Vliegveld Lelystad

Vliegveld Lelystad

Er zijn al jaren plannen om een tweede Schiphol te realiseren. Lelystad is hierbij vaak genoemd als gedoodverfde locatie om dit te realiseren. Wat ik als ecoloog alleen niet begrijp is waarom men dit wil doen naast een van de grootste natuurgebieden in Nederland. Dit is vragen om problemen.

AD Groene Hart

Vogels vormen een groot gevaar voor opstijgende en landende vliegtuigen. Als een grote vogel, of een groep vogels in de motor terecht komt, kan deze er mee ophouden. Een vliegtuig kan met een uitgevallen motor in de meeste gevallen wel weer landen, maar er zijn minder fijne verhalen. Zoals de noodlanding van een vliegtuig in de Hudson rivier. Hier kwam een vliegtuig in botsing met een groep Canadese ganzen. De piloot kon gelukkig een noodlanding op de rivier maken, maar het had erger af kunnen lopen in zo’n druk bevolkt gebied als New York.

Een botsing tussen een vliegtuig en een vogel heet een Birdstrike. Ikzelf heb hier mijn afstudeeronderzoek naar gedaan met Luit Buurma (zie krantenknipsel) als mentor. Deze birdstrikes zijn overal ter wereld een probleem. Zeker bij grotere vogels die in groepen leven. Daarom verjagen ze bij vliegvelden veelal vogels om het risico klein te houden. Ook proberen ze het vliegveld zelf zo on aantrekkelijk mogelijk te maken voor vogels. Zo mogen er rondom Schiphol in een bepaalde straal geen nieuwe waterpartijen gerealiseerd worden. Dit trekt immers ganzen aan en dat is probleemsoort nummer 1 voor Schiphol. Rondom Schiphol ligt het ook helemaal vol met weilanden met gras, waar ganzen ook dol op zijn. Vandaar dat je nu langs de A4 weilanden ziet met olifantengras. Daar moeten ganzen niets van hebben.

Dus als gras en water zoveel ganzen aantrekt, waarom dan in Heukelsnaam willen we een vliegveld aan gaan leggen naast de Oostvaardersplassen? Dat is gewoon vragen om moeilijkheden. Dit is als een huis op de snelweg en dan hopen dat er geen auto’s zullen zijn.  Ik geef Dhr. Buurma dus groot gelijk voor zijn zorgen. Het willen aanleggen van zo’n vliegveld ruikt veel te veel naar geld en te weinig naar logisch nadenken.

 

Joost


Leave a Reply

Your email address will not be published.