De grote boze Wolf!

De grote boze Wolf!

Het is jullie vast niet ontgaan in het nieuws. De Wolf is terug in Nederland. Wij ecologen vinden dit natuurlijk extreem gaaf, maar in de media en op Facebook lees ik heel veel negativiteit rondom zijn terugkeer.

© Robert Vlieghuis

Volgens nieuwsberichten zijn er nu al schapen het slachtoffer geworden van de wolf en dat is natuurlijk economische schade voor de boeren/herders. Begrijpelijk dus dat zij er wakker van liggen. Het is immers hun brood. Dat deel begrijp ik. Ik zou het ook ruk vinden als mijn vogelhuisjes gejat zouden worden door koolmezen. Ok, die was een beetje sarcastisch, maar ik meen het wel.

Afschot is dan natuurlijk optie nummer 1 om het probleem op te lossen, maar om eerlijk te zijn is afschot helemaal geen oplossing. Afschieten is symptoom bestrijding. De wolf is hier omdat het goed gaat in andere landen en hij zijn terrein aan het uitbreiden is. Dus als je deze afschiet, staat er binnen een paar jaar weer een nieuwe op de stoep. Probleem is namelijk niet verholpen, alleen het symptoom.

Sowieso vind ik afschot een trieste zaak. Alles moet maar dood wat ons in de weg staat. En dan te bedenken dat wij de slimste levensvorm op deze aarde zijn. En dan laten we ons op ons dak zitten door een wolf? Of beter gezegd; 1 wolf! niet eens 2. Misschien lopen er meerdere wolven rond, maar de gedode schapen kwamen van 1 wolf af. Eentje maar, en die is dus de boeren te slim af.
Ik krijg wel eens mensen in de winkel die dan vragen of we iets tegen duiven hebben. Het eerste wat dan in me opkomt is; Jij laat je kennen door een duif? Van alle vogels die ik ken, is de duif toch van 1 van de simpelste hoor. In Leiden heb ik een duif zichzelf door een servetje zien pikken, zodat hij hem om kreeg als een slabbetje, om vervolgens achterwaarts er uit proberen te lopen. Dan zie je dus een duif achterwaarts lopen met een servetje om. En daar liet deze klant zich door kennen. Ze had een ent hangen, maar dat reikte niet helemaal tot de grond en dus vlogen de duiven er onderdoor. Ik hou er denk maar verder over op. Het beeld is duidelijk.

Wat de wolf betreft reist dan bij mij gelijk de vraag; ‘Hoe doen ze dat in andere landen dan?’ Ik bedoel, het is niet alsof ze daar de wolf ook pas sinds dit jaar hebben. En daar hebben ze er vast meer dan maar 1. En ik denk niet dat ze daar alles maar afschieten. Anders zou het niet zo goed gaan, dat ze weer hier in Nederland terug zijn. En ook daar hebben ze schapen en andere snelle hapjes voor de wolf. Ja, die wolf kan je het niet kwalijk nemen toch, dat hij voor de easy kill gaat. Als je zelf honger zou hebben zou je ook een makkelijk doelwit kiezen. Ik heb gisteren ook een pizza besteld, omdat ik geen zin had om te jagen(koken).

Mijn oordeel is dat we allemaal op deze planeet zijn. Jij, ik, wolf, duif, schaamluis. Alles en iedereen.
Wil je geen slakken in je tuin? Zorg dan dat je je tuin aantrekkelijk maakt voor slak-etende dieren. Wil je geen duiven op je balkon? Zorg dat je iets bedenkt wat duiven echt helemaal niks vinden, waardoor ze niet op je balkon komen. Je hebt er een groot genoege hersencapaciteit voor. Gebruik hem! Onderzoek wat anderen gedaan hebben. Leer van wat er allemaal op internet te vinden. En dan niet kijken naar van die angst berichten, dat ze ook wel eens mensen grijpen. Dat is voornamelijk in gebieden waar het s’winters extreem koud is en voedsel dus veel schaarser is.

Misschien kunnen we met de wolf eindelijk eens wat van onze problemen oplossen. Teveel herten hier en daar die afgeschoten moeten worden om het bestand klein te houden. Vraatschade aan gewassen en rozen in particuliere tuinen. En misschien wordt het eens tijd om de Oostvaardersplassen te verbinden met de rest van de natuurgebieden, zodat de wolven daar voor een easy kill kunnen gaan. Allemaal mogelijkheden in mijn ogen om vooruit te gaan met de planeet, terwijl afschot in mijn ogen een stap terug is.

 

Joost


2 thoughts on “De grote boze Wolf!

  1. Ganzen vreten gras, weg ermee, vliegende mieren? Oh gruwel!
    Een wolf oh hellup! En dat zijn de dierenminnaars. Geef die wolven een kans!

  2. Heel goed plan om de oostvaardersplassen te verbinden.
    kijk naar Amsterdam een groenverbinding van de amstel naar de nieuwe meer en verder.
    Amsterdam heeft al in 1800 zoveel in het stadscovonant opgenomen de verhouding steen, water en groen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.