Plasticfantastic

Plasticfantastic

Tegenwoordig is plasticafval veel in het nieuws. Er drijft een belachelijk grote plak rond in de stille oceaan, dieren overlijden in plastic afval en je kunt zien of er een MacDonalds ergens in de buurt is aan het afval dat op de grond ligt. Het is een groot probleem en het oplossen lijkt niet zo simpel. er zijn velen die er iets tegen ondernemen. Vuil-raap-acties, strand schoonmaak dagen en mensen die al duikend meren en plassen leegvissen van rotzooi. Dit zijn in mijn optiek de echte helden. Maar Deze mensen gaan het probleem niet oplossen. Het probleem ligt in mijn optiek bij de producenten.

Zoals velen van jullie weten werk ik in een bouwmarkt. De bouwmarkt zelf is hier even niet belangrijk, maar het is waar ik mijn observaties doe. We krijgen daar vaak spullen binnen die ‘oververpakt’ zijn. Je kent dat wel van de supermarkt. Een doos, met een zak, met een kleiner zakje, met een koekje er in. De bloembakken in bovenstaande afbeelding zijn ook zo’n voorbeeld. Tussen alle bakken zit eens tukje piepschuim om ze niet elkaar te laten beschadigen. Logisch, maar waarom zit er in godesnaam een plastic zakje om het piepschuim heen? Moet dat schoon blijven? Dient het piepschuim beschermd te moeten worden van de bloembakken?
In mijn optiek had dat plastic daar weggelaten kunnen worden. Nu krijgt het alleen maar de kans om straks de natuur in te waaien, of zinloos verbrand te worden. Nu scheiden wij plastic afval, maar er zullen vast bedrijven/particulieren zijn die dit niet doen. En geef toe, het is gewoon veel handiger als je niet extra afval krijgt. Om een zak chips zit toch ook geen extra plastic zak om tegen te gaan dat de chipszak beschadigd raakt?

Ik ben van mening dat ons afvalprobleem voornamelijk ligt bij de producenten. Als je een elektrisch apparaat koopt, krijg je een doos die aan de binnenzijde ook bulkt van de plastic zakjes. Waarom? Het zit toch al in een doos? Om die reden koop ik sommige producten niet meer en dat is denk ik de enige reden die momenteel helpt. Onze momenteel regerende politieke partijen zullen geen vinger uitsteken naar producenten. Veel te bang dat het geld gaat kosten. Gelukkig is het achteraf op ruimen gratis.


2 thoughts on “Plasticfantastic

  1. Zo irriteer ik me aan fruit en groente wat tegenwoordig allemaal verpakt zit in plastic.
    Ik heb ook een tijdje geen komkommers gekocht omdat ze in plastic zaten.
    Maar tegenwoordig kan je nergens meer komkommer zonder plastic kopen helaas.

    1. Ohh verschrikkelijk, komkommers in plastic. Wat een kansloze bedoeling Helemaal mee eens.

Leave a Reply

Your email address will not be published.