw tuin er uit ziet. Jij hebt Hosta’s en zover als zij het zien, gaan ze die hoe dan ook opeten.

Neem nou deze vlieg, Dichetophora obliterata. Dit is een slaketende vlieg en daar zijn er een aantal van. Deze ziet alleen geen thuis is een tegeltuin. Deze vlieg is maar een voorbeeld, maar er nog veel meer slaketende dieren. Denk bv aan de Zanglijster en de Egel. Ook deze houden niet van een parkeerplaats. Dus ook hier vraagt de mens er om. Zorg dat er een balans is in je tuin. Dat komt je eigen ten goede, maar vooral ook de natuur.

 

In mijn optiek creëren we veel problemen zelf. Veelal zonder dat we er zelf erg in hebben, maar toch. Met een beetje logisch nadenken, kun je veel overlast vermijden. Gif is sowieso nooit een oplossing voor het probleem. Dat is altijd maar een symptoom bestrijding. Door 1 wesp dood te maken, zorg je er niet voor dat er geen 2e wesp komt. Toch?


2 thoughts on “Ongedierte waar we zelf om vragen

  1. Leuk en interessant. Vandaar dat ik de hondenpoep die ik op wil ruimen uit de tuin, niet meer kan terug vinden.
    Kauwen gaan ermee vandoor…

    1. Mijn buren hier ruimen het ook nooit direct op uit hun tuin. Dus liggen er overal stukjes poep door het straatje bij mijn voordeur omdat de vogels het vaak laten vallen of deels opeten 😂 Kan zijn dat dit bij jouw buren ook gebeurt, mocht je de laatste tijd veel boze blikken krijgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.