Door een rode bril

Door een rode bril

Zojuist lees ik een bericht over bijzondere straatverlichting in Barneveld. Daar hebben ze roodkleurige verlichting tot ergernis van vele buurtbewoners. Al snel bedacht ik me dat dit speciaal voor vleermuizen gedaan was en ietsje verderop in de tekst werd dit bevestigd. (Klik op de foto voor het originele bericht van de Barneveldse krant)

Foto: Gerwin van Luttikhuizen

En nu even verder in Boswachter-mode. Een aantal wat zeldzamere, grote vleermuizensoorten ondervindt aanzienlijke hinder van conventionele straatverlichting. De gele kleur van het licht maakt ze goed zichtbaar en daardoor een makkelijkere prooi voor uilen. Aangezien er in Nederland bijna overal wel straatverlichting te vinden is, beperkt dit hun leefgebied enorm.

Boswachter-mode UIT!

Als ik dan dit soort berichten lees gaat mijn bloed stollen. Eindelijk zijn er dan gemeenten die echt serieus goed bezig zijn voor de medebewoners van deze planeet, gaan daar weer mensen over zeuren. Die daar verder totaal geen last van ondervinden. Wedden dat die mensen ook zeveren over muggen. Dat die zo vervelend zijn en geen enkel nut hebben? Ja helaas, die hadden opgegeten geworden door allerlei dieren waar jij het leefgebied onaantrekkelijk voor gemaakt hebt met je klacht.

Ik heb dit soort discussies wel eens met mensen. Die zeggen dan, over hetgeen waar ze overlast van hebben, nou dan mag jij het hebben. In dit geval dus rode straatverlichting. En dan zou ik dat helemaal tof vinden. Ik zit nu lekker achter mijn computertje, binnen, biertje naast me en de gordijnen dicht. Dus ja, als er nu straatverlichting aan staat, zal ik het niet eens zien. Ik zie serieus het probleem niet.

Mijn oordeel over dit “probleem”: Ik hoop dat gemeente Barneveld zijn standpunt behoudt en zo door gaat met zich in te zetten voor de flora en fauna van Nederland. Goed bezig! En de mensen die zich er aan ergeren, moeten eens verder kijken dan hun neus lang is. Kijken wat voor voordelen deze natuur hen kan bieden. Zich verdiepen in de materie en niet hoe het eventueel over zou kunnen komen op andere mensen.

Joost

 


One thought on “Door een rode bril

  1. Misschien dat Barneveld niet graag rode lampjes ziet.
    Ik zou het ook niet graag voor mijn deur hebben, maar zoals met veel, het is leven en laten leven. Het is tenslotte heerlijk om vleermuizen te zien jagen (zonder uilen in de buurt) en al die insecten wegvangen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.