Verslag Weekend Zeeland

Verslag Weekend Zeeland

We zijn net terug van een fijn weekend Zeeland en de Zuid-Hollandse Eilanden. We hebben veel vogels gezien en veel kilometers gemaakt. Tevreden, maar wel uitgeblust.

Zaterdag vertrokken we met z’n driëen (Ed, Hans en ik) richting de Brouwersdam. Richard ging helaas wegens een griepje niet mee. Tijdens het hele weekend hebben we een lijst bijgehouden met welke soorten we gezien hadden. 2 of meerdere personen moesten een vogelsoort zien mocht hij op de lijst belanden. De eerste soorten scoorden we in de polders rondom Ouddorp. Hier wemelt het werkelijk van de brandganzen. Helaas konden we geen zeldzaamheden ontdekken en vervolgden onze weg naar de Brouwersdam. Daar aangekomen scoorden troffen we een zeldzame soort aan. De Zwarte Zeekoet. Deze soort zit al een tijdje in het haventje noord en liet zich mooi zien.

Zwarte Zeekoet op de Brouwersdam.

Naast wat middelste zaagbekken, kuifduiker en wat scholeksters vonden we een ‘gewone’ zeekoet vrij dicht tegen de dam aan. Ook stonden er twee mensen vlak naast hem te fotograferen. Ik bedacht me dat het waarschijnlijk een olie slachtoffer zou zijn. Verzwakt en vermoeid en daarom niet de puf om weg te vliegen. De jongens wilde graag uit de auto om een foto te maken en aangezien er twee mannen vlak bij stonden, leek mij dat geen probleem. Zodra onze deur open ging was de vogel gevlogen. Stonden wij daar, mond vol tanden en geen zeekoet op de foto. Ed had gelukkig voor het verlaten van de auto een foto genomen, dus het bewijs bestaat.
Verderop bij de spuisluis zaten nog drie Kanoetstrandlopers. Die lieten zich rustig fotograferen door een inmiddels kleine menigte die zich rond hen had gevormd.

Kanoetstrandloper, of verkort gewoon Kanoet.

Na een korte drinkpauze op de Brouwersdam in een strandtent zijn we onze weg vervolgd richting het natuurgebied de Prunjepolder op Schouwe-Duiveland. Dit enorme gebied is een lust voor het oog wat vogels betreft. We parkeerden bij de Heerekeet om daar na afloop wat te eten. Gelijk boven aan de dijk was het raak; Kluut, Lepelaar, Bergeend, Kleine Zilverreiger, Tureluur, Wintertaling en Slobeend. De Wind was wel straf zo bovenaan de dijk, maar het gebied bleef soorten opleveren. Kuifeend, Wilde Eend, Knobbelzwaan, Krakeend, Smient, Zwarte Ruiter, Kanoet, Steenloper, Kievit, heel veel Wulpen en tot slot zelfs nog een Slechtvalk die verjaagd werd door twee hazen. Dit gebied heeft duidelijk een indruk op mij achtergelaten en een vaste plaats verdiend in toekomstige weekendjes Zeeland.

Lepelaar in de Prunjepolder.

Na een lunch in de Heerekeet zijn we doorgereden langs de de kust en de Neeltje Jans opgegaan. Ietsje verder ligt het Veerse Meer, waar in de winter altijd Geoorde Futen te zien zijn. En deze kwamen bij het parkeren direct voor de auto in beeld. Mooie afsluiter van een met zon overgoten dag.

De zondag zag er iets minder uit. Het was wat grauwer en het was harder gaan waaien. Op de planning stond allereerst heet bezoeken van Ransuilen bij Dishoek, maar deze bleken niet thuis te zijn. We vervolgden onze weg naar de Boswachterij van Westen Schouwen. Hier worden al weken Grote Kruisbekken gezien. Die ochtend waren ze nog gezien, maar wij kwamen helaas niet verder dan een Zwarte Mees. Vanaf de thuisbasis(Richard) kregen we bericht dat de Ross’ Meeuw weer gesignaleerd was in de haven van Vlissingen. Na de mislukte pogingen van die ochtend, hadden we weer hoop op een zeldzame soort. Maar ook hier werden wij teleurgesteld. Dat is het jammere aan vogelen, ze kunnen vliegen. Gezien de verloren tijd, besloten we om niet terug te rijden naar de Brouwersdam, maar om direct door te rijden naar Battenoord. Daar waar iedere winter Flamingo’s te zien zijn. Aangekomen in Battenoord, begon het net te regenen. De eerste druppels van dat weekend. Ik besloot om toch even de regen te trotseren, zodat ik kon bekijken waar de Flamingo’s zich bevonden op de Grevelingen. Meestal staan ze een eindje het water op, maar vanwege de kou en harde wind stonden ze zomaar aan de kant. Vlakbij dus! Ik holde weer terug naar de auto. Toen ik net zat, begon het even hard te regenen. Na een paar minuten was het weer droog en we gingen naar buiten. Gewapend met camera en verrekijker, maar waar zijn die Flamingo’s dan? Weg waren ze. Hoe kan dat nou? Ze zaten net hier. Ik draaide me naar links en zag ze vliegen. Een man moest zo nodig te dichtbij komen en had ze allemaal opgejaagd. Sorry, dat ik het zeg, maar EIKEL! Dieren moet je respecteren, niet verjagen voor je eigen genot!

Flamingo vliegend boven de Grevelingen bij Battenoord.

Dag twee was dus minder geslaagd, maar daarentegen was dag een weer juist bijzonder geslaagd. Het blijft altijd gokken met het weer en of je de vogel daadwerkelijk aantreft. Al met al hebben we niet in de regen gelopen en hebben we 71 soorten gezien, waarvan de zaterdag super zonnig weer had en dus perfect was voor het fotografie. De Prunjepolder en het bos bij Westenschouwen zijn in ieder geval aanraders en plekken waar we in de toekomst bij dit soort evenementen weder zullen keren


One thought on “Verslag Weekend Zeeland

Leave a Reply

Your email address will not be published.